Autor Wątek: Łożysko do starej piasty cannondale  (Przeczytany 1211 razy)

Offline Mężczyzna Topek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.01.2018
Łożysko do starej piasty cannondale
« 4 Lis 2022, 09:46 »
Cześć,
Coś zaczęło chrupać w kole, do tego latało jakby się rozcentrowało. Ale nie, był dziwny luz na ośce. Jak rozebrałem wszystko, to okazało się, że poprzestawiały się kulki w łożysku (nie wiem jak nazwać ten typ, zobaczcie zdjęcia) od strony bębenka. Chyba są tam jakieś takie wypustki, które trzymają kulki w równych odstępach i cześć z nich się zmieliła. Tam jeszcze była taka druciana jakby uszczelka od góry, którą wyprułem. Wcześniej nie widziałem takiego rozwiązania, łożysko jednocześnie trzyma bębenek i ma stosowny gwint i stożek (zdjęcia). Kojarzy ktoś, czy da radę kupić taką część? Google nie pomógł, może brakuje mi znajomości nomenklatury :)

Ewentualnie mogę wymienić cały bębenek/wielowypust, ale mam tylko taki z tradycyjnym łożyskiem kulkowym, a to rozwiązanie wygląda na solidniejsze.

Piotrek

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
to jest zwykła maszynówka, ale wbita w ten element z wypustkami.
Możesz to wystukać, wyjdzie w kawałkach. Będzie problem z wybiciem zewnętrznego pierścienia, użyj jakiegoś penetratora i zostaw w nim na noc.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
okazało się, że poprzestawiały się kulki w łożysku (nie wiem jak nazwać ten typ, zobaczcie zdjęcia) od strony bębenka. Chyba są tam jakieś takie wypustki, które trzymają kulki w równych odstępach i cześć z nich się zmieliła.
Jak napisał globalbus - to jest łożysko maszynowe.
A ten element który trzymał kulki w równych odstępach to koszyk.

Offline Mężczyzna Topek

• Na forum od: 08.01.2018
Ok, dzięki, jestem lekko zapóźniony, to moje pierwsze koło z łożyskamk maszynowymi :) właściwie to tak czułem że to powinno się wybić, ale nie chciałem na siłę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum