Autor Wątek: czy zmieniać napęd ze SRAM na Shimano?  (Przeczytany 4695 razy)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Skoro jest przerzutka 10/11s i manetka do niej, to wydaje się, że powinno się dać.
Zamówiłem manetkę z grupy 5100. Będę miał zatem napęd 10s z możliwością upgrade do 11s poprzez zmianę kasety i łańcucha (o ile nie okaże się, że korba nie podoła).

Dzięki za pomoc

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Myślę, ze za ten uniwersalizm, zapłacisz niższą kulturą pracy napędu.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Dokładnie, IMO nie warto się bawić w takie mieszanie rozwiązań z różnych grup i firm. Im więcej zębatek i im węższy łańcuch tym większej precyzji to wymaga. Stosując przerzutkę z niższej grupy tracisz część zysku jakim jest kultura pracy jaką dają lepsze łańcuchy.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Nie da się. Ale sumaryczny bład dla całej kasety 10x0.05 = 0.5mm, więc można próbować ;)
Z tego co pamiętam w innych tabelkach różnica 1.5 mm była uznawana za bardzo dobre dopasowanie. Różnice w szerokości 10/11/12 są na tyle małe, że można mieszać. Łańcuch 11 też powinien spokojnie dawać radę przy 12 rzędach.

Aha. Polecam dopłacenie do dobrych manetek, czyli XT. Mam SLX i trudno się przyzwyczaić do tego, że zawsze jedno kliknięcie to tylko jeden bieg.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Aha. Polecam dopłacenie do dobrych manetek, czyli XT. Mam SLX i trudno się przyzwyczaić do tego, że zawsze jedno kliknięcie to tylko jeden bieg.
Niekoniecznie XT.

U mnie jest  SL T910 (Deore) i ma tę funkcję - jak się głębiej naciśnie to przeskakują 3 biegi w górę.
Fajna rzecz :)

Różnice w skoku  przerzutek, kaset, rzeczywiście robią się coraz mniejsze. Nie ma takich przeskoków jak 7-8-9S. I to jest taki niezamierzony uniwersalizm w doborze osprzętu.
Wg. producenta "się nie da", i skrzętnie ukrywa dane uciągu linki manetki czy przełożenia przerzutki,  a w rzeczywistości to tylko kwestia regulacji przerzutki.

Z powodzeniem używam kasety 9S z przerzytką i manetką 10S ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Paź 2022, 17:57 sinuche »

Offline Mężczyzna aosa

• Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 10.05.2019
Trochę z "innej beczki" ale jak najbardziej w temacie. Szukam korby MTB z ramionami o długości 160mm. Producent jest mi właściwie obojętny ale najlepiej Shimano. Jakby to były 3 blaty dedykowana do 9s, no to już byłoby... no niemożliwe, po prostu. Czy ktoś może mi coś poradzić w tej sprawie. Od razu zaznaczę, że korba szosowa jest dostępna dla grupy 105 ale jednak nie chciałbym zmieniać roweru. Mam MTB i nie zawaham się go używać. Pozdrawiam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum