Autor Wątek: Rozmiar ramy Canyon  (Przeczytany 8578 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Rozmiar ramy Canyon
« 20 Paź 2022, 11:49 »
W tym zakresie wiele zależy od proporcji ciała. Ja np. mam jak na swój wzrost długie nogi, przez co korpus jest krótszy i dłuższa rama czy mostek mi przeszkadza. A zupełnie inna będzie sytuacja osoby z odwrotnymi proporcjami, czyli krótkimi nogami jak na wzrost i dłuższym korpusem. I dlatego rozmaite gotowe prawdy fitterów trzeba traktować ostrożnie, jako pewien punkt wyjścia, a nie w 100% obowiązującą regułę.

Offline Mężczyzna LegalOnBike

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 05.11.2017
« 20 Paź 2022, 13:18 »
Nie mając możliwości sprawdzenia rowerów muszę na czymś się opierać. Jeden z fitterów, z którym się kontaktowałem, ustawiał mi mój aktualny rower i zrobił to dobrze, więc nie mam powodów aby kwestionować jego zdanie, które wynika z wieloletniego doświadczenia.

Fitter powiedział to, o czym wspominał maciek70 - jak reach będzie za mały, wówczas będę wyginał plecy żeby nadrobić moją znikomą elastyczność.

Także trochę spokojniejszy będę polował na XL.

« Ostatnia zmiana: 20 Paź 2022, 13:27 LegalOnBike »

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 20 Paź 2022, 15:56 »

Fitter powiedział to, o czym wspominał maciek70 - jak reach będzie za mały, wówczas będę wyginał plecy żeby nadrobić moją znikomą elastyczność.

A dlaczego miałbyś wyginać mocniej skoro ratio stack / reach będzie większe ? Pomijasz też wysokość kokpitu która również wpływa na komfort. W moim singlu czyli ramie torowej  ratio stack to reach jest grubo poniżej 1.4 (czyli ultra wyczynowo) - a i tak dzięki kokpitowi mam dość komfortową pozycje. Reach nie może być za duży - to podstawowy błąd bo tego nie zniwelujesz niczym..

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
« 22 Paź 2022, 18:51 »
Rowery szosowe nigdy nie były wygodne na długie dystanse pomimo dopasowanego rozmiaru ale gwarantują lekkość i szybkość. Dlatego polecam pływanie i siłownię jako pracę z corem przez zimę równolegle do roweru jeśli będzie się dalo jeździć zimą poza trenażerem. Inna nierowerowa wielomiesięczna działalność sportowa często robi większą robotę niż super dopasowane elementy roweru (mostek, siedzenie, korba itd.) i nie wyszarpie Cię tak energetycznie po całym dniu jazdy nonstop.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum