Autor Wątek: Kalendarz Ultramaratonów Rowerowych w Polsce 2023  (Przeczytany 60677 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wg mnie to raczej inicjatywa młodszego pokolenia (Weroniki i Rafała) czyli dzieci Roberta. Tak mi się wydaje. Wskazuje na to informacja na stronie ultracycling.pl  gdzie jest podział na "nasze wydarzenia" takie jak: LS, właśnie Etapówka i BBGT oraz "wspierane wydarzenia" PTJ i BBT.
Wygląda na to, że "tort" został podzielony.

Bardzo możliwe, bo Kaszuby to chyba właśnie ich rejony
Czy brak PZ mocno wpłynie na frekwencje? Nie sądzę
Bardziej mi chodziło o to jak brak PZ wpłynie na frekwencję właśnie na samym PZ.

A co do wpisowego - niestety na wielu imprezach rośnie to już bardzo wysoko, więc obskakiwanie całego cyklu w typie  tego Pucharu Ultra to już się robi bardzo kosztowna zabawa. Dlatego ludzi co w całość celują to myślę, że niewielu się znajdzie, raczej wybierają te wyścigi, które im bardziej pasują. No i tak jak napisałeś wszystko zweryfikuje rynek, widać już wyraźnie, że w segmencie ultra raczej się nasycił liczbą imprez i te słabsze wypadają z gry, albo mają śmieszną frekwencję.

Offline Mężczyzna apryjom

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 30.11.2018
Z kolejnych nowości w Pucharze to oprócz braku PZ również brak PW. Nie wiem czy zauważyliście, ale panowie (Robert i Henryk) powymieniali się komentarzami na fejsie, z których można zrozumieć, że jak zwykle w takich sytuacjach poszło o pieniądze (finansowanie zakończenia cyklu pucharowego).

Co do PZ to ja już od obecnego roku zauważyłem tendencje spadkową w ilości osób na imprezach PZ. Mam wrażenie, że wnioski nie zostały wyciągnięte więc spodziewam się pogłębienia tej tendencji w przyszłym roku.

Aaaaaa no i kolejna nowość to wciągnięcie RAP do cyklu pucharowego. Być może to próba podniesienia lichej frekwencji na dystansach 300, 600 i 900km. Co ciekawe w Ultracup piszą o dystansie 600km na RAP czego strona RAP na ten moment nie potwierdza. Być może jeszcze nie zostało to zaktualizowane.

Ciekawe jak w tym rou będzie wyglądał UltraCup. Wszak PZ już nie będzie jego częścią. Tour de Pomorze chyba też wypadło z kalendarza (Chyba że ktoś inny będzie to robił? Coś wiadomo?). Więc raczej będa zmiany w tym roku :)

Tak jak napisałem wcześniej PW nie ma, PZ nie ma a na zakończenie sezonu będzie Roztoczańsko-Poleski Ultramaraton Rowerowy 700km (tydzień szybciej niż dotychczasowy slot czasowy na te imprezy tj. 11-13 sierpnia).
Tour de Pomorze to już historia.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
To nie wróżę temu cyklowi sukcesu, bez PW i PZ ten Puchar Ultra to będzie takie trochę nie wiadomo co. Bo ten stary system dobrze się układał, były to klasyczne dystanse 500km, wszystkie w jednym systemie organizacyjnym Janika (czyli z punktami żywnościowymi), sensownie rozłożone na różne miejsca w Polsce - i sumarycznie jak najbardziej miało to ręce i nogi.

A teraz to taki misz-masz, trochę tego, trochę tamtego. RAP czy ta Etapówka to są jednak innego typu wyścigi, łączą ileś dystansów, łączą inne systemy jazdy (ta Etapówka w najdłuższej wersji ma być bez wsparcia, RAP z innym typem wsparcia itd.). W ogóle jakieś kuriozum, że do tego cyklu ma być wliczany RAP na trzech dystansach - 300, 600 i 900. 300km to już w ogóle jakieś cudo, bo co to za ultra? W ogóle jak czytam regulamin tego Pucharu Ultra - to mają być dwie oddzielne klasyfikacje dla dystansów 200-500km i powyżej 500km, do tego w każdej Open i Solo, więc w sumie 4 klasyfikacje

I przy takim rozłożeniu na kilka dystansów i kilka klasyfikacji to się zacznie rozmywać, tak jak się rozmywa zwykły RAP. Stary system to były jasne reguły, w cyklu były tylko prawdziwe wyścigi ultra powyżej 500km, z limitami na odpowiednim poziomie trudności - i to był jasny układ.

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.10.2021
30.04 - 4.05.2023 ULTRALajkonik w Gródku nad Dunajcem/Bartkowej
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

Offline Mężczyzna Tomek_bikelover

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 08.07.2022
11 -13.08 Roztoczański Poleski Ultramaraton Rowerowy. Dystanse: 700, 300, 150. Szosa

https://www.facebook.com/RPURowerowy

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
W ogóle jak czytam regulamin tego Pucharu Ultra - to mają być dwie oddzielne klasyfikacje dla dystansów 200-500km i powyżej 500km, do tego w każdej Open i Solo, więc w sumie 4 klasyfikacje

Gdzie jest ten regulamin Pucharu Ultra?

Nie wiem czy można to nazwać regulaminem, bardziej to luźne wstawki na profilu ultracup na fejsie.

Z najnowszego komentarza na tym profilu można wyczytać, że Piękny Wschód jednak wchodzi do cyklu pucharowego.

"Sytuacja jest bardzo dynamiczna i napięta jak bęben Rolling Stonesów."

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe

To są na razie tylko informacje na FB, nowa strona tego cyklu nie działa jeszcze. Ale to wygląda, że rzeczywiście zarządzanie cyklem i nowymi imprezami przejęły dzieci Roberta Janik, a on chyba zostanie przy organizacji dwóch najpopularniejszych imprez, czyli Pierścienia i BBT.

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
na profilu ultracup na fejsie.

To są na razie tylko informacje na FB

ehh niestety nie mam fejsa  :P. Myślałem, że jest jakaś stosowna strona www, której o dziwo nie mogę znaleźć :). W każdym  razie dzięki.

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
30.04 - 4.05.2023 ULTRALajkonik w Gródku nad Dunajcem/Bartkowej

Gdzie takie info ze start 30.04 skoro na tronie jest info 29.04 ? Swoją drogą ta impreza była już wcześniej dodana do kalendarza.

GLG, dodałem. Zakładam, że pewnie dystans standardowo +-/ 500 km?

Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
Na stronie Mamby jest info, że 470km.

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
    • simrace.pl
Taa... chyba musi sobie zaktualizować te info.
Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
08-11.09.2023 Ultra Race Dolina Bugu (550km)

https://ultraracedolinabugu.pl/
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
    • simrace.pl
Dodane, kolejna nowość chyba od ekipy z More. Z tego co widzę trasa po części pokrywa się z nieaktywnym już w kalendarzy Wschodem 1400.
Polski Klub MTB

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum