Autor Wątek: Jakie ciśnienie opon w rowerze gravelowym?  (Przeczytany 1913 razy)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Cześć,
chciałbym rozpocząć dyskuję na temat ciśnienia jakie pompujecie do swoich opon.
Wiem, że jest to kwestia indywidualna i wplywa na nią wiele zmiennych jak np. szerokość opony, dętka lub mleko, rama w rowerze, czy waga rowerzysty. Jak i nawierzchnia po której się jeździ.

Zachęcam do pochwalenia się jak to jest u was, przy uznajmy nawierzchni uniwersalnej (trochę szutru, trochę kamieni i trochę asfaltu).

Jakie ciśnienie, przy jakiej wadze, jakich oponach, obręczach oraz ramie pompujecie?

Przykład:
2,7 Bar przy oponie 700x38c pod dętkę, obręcze alu. Rama stalowa. Waga kolarza 68 kg.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Tufo Speedero 40C , tył 3 bary, przód 2.7, jeżdżę na dętkach. Ważę 99 kg.
« Ostatnia zmiana: 4 Paź 2022, 05:18 liftlodz »

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Tufo speedero 40c przód 4 bary, tył 4.5 bary moja waga 91kg

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Z tyłu maximum napisane na boku opony, niezależnie od warunków. Z przodu w połowie dopuszczalnego zakresu. Tą zasadę stosuję w każdym rowerze.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Z tyłu maximum napisane na boku opony, niezależnie od warunków. Z przodu w połowie dopuszczalnego zakresu. Tą zasadę stosuję w każdym rowerze.

Generalnie tak samo. Czasami redukcja w oponach MTB jak teren grząski.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
To ja zdecydowanie mniej wbijam powietrza, 100kg wagi, opony 40mm, obręcze 25mm szerokości, hookless, tubeless, 2.5-3bar w zależności od nawierzchni.

Zasadniczo bardzo blisko wskazań z https://axs.sram.com/guides/tire/pressure

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

Przecież maxa to takie opony mają koło 5-6 atmosfer, jeżdżenie na takim ciśnieniu w terenie to trochę nieporozumienie i znacznie upośledza terenowe możliwości roweru. To już jest coraz więcej ludzi co na szosowych wyścigach tylko po asfalcie tyle pompują by zyskać komfort. Rower z 5 barami w terenie to będzie odbijać mocno. Tyle to można nabić do gravela jak planujemy trasę po asfalcie lub z bardzo gładkimi szutrami, w trudniejszym terenie (typu jak na PGR) to już będzie porażka.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska

O bosshe, to jakiś kosmos  ;D

U mnie minimum na mtb, a czasem nawet poniżej minimum - szczególnie z przodu na to sobie pozwalam, na szosie dochodzę do max zalecanego.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
No u mnie w domu nigdy nie było mtb i stąd moje nawyki pompowania :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum