Autor Wątek: Rozmiar ramy Canyon  (Przeczytany 8580 razy)

Offline Mężczyzna LegalOnBike

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 05.11.2017
Rozmiar ramy Canyon
« 26 Wrz 2022, 15:47 »
Witajcie Forumowicze,

być może ktoś z Was będzie w stanie pomóc ustalić wybrać rozmiar ramy Canyon Endurace CF 8.

Zgodnie z kalkulatorem sugerowany rozmiar to L, ale mam wątpliwości, szczególnie że jestem na granicy rozmiary z XL. Mam 190 cm wzrostu i nogę 92 cm. Aktualnie jeżdżę na Cube w rozmiarze 60 i sugerowany rozmiar Canyon jest mniejszy od mojego aktualnego roweru.

Czy ktoś może wie jak to jest z ramami Canyon? Lepiej wybrać mniejszy czy większy rozmiar?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Odp: Rozmiar ramy Canyon
« 26 Wrz 2022, 17:55 »
W moim przypadku algorytm Canyona wybrał mi za małą ramę. Orientowałem się w tym temacie i natknąłem się na kilka podobnych opinii.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 26 Wrz 2022, 18:06 »
W moim przypadku algorytm Canyona wybrał mi za małą ramę. Orientowałem się w tym temacie i natknąłem się na kilka podobnych opinii.

Właśnie tego się obawiam.
« Ostatnia zmiana: 26 Wrz 2022, 18:21 LegalOnBike »

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
« 27 Wrz 2022, 08:20 »
Też to zauważyłem na stronie Canyona, że proponował mi mniejszy rozmiar niż u każdego innego producenta (może Canyon pochodzi to tematu bardzo wyścigowo, chociaż np. pezy modelach Endurance to chyba nie na miejscu,). Natomiast i tak nie sugerowałbym się takimi kalkulatorami, no chyba że byłby to mój pierwszy rower.

Lepiej wybrać rozmiar po konkretnych wymiarach z geometrii. Zawsze możesz je porównać z wymiarami poprzedniego roweru i na tej podstawie wybrać rozmiar nowego.

« 28 Wrz 2022, 16:27 »
Też to zauważyłem na stronie Canyona, że proponował mi mniejszy rozmiar niż u każdego innego producenta (może Canyon pochodzi to tematu bardzo wyścigowo, chociaż np. pezy modelach Endurance to chyba nie na miejscu,). Natomiast i tak nie sugerowałbym się takimi kalkulatorami, no chyba że byłby to mój pierwszy rower.

Lepiej wybrać rozmiar po konkretnych wymiarach z geometrii. Zawsze możesz je porównać z wymiarami poprzedniego roweru i na tej podstawie wybrać rozmiar nowego.

Dzięki za odpowiedź. Niestety ani L ani XL nie pasują idealnie do wymiarów roweru, który aktualnie używam, stąd najwięcej moich wątpliwości. Niektóre parametry przemawiają za L a niektóre za XL. Taki zonk.

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
« 28 Wrz 2022, 17:36 »
Moim zdaniem, w takiej sytuacji, zawsze lepiej wziąć mniejszy. Później ewentualnie dłuższy mostek można wrzucić.
Ale to jest moja opinia.

« 29 Wrz 2022, 11:06 »
Moim zdaniem, w takiej sytuacji, zawsze lepiej wziąć mniejszy. Później ewentualnie dłuższy mostek można wrzucić.
Ale to jest moja opinia.

Też się ku temu skłaniam

« 29 Wrz 2022, 14:26 »
Zdecydowanie L skoro Reach to tylko 5 mm różnicy.
Dodatkowa korzyść w stosunku do tego co masz, to niższa pozycja, a więc mniejsze opory.
A i rower ładniejszy - bo mniej drabiniasty.

Dzięki ;)

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 30 Wrz 2022, 18:29 »
Też kupiłem Canyona o rozmiar większego niż sugerował ich system i okazało się, że pasuje mi idealnie.

Offline Mężczyzna donk

• Miasto: Sopot
  • Na forum od: 07.11.2019
« 30 Wrz 2022, 20:05 »
Mam 189 wzrostu. Pierwszego canyon’a mtb (grand canyon)  kupiłem w rozmiarze L sugerując się kalkulatorem na stronie – zmiana sztycy, mostka nic nie dała…po roku canyon’a dostał syn (180cm) – rozmiar dla niego idealny. Kolejny canyon to szosa, mając na uwadze wcześniejsze problemy z rozmiarówką kupiłem XL (58) – rozmiar idealny, syn ma szosę canyon’a L (56) .

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
« 1 Paź 2022, 18:15 »
Uwaga  na Toe Overlap czyli haczenie przednich stóp o koło, mam szosę Canyon Endurance AL  w rozmiarze 56 i w butach spd mtb oraz szosowych i przy dwóch różnych siodełkach i różnych ustawieniach siodełka to się dzieje.  Rama jest dopasowana do mnie 184 cm i świetnie mi się jeździ na tym rowerze jako ogół, ale ta upierdliwość nieco przeszkadza. NIe jest to dyskredytujące w szosie  bo o tym wiedziałem, lecz zwróćcie na to uwagę bo ktoś może się nie przyzwyczaić bo grozi upadkami.
« Ostatnia zmiana: 1 Paź 2022, 18:24 8850 »

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 19 Paź 2022, 15:19 »
Ciekawe co piszecie , w moim przypadku 177 cm wzrostu, 80 cm noga - w gravelu Grizl ich kalkulator podaje mi rozmiar S, ale porównując do moich innych rowerów, to powinienem właśnie patrzeć na XS nawet - sugerując się reachem czy długością górnej rury i stackiem ..

Muszę to jeszcze mocno przenalizować ..

ps: mój rozmiar rowerów to najczęściej M/54 ...

« 20 Paź 2022, 10:47 »
Miałem duże wątpliwości odnośnie wyboru więc postanowiłem skontaktować się z fitterami.

Wyrok jest jednoznaczny - właściwy dla mnie rozmiar to XL. Potwierdzone przez 2 fitterów.

Wynika to nie tylko z faktu, że znajduje się idealnie wzrostem pomiędzy L i XL, ale przede wszystkim z moich predyspozycji fizycznych - jestem mało rozciągnięty i raczej sztywny. Zakup L najprawdopodobniej powodowałby u mnie wiele niedogodności i bóle pleców oraz tylnych części ud.

Także jak ktoś ma podobne wątpliwości sugeruję skierowanie się do osób, które się na tym znają.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Paź 2022, 11:05 »
ale przede wszystkim z moich predyspozycji fizycznych - jestem mało rozciągnięty i raczej sztywny. Zakup L najprawdopodobniej powodowałby u mnie wiele niedogodności i bóle pleców oraz tylnych części ud.

To akurat jest dla mnie dość dziwna interpretacja. Przecież to na większej ramie będziesz bardziej rozciągnięty i bardziej będą obciążone plecy. Wystarczy sobie założyć parę cm dłuższy mostek by to sprawdzić. Mniejsza rama powoduje oczywiście, ze sztyca jest nieco wyżej nad kierownicą i tu jest też większe wygięcie niż na krótszej ramie, ale za większą część wygięcia ciała na rowerze odpowiada długość ramy i odległość siodełko-kierownica w rzucie poziomym. Mam książkę o fittingu napisaną przez twórcę systemu Body Geometry i za główną przyczynę bólu dolnego odcinka pleców uważa oprócz nierównej długości nóg właśnie za duży reach. A im większa rama tym większy reach, XL ma reach+ (czyli do kierownicy, nie do główki ramy) większy o 2cm od rozmiaru L.

I nie traktuj opinii fitterów jako prawdy objawionej, większość fitterów działa bardzo schematycznie, to tylko ci najlepsi mają mocno indywidualne podejście. A i najlepszy fitter działa na zasadzie prób i błędów, w bardziej skomplikowanych przypadkach dopiero kilka wizyt pozwala ustalić dobrą pozycję, gdy fitter współpracuje z rowerzystą słuchając jego opinii o tym jak zareagowało jego ciało na wcześniejsze ustawienia.

Najlepiej by było sobie sprawdzić jak się na takim sprzęcie jeździ, najlepiej na modelu, który planuje się kupić, albo taki o bardzo zbliżonej geometrii - i to jest test, który Ci dużo więcej powie niż wszelkie teoretyczne rozważania.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 20 Paź 2022, 11:30 »
No właśnie z tą zależnością reach->bóle pleców na dole to mam dokładnie odwrotne doświadczenie.
Miałem wiecznie problemy przy długich jazdach z dolnym odcinkiem kręgosłupa. Jak się okazało reach był za mały i powodował, że mocno wyginałem plecy żeby się "zmieścić". Jak dałem dłuższy mostek to mogę trzymać plecy w miarę prosto z ugięciem w biodrach i jest ekstra, nawet przy ultra.

Także to co Wilk napisał o braku prawd objawionych to święte słowa.

A co do rozmiarówki Canyona to wg mnie jest mocna niespójna i zależy od modelu. Ja jestem mocno uczulony na długość górnej rury. Jak wpiszę swoje parametry w kalkulator to dostaję zawsze rozmiar M. Tylko Grizl w tym rozmiarze ma górną rurę 574 a Endurance 543.
« Ostatnia zmiana: 20 Paź 2022, 11:42 maciek70 »
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum