Autor Wątek: PGR 2022  (Przeczytany 25078 razy)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
Odp: PGR 2022
« 10 Sie 2023, 17:22 »
kolega który serwisuje mi rower , przyznał się ze wymienił mi tylko z przodu klocki
tył mu umknął , a przejechałem na nich tez kresy ultra.. także nic dziwnego ..

niezabranie klocków to moj duzy błąd …
a dętka … no cóż .. odkąd jeżdżę na mleku ( 2017 )
na żadna wycieczkę czy to w pl czy za granicą nie zabierałem zapasowej dętki  :icon_redface:
na wcześniejszych 4 maratonach również …

pewnie jak bym zabrał dętkę , to kapec murowany  ;)t

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 10 Sie 2023, 19:09 »
Moim zdaniem jest kilka małych i lekkich rzeczy, które warto zabrać, bo w razie awarii trudno o naprawę w terenie. (...)

Wymieniłeś trochę ważnych rzeczy, ale nie wymieniłeś najważniejszej - papier toaletowy  :P

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Sie 2023, 21:45 »
Moim zdaniem jest kilka małych i lekkich rzeczy, które warto zabrać, bo w razie awarii trudno o naprawę w terenie. Klocki i smarowidło do łańcucha to taki sam "must have" jak dętki czy pompka (+łatki/klej i łyżki), ale także linka przerzutki, hak, spinka i parę ogniw łańcucha, maszynka wentyla, itp. Na upartego to jeszcze łatkę do opon warto by mieć.

No i dobrze przygotowani ludzie takie minimum mają, bo to co wymieniłeś to rzeczywiście jest rowerowy "must have", pozwalający sobie poradzić z najczęściej pojawiającymi się awariami na trasie.

a dętka … no cóż .. odkąd jeżdżę na mleku ( 2017 )
na żadna wycieczkę czy to w pl czy za granicą nie zabierałem zapasowej dętki  :icon_redface:
na wcześniejszych 4 maratonach również …

Zwyczajnie miałeś dotąd szczęście. Ale dobre przygotowanie na wyścig nie opiera się na szczęściu a na byciu gotowym na poradzenie sobie z najczęściej spotykanymi awariami. Też w systemie MTB na mleku mam bardzo rzadko problemy z kołem, ale dętkę biorę, bo jadąc w górach, gdzie są kamienie na zjazdach zawsze jest ryzyko, że nawet bardzo dobrą oponę da się uszkodzić. I na takim wyścigu jak PGR - regularnie to się zdarza co roku przynajmniej z 10 osób łata opony tubeless, w tym roku też spotkałem kilku takich zawodników już w Kalnicy.

I w chwili gdy szczęście w tej mierze by Cię zawiodło - nie mając zapasowej dętki zostajesz z ręką w nocniku i musisz się wycofać z trasy, ewentualnie prosić innych o pomoc. Dlatego jazda bez zapasowej dętki to już daleko przesunięta granica ryzyka. Dostałeś już nauczkę z klockami, warto czekać na kolejną z oponą? Mleko choć bardzo skuteczne nie jest w 100% niezawodne, jak wszystko potrafi zawieść.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 10 Sie 2023, 22:05 »
Ja złapałem dziurę której mleko nie załatało na pierwszych dwudziestu kilometrach jazdy w systemie tubeless ;D od tamtej pory miałem już trzy incydenty kiedy dało radę, więc moim zdaniem fart plus jakiś czynnik stały. Ja w zestawie maratonowym to z rowerem i bagażem prawie 110 kg. Jak Rufiano ma 20 kg mniej, to zawsze mniej wystawia sprzęt na próbę, stąd większe prawdopodobieństwo farta.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 10 Sie 2023, 22:18 »
Na upartego to jeszcze łatkę do opon warto by mieć.
Biorę łatkę do opon na wszystkie dłuższe wyjazdy szosowe (dwa razy przydała się "w boju"). Na część ultra brałem rownież zapasową oponę. W temacie jazdy poza asflatem jestem raczej laikiem, ale nie wyobrażam sobie nie zabrania latki do opon jako punktu obowiązkowego a nie "na upartego".
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

« 10 Sie 2023, 22:30 »
nie wyobrażam sobie nie zabrania latki do opon jako punktu obowiązkowego a nie "na upartego".

Przy posiadaniu dętki funkcja łatki do opon to jedynie rozkładanie ciśnienia na większą powierzchnię. Ja najczęściej po.prostu na dużą dziurę naklejam od środka kilka łatek do dętki i wystarcza. Raz przylepiłem po hipstersku klejem do łatek dziesięciozłotówkę i też zadziałało.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 10 Sie 2023, 22:57 »
Wiadomo że są rozne metody na radzenie sobie w przypadku awarii - ale skoro łatka waży tyle co nic, to nie widzę powodu żeby jej nie wziąć.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

« 10 Sie 2023, 23:00 »
Wobec tego, że nigdy na tym nie poległem zupełnie, zbieram się do jej zakupu dobrą dekadę ;D

Co do.listy Pabla, to zamiast wozić linki regularnie wymieniam prewencyjnie i nie spodziewam się awarii. Zwłaszcza, że 90% przypadków zerwania to Shimano 105, której to grupy nie posiadam  ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 10 Sie 2023, 23:06 »
No to jeszcze Ci dołożę - zdarzyło mi się zerwać i nowe linki, jakoś po 200 km przebiegu.  :icon_twisted:

« 10 Sie 2023, 23:12 »
No to jeszcze Ci dołożę - zdarzyło mi się zerwać i nowe linki, jakoś po 200 km przebiegu.  :icon_twisted:

A jaka grupa osprzętu?  ;D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Sie 2023, 23:18 »
Tutaj krótki film z tegorocznego PGR:

Troszkę można się pośmiać z youtubera co jedzie na wypasionym rowerku z karbonowymi kołami, w kurtce za 1000zł i wymięka jak plastelina, bez żadnej awarii czy kontuzji, bo mu w nóżki było zimno i nie chciał ryzykować utratą zdrowia; no ale w końcu warun nie bardzo był pod influencerów :lol:. Ale sam film fajnie zrobiony, jest trochę świetnych ujęć z trasy, w miarę umiejętnie podkolorowanych, IMO nieźle oddających klimat trasy.

Offline Mężczyzna horacy13

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 22.03.2021
« 11 Sie 2023, 09:03 »
Oj tam, oj tam. Się nabijasz z męskiej decyzji, która wstydu przecież nie przynosi  :lol: Ale ujęcia faktycznie klimatyczne, można się zacząć zastanawiać nad zakupem gravela.
« Ostatnia zmiana: 11 Sie 2023, 09:23 horacy13 »

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 11 Sie 2023, 10:28 »

A jaka grupa osprzętu?  ;D
Dwa razy w Ultegrze, bo skoro 105 Cie nie interesuje, to ich nie będę wrzucał w statystyki  ;D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 11 Sie 2023, 13:04 »
Oj tam, oj tam. Się nabijasz z męskiej decyzji, która wstydu przecież nie przynosi  :lol:

To już jest taka można powiedzieć klasyka youtubów, facebooków czy instagramów. Albo "męskie decyzje", albo "mądre decyzje", albo najlepszy z tych wszystkich tekstów czyli "często trudniej jest wycofać się niż ukończyć"  :lol:

A takich co potrafią otwarcie i uczciwie napisać - "wymiękłem" to wielu nie uświadczymy. A tu widać, że chłopaki nocą się wpakowali na błotnisty OS Hawran i to im szybciutko psychikę skasowało, z Małastowskiej już zjechali asfatem ;). A sumarycznie to też kiepsko pomyślana strategia, jak jechać noc - to dużo lepiej było jechać pierwszą, gdy człowiek świeższy, tereny były łatwiejsze, a pogoda dużo lepsza, bo noc była bardzo ciepła. A oni pierwszego dnia mało przejechali, za długo spali, więc drugiego próbowali coś nadrobić i wymiękli na chyba najcięższym kawałku PGR do Krynicy.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 11 Sie 2023, 13:45 »
Nie brać dętki, nawet jak się jedzie tubeless to trochę kuriozum. Jeśli chodzi o klocki to zużycie jest sprawą dość indywidualną.
Ja w 2020 mimo słonecznej pogody kończyłem już na praktycznie zużytych klockach, mimo że były nowe na starcie. W tym roku klocków nie zajechałem, daleko było do tego. Mimo że te klocki mam w tym rowerze od nowości i one przejechały 1300 km po Hiszpanii i MP. Tylko że w 2020 miałem żywiczne a w tym metaliczne.

No ja właśnie nie wiem ile miałem na starcie tych klocków, nie wiem jak to się stało, że tego nie sprawdziłem ;). Ale podejrzewam, że juz mało ich było na starcie, a nie że jakoś wyjatkowo szybko popłynęły.

Góral to raczej nie wymięka, ale gorzej z jego sprzętem. Bo to z tego co kojarzę nie jest pierwszy DNF z powodu jakiejś konkretnej awarii roweru.
Ja nie kojarzę jego wycofów z powodu roweru. Miał wycof na MPP, ale tam to było awaria sprzętu w wyniku zderzenia i upadku. Ale może czegoś nie pamiętam.

W każdym bądź razie Góral wspominał że na następny kupuje prawdziwego gravela, więc jak kolejny raz pojedzie PGR to klękajcie narody :lol:

Możliwe, że coś mieszam jeśli chodzi o te DNFy. Ale to nie jest pierwszy support zamordowany przez Górala :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum