Autor Wątek: Przełom Veneto  (Przeczytany 1376 razy)

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2011
Przełom Veneto
« 30 Paź 2022, 20:27 »
W tym sezonie poza weekendami nie mamy okazji za dużo pojeździć, na dłuższą wycieczkę w tym roku mieliśmy tylko tydzień, postanowiliśmy ten krótki czas spędzić w rejonie Wenecji a konkretnie oprzeć się na trasie https://bikepacking.com/routes/veneto-divide/
Naszą pętlę rozpoczęliśmy w miejscowości o idealnej na start nazwie Rovereto żeby z niej dotrzeć do początku trasy Veneto nad jeziorem Garda i przy tej okazji skorzystać z kąpieli.
Przez brak czasu nie udało nam się przejechać całej trasy, ale ta część którą się udało zrobić bardzo nas satysfakcjonuje. Utrudnieniem którego się nie spodziewaliśmy aż w takim stopniu był problem z zaopatrzeniem w żywność  i wodę, od rozeznania tego problemu taszczyliśmy ze sobą w góry pełne wszystkie możliwe pojemniki czyli ok pięć litrów, okazywało się często że nawet zaznaczone na mapie źródła były wyschnięte a w najlepszym przypadku kapało tak słabo że napełnienie butelki trwało kilka/naście minut.
Dużą zaletą tego rejonu jest bardzo niewielka ilość odwiedzających a przynajmniej tak było we wrześniu, bardzo malowniczo poprowadzone drogi są w większości dobrej jakości - przeklinaliśmy tylko jeden odcinek o nachyleniu powyżej 30% gdzie trzeba było nieść rowery ale na szczęście w dół.

Zapraszam do galerii:
https://photos.app.goo.gl/7SVVmUrZyBHkJrMV9
Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Przełom Veneto
« 30 Paź 2022, 20:52 »
Wow. Robi wrażenie. Niczym rowerowe via ferraty, niektóre odcinki :) Jak zwykle inspirujesz ;D

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021
« 31 Paź 2022, 00:30 »
Taka ciekawostka historyczna, kto objechał jezioro Garda, ten zrozumie mój podziw dla tego wyczynu Wenecjan z 1438 roku.

"Przyjęta przez Wenecję strategia nawet Gattamelacie i weteranom górskiego marszu musiała się wydawać iście samobójcza. Założenie było tyleż proste, co niewiarygodne – w środku zimy Wenecjanie planowali przeciągnąć całą flotyllę statków przez góry i opuścić ją do jeziora. Dwadzieścia pięć barek i sześć galer popłynęło w górę Adygi do Rovereto, skąd po sztucznej grobli 2 tysiące wołów wciągnęło je do górskiego jeziorka San Andrea (dziś znanego pod nazwą Lago di Loppio). Gdy statki przepłynęły jezioro, wciągnięto je jeszcze wyżej, po czym przeprowadzono bodaj najniebezpieczniejszy manewr w całym przedsięwzięciu – opuszczono je powoli po zboczu Monte Baldo do położonej na północnym brzegu Gardy wioski Torbole. Przebycie kilku kilometrów dzielących jezioro i Rovereto zajęło dwa tygodnie i kosztowało Republikę ponad 15 tysięcy dukatów.
John Julius Norwich "Historia Wenecji"

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 31 Paź 2022, 06:24 »
Cudne zdjęcia, dzięki!

Online Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 31 Paź 2022, 07:04 »
Czy do zdjęć szukaliście miejsc bez śmieci, czy północne Włochy są po prostu dużo czystsze, niż południe?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 31 Paź 2022, 07:40 »
W tym roku byłem dwa razy w północnych Włoszech i problemu śmieci nie było. Córka, która pół roku spędziła na południu Włoch powiedziała, że północ i południe to dwa różne kraje.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 31 Paź 2022, 07:43 »
Klimat aż wylewa się ze zdjęć, przeglądanie niesamowicie przyjemne :)
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 31 Paź 2022, 08:38 »
Wspaniała przygoda udokumentowana rewelacyjnymi zdjęciami.

Dziękuje że chcieliście się podzielić z innymi.

ps. ale mi smaka na figi narobiliście.  ;D
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 31 Paź 2022, 13:05 »
Ależ wyprawa. Widoki wspaniałe. Masa świetnych fotek.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 31 Paź 2022, 15:05 »
.... ale mi smaka na figi narobiliście.  ;D
Smakiem figi w tym roku to co najwyżej,  Wuju, można się obejść. I to nawet z makiem.  ;D
Jednak kto wie może w przyszłym roku Rovereto? Rover eto w tym kontekście trafia w dobre miejsce.
Remi dobrze, że Ania ciągle motywuje Cię do jazdy. Bo kto robiłby tak dobre zdjęcia w takich okolicznościach.
Zazdraszczam mocno. W związku z czym może, kto to wie?

ps. Zdawało mi się, że w zasadzie to mam w miarę sprecyzowane plany na przyszły rok. Tak mi się tylko wydawało dopóki nie namieszałeś.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
« 6 Lis 2022, 18:01 »
Dziękuję wszystkim za dobre słowo o relacji. :)

@Arek
Wybierając się na tę wycieczkę bardzo liczyłem że trafimy na takie trochę eksponowane fragmenty.
Rzeczywistość jednak zaskoczyła i to nawet bardzo, na pierwszy taki fragment wjechaliśmy prosto z łąk w okolicy która bardziej sugerowała że już będzie łagodnie a tu nagle za zakrętem dwu metrowej szerokości ścieżka wykuta w skale i bardzo dużo powietrza. Jak dla mnie jazda rowerem w takim terenie była bardziej emocjonująca niż via ferraty nawet te najtrudniejsze.

@OLDRIP w jakim celu pchali się z tym łodziami?

@Wojtek
Przed tą wycieczką zrobiliśmy wcześniejszy rekonesans najpierw w Karyntii https://photos.app.goo.gl/Si7beNp9BiMXUUXJ9 a potem w Trentino https://photos.app.goo.gl/yK1pYfMezqK4t2xT8 i raczej wszędzie było czysto, chociaż widać różnicę w zagospodarowaniu przestrzennym i różnicę w popularności tych rejonów.

@Mateusz nie wiem jakie miałeś plany ale zmień ;)

Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 7 Lis 2022, 10:33 »
Świetna trasa.
Z jakimi temperaturami się spotykaliście w tych wyższych rejonach trasy we wrześniu? Widzę, że trasa dochodzi do 2000m npm.
Jak znaleźliście się z rowerami nad jeziorem Garda ? Jak wracaliście z końca trasy?

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
« 8 Lis 2022, 08:13 »
Świetna trasa.
Z jakimi temperaturami się spotykaliście w tych wyższych rejonach trasy we wrześniu? Widzę, że trasa dochodzi do 2000m npm.
Jak znaleźliście się z rowerami nad jeziorem Garda ? Jak wracaliście z końca trasy?
Dzięki.
W najwyższym punkcie czyli na tych 2000m przeczekaliśmy w schronie lekkie załamanie pogody kilkunasto godzinne i tam też było najchłodniej tak w okolicach 8-10°C w najchłodniejszym momencie. Ogólnie zimno nie było problemem i dawało się radę w krótkich spodniach w ciągu dnia. Za to nad jeziorem Garda pierwszego dnia przy ok 40°C przechodziłem lekki udar cieplny z powodu kiepskiego dostępu do jakiegoś picia dlatego potem wieźliśmy tyle ile się dało.
Dojechaliśmy do Rovereto gdzie znalazłem bezpłatny parking samochodem a trasa była pętlą którą można było łatwo modyfikować w razie potrzeby skrócenia (jak w naszym przypadku) lub wydłużenia;)

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum