Autor Wątek: Mój pierwszy gravel….  (Przeczytany 36120 razy)

Offline Kobieta Renja

• Niech mają mnie za wariatkę.......,
  • Miasto: Stavanger
  • Na forum od: 30.06.2019
Mój pierwszy gravel….
« 2 Lis 2022, 08:39 »
Kochani, proszę mnie tu doradzić przy zakupie rowerka gravelowego. Mam bardzo małe doświadczenie w jeździcie po piachach i błocie  i gruzie, ale jest w mojej głowie pare marzeń które trzeba zrealizować a to tego potrzebny mi inny rower niż szosówka 😅
Co myślicie o Trek?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Mój pierwszy gravel….
« 2 Lis 2022, 08:46 »
nie zajrzałem w specyfikacje bo tu nie  ma.
Ale wziąłbym pod uwagę jak szerokie opony wchodzą. 45mm szerokości to już standard, fajnie jak wchodzą 50.
O mocowaniach bagażników bidonów nie wspomnę, oczywiste.

Offline Kobieta Renja

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 2 Lis 2022, 08:57 »
specyfikacja wygląda ok, pytanie tylko jak bardzo chcesz poza asfalt zjeżdżać. Jeśli dominować będą drogi poza asfaltowe to trzeba by poszukać jak szerokie opony wejdą na luzie do tej ramy.
Bo 45 - 47 szerokość byłyby bardziej komfortowe. ALe to już każdy sobie musi sam powiedzeić.
Osobiście mam 40 bo taką mam ramę, choć w miarę uniwersalny wymiar.

Offline Kobieta Renja

« 2 Lis 2022, 09:04 »
Powiedzmy ze chciałabym pojechać na początek Mazowiecki gravel 500 a potem Wisła 1200….. jaki rower powinnam mieć i na co zwrócić uwagę przy kupnie?

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 2 Lis 2022, 09:29 »
Ja mam dokładnie ten model Treka. Jestem bardzo zadowolony, parę dni temu stuknęło mu 20000 km.

Jeżeli chodzi o opony to chyba więcej jak 40 nie wejdzie, ale mi to w zupełności wystarcza. Na ubitych, bocznych drogach radzi sobie świetnie, może w kopnym piachu trochę gorzej.

Jeśli wyhaczysz dobrą cenę to bierz! :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 2 Lis 2022, 10:04 »
Co sądzicie o Esker od Kross?

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 2 Lis 2022, 14:31 »
Mam ESKERa 6.0 z 2020 roku malowanie czarny półmat.

Po zmianie z terkkinga rower wydawał się zdecydowanie bardziej "żwawy" i "dzielny" na podjazdach.

Po 2 latach i ok 25 kkm zaczęły pękać szprychy w tylnym kole. Jazda raczej na lekko lub z podsiadłowką i torba na kierownicę (bagażnik czeka jeszcze na swój czas). Brakuje mi otworów montażowych na widelcu.

Polecam choć cena nie jest już tak atrakcyjna jak na początku pandemii. Kupiłem okazyjnie w ratach 0%.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Lis 2022, 14:44 »
Powiedzmy ze chciałabym pojechać na początek Mazowiecki gravel 500 a potem Wisła 1200….. jaki rower powinnam mieć i na co zwrócić uwagę przy kupnie?

Podstawowa zasada jest taka, że do roweru z pojemnością opon na 48-50mm spokojnie wejdą opony 35mm, ale w do roweru z pojemnością na 35mm szersze już nie  :P

Dlatego rower z pojemnością na szersze opony będzie po prostu bardziej uniwersalny - i to jest IMO jeden z kluczowych parameterów przy zakupie gravela. O ile opony rzędu 38-40mm na nizinne maratony starczą, to na górskie trochę już mało. Poza tym niektóre nizinne maratony (m.in. ten Mazowiecki Gravel) mają odcinki z głębszym piachem i tam właśnie szerokość opony się bardzo przydaje. W mojej opinii bardzo fajnym modelem jest Canyon Grizl, pojemność opon na 50mm (z błotnikami), sportowa geometria, sporo osób na tym modelu na PGR widziałem:
https://www.canyon.com/pl-pl/gravel-bikes/bike-packing/grizl/

Są wersje aluminiowe, karbonowe, nawet i kobiece, choć z dostępnością różnie bywa. Ale coraz więcej firm ma podobnej klasy rowery w ofercie.

Offline Kobieta Renja

« 2 Lis 2022, 15:03 »
Oglądałam i czytałam o Canyon na necie, i nawet chętnie bym zakupiła ale muszę kupić przez internet a nie w  normalnym rowerowym sklepie. Nie odważę się zamówić roweru sama ponieważ boje się zrobić coś nie tak. A tych rowerów jest dużo ….. i wszystkie są piękne ….😂😂😂😂

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Lis 2022, 15:14 »
Oglądałam i czytałam o Canyon na necie, i nawet chętnie bym zakupiła ale muszę kupić przez internet a nie w  normalnym rowerowym sklepie. Nie odważę się zamówić roweru sama ponieważ boje się zrobić coś nie tak. A tych rowerów jest dużo ….. i wszystkie są piękne ….😂😂😂😂

To jest niewątpliwy minus Canyona, żeby przymierzyć rower to do Niemiec trzeba by jeździć, albo mieć kogoś znajomego kto sprzęt posiada. Ale generalnie te geometrie rowerów aż tak się nie różnią i przymierzając taki o bardzo podobnych wymiarach da się rozmiar dobrać. Ten Trek co proponowałaś ma przyzwoitą pojemność na opony - czyli 45mm, nie aż taka jak Canyon, ale sensowna. Do tego do gravela możesz założyć też koła 27,5mm, wtedy wchodzi już opona 2,1. W ogóle część mniejszych, kobiecych rozmiarów jest od razu na kołach 27,5mm, choć chyba nie w Treku.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 2 Lis 2022, 15:56 »

Dlatego rower z pojemnością na szersze opony będzie po prostu bardziej uniwersalny - i to jest IMO jeden z kluczowych parameterów przy zakupie gravela.
[...]
mojej opinii bardzo fajnym modelem jest Canyon Grizl, pojemność opon na 50mm (z błotnikami), sportowa geometria

Mam Grizla - bardzo fajny rower.

Ale jeżeli z założenia ma być jeżdżenie terenowe i kluczowe są grubsze kapcie to może warto zainteresować się Salsa Cutthroat (ewentualnie Salsa Fargo).

Offline Kobieta Renja

« 2 Lis 2022, 16:27 »
No dobra! Ale ktorego Grizla mam zakupic? 😱😅 patrzę na cenę i kolory ….. 😂😂😂😂😂

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Lis 2022, 16:46 »
To już zależy przede wszystkim od budżetu, im wyższa cena tym lepsza grupa osprzętu, materiał ramy, mniejsza waga itd. Choć np. w amorytzację IMO nie ma większego sensu wchodzić w gravelu, a to podnosi znacznie cenę. I Canyon Grizl właśnie obejmuje to co pisałem - mniejsze rozmiary są na kołach 27,5, ale przy Twoim wzroście chyba nie ma sensu wchodzić w 29 cali, taki rower może być trochę za duży

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 2 Lis 2022, 19:48 »
Ja przykładowo kupiłem Grizla 7AL w kolorze peda... tzn różowym :) i jestem szczęśliwy z wyboru.
Wziąłem rozmiar S (system na stronie Canyona sugerował XS, ale wolałem większe koła, a od S w górę już są 28 cali). Mój wzrost to 168.
Jak kupisz Canyona i nie przypasuje, to masz chyba miesiąc na odesłanie.
Kupując na firmę - płacisz tylko cenę netto (taka informacja może się przydać).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum