Autor Wątek: Mój pierwszy gravel….  (Przeczytany 36116 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: Mój pierwszy gravel….
« 2 Lis 2022, 21:55 »
Wziąłem rozmiar S (system na stronie Canyona sugerował XS, ale wolałem większe koła, a od S w górę już są 28 cali). Mój wzrost to 168.

Ja (170 cm) celowo wziąłem XS z kołami 27.5.

Te koła przydadzą mi się do innych graveli aby wcisnąć szersze kapcie. Za to koła 700c z wąskimi oponami idealnie pasują do Grizla. Przy oponie szosowej obwód ten sam co z grubszym kapciem 27.5. Geometria się nie zmienia, a można używać jako szosę z kołami 700c i jako monstera z kołami 27.5.

Mam Grizl CF SL 7. Moim zdaniem nie warto pakować się w aluminium przy tak niewielkiej różnicy w cenie.

Offline Kobieta Renja

• Niech mają mnie za wariatkę.......,
  • Miasto: Stavanger
  • Na forum od: 30.06.2019
« 2 Lis 2022, 23:03 »
Dziekuje za wszystkie rady 👍😊

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 3 Lis 2022, 20:41 »
U mnie w KBRze kilka osób używa Eskery 6.0, niektórzy dość mocno je eksploatują i nikt póki co nie narzekał.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 3 Lis 2022, 22:07 »
U mnie w KBRze kilka osób używa Eskery 6.0, niektórzy dość mocno je eksploatują i nikt póki co nie narzekał.

Minus Eskera to trudno dostępny hak przerzutki (niedostępny u producenta). Słaba jakość lakieru. Brak otworów w widelcu.

Jako rower jest ok.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 4 Lis 2022, 00:13 »
heh, a wiesz, że jak złamałem hak przerzutki w Fujim, to praktycznie od ręki ściągnął mi go serwis Krossa w Poznaniu? Bo Fuji Jari 1.5 ma taki sam hak, jak Esker 6.0? ;D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Kobieta Renja

• Niech mają mnie za wariatkę.......,
  • Miasto: Stavanger
  • Na forum od: 30.06.2019
« 25 Lis 2022, 09:37 »
Się muszę pochwalić 😜🥳🥳🥳 zakupiony Trekk 🏆🤩
I jeszcze się pochwale ze już się zapisałam na :

https://epicroadrides.com/cycling-blog/midnight-sun-randonnee-guide/?fbclid=IwAR2jIvV7O2Fv5h6xTadvfR1E-h4BkEVLyM1Rt8-5iovpD6Gw82laiJCnLQc
« Ostatnia zmiana: 25 Lis 2022, 10:03 Renja »

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 26 Lis 2022, 14:10 »
Choć to w "babskim" wątku ale przecież pasuje do tytułu ;)
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem takiego roweru. To jest Canyon Grizl CF SL 6 rozmiar S.
Na pierwszym zdjęciu jest prosto po złożeniu, a na drugim już ubrany w błotniki (zamówione razem z rowerem).
Odbyłem już nawet pierwszą jazdę i to w prawdziwie "grawelowych" warunkach - było dzisiaj zimno, deszczowo, bardzo marny asfalt i zróżnicowany teren.
Na razie jestem bardzo zadowolony, wręcz zachwycony zachowaniem tego roweru :)

...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 26 Lis 2022, 15:16 »
gratulacje marek ! porządna maszyna ! słuszny wybór..
jak najwiecej radości z jazdy , choć podejrzewam ze mordka się sama siemieje podczas jazdy 😉

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Lis 2022, 16:55 »
Się muszę pochwalić 😜🥳🥳🥳 zakupiony Trekk 🏆🤩
I jeszcze się pochwale ze już się zapisałam na :

Gratulacje, rosną widzę forumowe szeregi gravelowców  ;)
https://epicroadrides.com/cycling-blog/midnight-sun-randonnee-guide/?fbclid=IwAR2jIvV7O2Fv5h6xTadvfR1E-h4BkEVLyM1Rt8-5iovpD6Gw82laiJCnLQc

Ciekawa impreza, 1200km to już nie w kij dmuchał. Gór może nie aż tak wiele, ale za to warunki w okolicach koła polarnego mogą zrobić wielką różnicę

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem takiego roweru. To jest Canyon Grizl CF SL 6 rozmiar S.

Świetny sprzęt, to jest bardzo uniwersalny gravel, jakbym sam miał kupować gravela to też byłby mój wybór nr 1. Ale te błotniki to są dozwolone tylko na porę zimowo - jesienną, podobnie jak pedały platformowe  :lol:

Nie po to się kupuje karbonowy rower na wypasie, żeby go obwieszać błotnikami czy bagażnikami jak jakiegoś trekinga, tu tylko zgrabne torby bikepackingowe wchodzą w grę ;)
Zachęcam do spróbowania sił na PGR, bo to idealny rower na taką trasę, a limit tej imprezy taki, że nie potrzeba nie wiem jakiej nogi, choć sama trasa wymagająca. Także i ten nowy maraton Kresy na Roztoczu fajnie się zapowiada i limit też spokojny (36h na 400km przy stosunkowo płaskiej trasie)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 27 Lis 2022, 20:32 »
Choć to /.../

Wyhaczyć tak fajowy rower, do tego w Black Week, bez wątpienia jest kumulacją.
- Zasiałeś, więc zbierasz. 
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 27 Lis 2022, 21:50 »
Wyhaczyć tak fajowy rower, do tego w Black Week

He, he, to nie jest takie łatwe. CANYON sprzedaje swoje rowery tylko przez internet, więc trzeba złożyć zamówienie, zapłacić i czekać na dostawę. Czasami nawet kilka (kilkanaście) tygodni. Ja miałem szczęście, bo czekałem jedynie 24 dni. :)

Dzisiaj przewiozłem się moim nowym rowerem po raz drugi na trochę dłuższej trasie. Wrażenia z jazdy nadal bardzo dobre, ale przydarzyła mi się awaria tylnej przerzutki. Poluzował się zacisk linki i łańcuch przeleciał na prawo na najmniejsze koło zębate. Oczywiście nie miałem ze sobą żadnych narzędzi, więc nie mogłem dokręcić zacisku linki. Na szczęście nie było to zbyt daleko od domu, więc jakoś dojechałem pokonując większe podjazdy na małej tarczy z przodu.
Wniosek z tego taki, żeby nie ufać całkowicie mechanikom fabrycznym i jednak zawsze wozić ze sobą podstawowe narzędzia (choćby "scyzoryk" z kluczami imbusowymi).
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

« 27 Lis 2022, 22:01 »
A tak przy okazji zapytam czy ten element na lince od przedniej przerzutki służy do jej dokładniejszej regulacji?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 27 Lis 2022, 22:16 »
tak
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

« 27 Lis 2022, 22:23 »
Dzięki :)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 28 Lis 2022, 09:10 »
Na pierwszym zdjęciu jest prosto po złożeniu, a na drugim już ubrany w błotniki (zamówione razem z rowerem).

Gratulację Marku, bardzo ładny.  :)

Mam dwa pytania :)
- jaki on ma na żywo kolor? Bardziej to jest taki bahama yellow jak na pierwszym zdjęciu, czy bardziej taki stonowany, pastelowy jak na drugim zdjęciu?
- jakbyś miał porównać rozmiar ramy w Grizla do rozmiaru ramy w swojej szosie to jak to wypada? brałeś rozmiar większy czy mniejszy czy ten sam? no i pytanie jaki masz rozmiar ramy w szosie?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum