Autor Wątek: Four Corners , Silex , coś baaardzo wygodnego  (Przeczytany 3792 razy)

Offline bartosz111

• Miasto: Zgierz
  • Na forum od: 18.01.2011
Cześć.Od roku jeżdżę Trek Dual Sport 3 , wcześniej Meridą Silex 200 .Przesiadka nastąpiła ze względu na problemy
z kręgosłupem, odcinek szyjny ( pochylona pozycja myślę).Po przesiadce na rower crossowy, zmianie mostka na "wyższy" jest ok, ale jednak brakuje mi tego gravela a sam Trek nie sprawia mi
takiej przyjemności z jazdy.Zmieniłem w nim również widelec na sztywny.Zrobiłem nim r10 i mam wrażenie ,że ten rower "jest wolny".Lubię też jak rower jest w miarę lekki aczkolwiek wiem,że to nie jest najważniejsze.Zacząłęm kombinować co zmienić.
Może koła? Może rower? Przymierzyłem Four Corners , bo słyszałem , że na nim pozycja jest ok, ale czy będzie znacząca różnica między Silexem i nie bedzię znowu kłopotów z plecami.. Może Mirwoods albo Kentfield?  Preferuję szuter i asfalt , cieńszą oponę.
A może Silex którego szczerze uwielbiałem i jakies podkładki/ew lekki wznios mostka a w najgorszym wypadku jak bóle wrócą zmiana kierownicy z baranka na prostą(to ma sens praktyczny ? dużo może kosztować?)
A może jakis fitness i jakieś zabiegi.. Dziękuję z góry za porady :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
A konsultowałeś problem z bikefitterem?
Wracam do jeżdżenia.

Kòpôcz

• Gość
Mam podobne problemy szyjne i 4C bardzo mi życie ułatwił - jest bardzo wygodny, ale nie jest ani szybki, ani lekki. To ciekawy wybór do rekreacji/turystyki. Niestety jest też wiotki, o czym się nie pisze. To najbardziej gumowa stalówka, jaką miałem (a trochę już tego w życiu przerobiłem). Nie wszyscy jednak czyja sztywność boczną ramy. Mam kolegę z kilkudziesięcioletnim stażem, któremu to pojęcie jest obce.
Propozycja bikefittera słuszna, proponuję jednak zrobić rozeznanie. Nie wiem jaka jest skala kiepskich bikefitterów, ale są tacy, którzy są głusi albo na Twoje anomalia w budowie, albo dolegliwości występujące przy pozornie poprawnie ustawionej pozycji. Szczytem jest doświadczenie mojego kolegi z taktycznym kałdunem - po wizycie uderzał kolanami o brzuch, ale okazało się, że "tak jest dobrze, tylko musisz schudnąć".

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Zacznij od bikefitingu, a potem wybierz rower.
Jeśli nie znajdziesz tego co szukasz, to sobie zbuduj własną ramę np u Hultaja we Wrocławiu, Karamby w Rzeszowie czy Antymaterii w Warszawie.
Ja tak zrobiłem i jestem mega zadowolony.

Offline bartosz111

Ok, dzięki. W Łodzi bądź okolicach znacie miejsce gdzie wykonają taką usługę dobrze?Czyli bez roweru można się zgłosić na bikefitting celem zakupu odpowiedniego? Dobrze rozumiem?

Warszawa VeloArt, w Łodzi chyba robią wstępny na Łagiewnickiej w Eximbike - ja u nich ustawiałem swój nowy rower i jest ok.
 Masz Treka to jedź nim i niech na jego podstawie dobiorą Ci rower. Ze Zgierza to masz 20-30 minut
« Ostatnia zmiana: 11 Wrz 2022, 21:01 liftlodz »

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Najpierw pokombinuj z mostkiem, wysokością kiery, siodełka, a póżniej myśl ew. o zmiane roweru.
Mnie to kosztowało chyba 5 mostków zanim znalazłem właściwy.
Nie ufałbym zbytnio zawodowcom w ustawianiu pozycji, to się sprawdza u zdrowych, młodych.
Jeżeli jest choroba kręgosłupa to każdy przypadek (kręgosłup) jest inny, trzeba samemu dojść do właściwej pozycji.

Poza tym, szerokość opony, mam spore problemy z kręgosłupem i w końcu musiałem zrezygnować z szosówki, na rzecz trekinga.
Opony 1,75" tłumią drgania i to pomogło mi ograniczyć bóle i drętwienie rąk.

Offline bartosz111

ten Trek Dual Sport jest ok ,nic mnie raczej nie boli po jeżdzie na nim i w trakcie.Chodzi o to , że brakuje mi tego "czegoś". Najchętniej wróciłbym do Silexa po roku.. ew może zmienił koła w tym Treku, ulepszył go. Duża różnica w pozycji między Four Corners a Silex? Może Mirwoods? Ma sens taka droga?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
mam 2 różne zupełnie rowery, jeden właśnie szybszy drugi wolniejszy, ten wolniejszy z prostą kierownicą.  Miałem problem z dopasowaniem się do tego wolniejszego, zajęło mi to dobre miesiąc, rożne kierownice, gięte, proste, itd mostek wyżej - niżej, siodełko przód i tył i inny kąt. Poza tym opony bardzo dużo robią a konkretnie to nawet całe koła. Opony są często szybkie i przyczepne a nie są komfortowe, w rozumieniu takim że wybiera nierówności jak mały amortyzator przy ciśnieniu takim aby dało się jechać na asfalcie. Pewne rowery z racji geometrii są wolniejsze, ale jak często mają ciężkie i niekomfortowe koła. Jak wstawiłem koła z gravela do tego z prostą kierownicą to rower zaczął jechać szybciej. Choć opony były za wąskie (z racji jazdy w teren) do niego to na wzór gravelowych dałem po prostu lżejsze koła m.in. lżejsze opony mają znaczenie, lub dodatkowo rezygnacja jeszcze z dętek na rzecz mleka. Uprzedzam Cię jednak że podstawą szybkości czegokolwiek na drodze napędzanego siłą mięśni jest aerodynamika, więc w prostej masz inną pozycję  niż w baranku. Chyba że bardzo wysoko dasz baranka z racji że wolisz tak ułożone dłonie. Miłego eksperymentowania i sukcesu.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
bartosz

dużo jest takich stron do porównywania geometrii, ale wejdź na przykład na:

https://bikeinsights.com/

i wybierz wspomnianą Meridę i Marina. Praktycznie kokpit jest na tej samej wysokości.

Merida jest bardzo endurance. Marin Ci za bardzo nie pomoże w tej sytuacji.

ten Trek Dual Sport jest ok ,nic mnie raczej nie boli po jeżdzie na nim i w trakcie.Chodzi o to , że brakuje mi tego "czegoś". Najchętniej wróciłbym do Silexa po roku.. ew może zmienił koła w tym Treku, ulepszył go. Duża różnica w pozycji między Four Corners a Silex? Może Mirwoods? Ma sens taka droga?
Jeśli chcesz zobaczyć różnicę w pozycji i na rowerach i porównać ramy to polecam  stronę https://bikeinsights.com

Offline bartosz111

Ok, podjadę do Bikemii porozmawiać, wczoraj brakło mi 15 minut. A w inna stronę? Zostawić Treka i zmienić koła? Ma to sens? 40 c oponę mam , w Silex 38 było i wolałem 38c. Jaki ew zestaw ? Ta rama jest lekka i rozwojowa?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
co Ci szkodzi spróbować włożyć te koła z meridy do Treka?

Offline bartosz111

ja Meride sprzedałem rok temu,  zastanawiam się teraz co robić po roku, czy kupować Four Corners, znowu Silexa i kombinować z ustawieniami ,ew może wsadzić jednak w tego Treka dobre koła .. W Silex i tak byly sztywne osie, w Treku nie ma

Akurat 4 Corners to bym nie kupił, Silexa owszem tak, no i z rowerów nastawionych na komfort i wygodę warto rozważyć Gianta Revolt 2 .

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum