Autor Wątek: zbaraniały Muirwoods  (Przeczytany 1480 razy)

jendrzych

• Gość
zbaraniały Muirwoods
« 13 Paź 2022, 18:08 »
Przebudowa mieszczucha, jakim domyślnie jest Muirwoods, na wyprawówkę-wszędołaza z napędem 1x11 i z klonem kierownicy H-Bar była fajną zabawą. Ten rower ma ramę z wielkim potencjałem - a przynajmniej modele sprzed 2022 r. - pełne Cro-Mo, zgrabna sylwetka i możliwość założenia kapci 29x2,25. Ale jeszcze większą przygodą było zbaranienie tego zbójaszka. Rzecz nieprosta i nietania.
Zastanawiałem się, czy tak długi rower będzie sensownie funkcjonwał z giętą kierownicą i szosowymi klamkami? Zacząłem więc porównywać geometrię Muirka i parametry rozmaitych stockowych graweli. Do tego celu posłużyłem się fantastyczną stroną bikeinsights.com, która oferuje wyszukiwanie z filtrowaniem zadanych wymiarów framesetów. Znalazłem dwa rowery z barankami, o całkiem podobnej specyfikacji - Decathlon Riverside 920 Touring i Rondo Bogan. Okazało się nawet, że Muir ma mostek krótszy od obu ww. bicykli.
https://bikeinsights.com/compare?geometries=5ea8780854c9a300179b56da,5f9b539399f8080017347bab,&builds=631c30656a7308001c5fd640
https://bikeinsights.com/compare?geometries=5ea8780854c9a300179b56da,5fb9d6005af00000175695ab,&builds=631c30656a7308001c5fd640,,
Sprawdziłem jak projektanci poradzili sobie z kopensacją sporego wysięgu tych ram (reach) i skupiłem się na szukani kierownic o zadanych parametrach - możliwie krótki reach i względnie mały drop. Flara była mile widziana. Kierownica od Bogana nie jest dostępna w detalu, w przeciwieństwie od specyficznego kokpitu decathlonowego Riverside. Wprawdzie bardzo pasowała mi wymiarami Salsa Woodchiper, ale kierownica z francuskiego dyskontu nie odstawała bardzo formą. Porównałem sobie geometrię interesujących mnie modeli, żeby zwizualizować sobie lokalizację potencjalnych punktów oparcia dłoni, przez odniesienie do kokpitu, który znam na wylot. Decathlon wygrał dostępnością kokpitu od ręki.
Reszta to zakupy i polowanie na okazje - używane klamkomanetki GRX RX810 (1x11), zmieniarka RX812, która jest w stanie faktycznie obsłużyć posiadany przeze mnie napęd z kasetą 11-46, używane zaciski dwutłoczkowe MTB, plus: przewody, olej mineralny, narzędzia do odpowietrzania układu hamulcowego, linka i pancerz przerzutki, owijka do kierownicy. Parę godzin zabawy w garażu i bam! - rozbójnik z duszą sarenki jakiego jeszcze nie znałem!

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
Odp: zbaraniały Muirwoods
« 13 Paź 2022, 18:43 »
całkiem fajnie wyszło … nie wiem jak praktycznie ale wizualnie !
corner bar surly .. by tu pasowała 😉

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 13 Paź 2022, 20:53 »
Kiedyś nawet rozważałem budowę roweru na tej ramie. Zniechęcał mnie tylko krótki widelec i niezbyt długa rura sterowa - akurat chciałem mieć kierownicę ustawioną baardzo wysoko. Poza tym ciekawa rama.

Co do kierownicy, to ona występuje pod wieloma markami. W Polsce najtańsza jest chyba Red Cycling. Woodchippera posiadałem, ale jak na mój gust była zbyt wąska. Wolę Bombtrack Beyond, która jest podobna, ale szersza.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

jendrzych

• Gość
« 13 Paź 2022, 21:17 »
Bombtrack Beyond miała za duży wysięg do mojego projektu. I jest wyjątkowo wąska - 42 cm na górnym chwycie. Woodchipper ma tam 42, 44 lub 46 cm, więc tego, ten...
Red Cycling też za duży reach. Zrobiłem dogłębny risercz.

@rufiano - praktycznie wyszło świetnie. Uwielbiam nim jeździć.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 13 Paź 2022, 22:26 »
Wyszło świetnie i tego należy się trzymać. Moim zdaniem to co wybrałeś najlepiej pasuje do pozycji jaką uzyskałeś. Woodchipper/ bombtrack Beyond są ok jeśli ma się kierownicę wyraźnie ponad siodłem.

Co do geometrii kierownic, to jednak jestem sceptyczny do Twojego przejścia. Czemu? Zakładam, że korzystałeś z whatbars tak jak ja. Moim zdaniem ich pomiary są o tyle niezgodne z rzeczywistością, że kierownicę są ustawione pod różnym kątem. Wpływa to na efektywny reach i rozstaw klamek. Z tego co pamiętam Bombtrack powinien mieć wyraźnie większy reach niż Woodchipper, ale wcale tak nie było.

Bombtrack Beyond wąski? One są w rozmiarach 44 i 46 - ja mam tę szerszą. Realnie u góry mam z tego co pamiętam 44,5 cm. Woodchipper 40 (?) miał 39 cm, więc chwyt był praktycznie bezużyteczny.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
« 14 Paź 2022, 11:07 »
Co to za torebeczka na górze ramy?

jendrzych

• Gość
« 14 Paź 2022, 11:39 »
@ramzes - custom od Baby Legs Bags
polecam, kontakt przez IG

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 14 Paź 2022, 15:29 »
pięknie zrobiony i fajny rower. Cały czas waham się aby to zrobić Breezerowi ale z drugiej strony mając drugi rower z barankiem to się wstrzymuję. Czasem wolę prostą.
Ale pochwalam pomysł, dynamika inna i niektórzy wolą tak układać ręce jak na baranku. Ja barana uwielbiam. Pozdrawiam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum