Autor Wątek: Szlak Orlich Gniazd ROWEREM. Mój pierwszy raz na GRAVELU (video)  (Przeczytany 859 razy)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Cześć,
Dziś zapraszam na relację z Jury Krakowsko-Częstochowskiej, gdzie wybrałem się na Szlak Orlich Gniazd na rowerze gravelowym. Dla mnie było to zupełnie nowe doświadczenie bo ostatnie 40 tyś km to była jazda na szosie.

Myślę również, że film będzie przydatny dla każdego kto chciałby zobaczyć jak ten szlak w rzeczywistości wygląda i być może kiedyś się na niego wybrać  ;)
Życzę miłego oglądania  :)

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Przejrzałem Twój materiał, później sobie go na spokojnie w całości obejrzę. Na szybko, jako uzupełnienie, nie krytyka bo niby z jakiej racji:

- jechałeś rowerowy SOG, a to coś innego niż pieszy, szczególnie teraz po utwardzeniu wielu odcinków wersji rowerowej. Dla wygody jazdy i ogólnych trendów turystycznych to, oceniając po wypowiedziach turystów, lepiej. Jednak wiele ciekawych miejsc rowerowy SOG omija a i tej prawdziwej specyfiki regionu zaznać trudniej. Da się pieszy z pewnymi wyjątkami (zresztą poza trudnościami technicznymi są tam zakazy formalne) crossem przejechać. Czy gravelem tego nie wiem;

- w ładne weekendy ruch na jurajskich drogach między "atrakcjami" potrafi być mocno uciążliwy dla rowerzystów;

- GPX szlaku jest dostępny m.in. https://orlegniazda.pl/route/12398/szlak-rowerowy-orlich-gniazd 

- zamek Bydlin i całe Wzgórze Św. Krzyża jest bardzo ciekawe jako miejsce związane z Bitwą pod Krzywopłotami, ale też i lokacja warowni. To jedyne z Orlich Gniazd częściowo otoczone  rozlewiskami. A że zachowało się tyle ile widziałeś - taka historia. Dobrze że nie podjechałeś do Udorza bo tam to dopiero bywa konsternacja po wtarganiu się na szczyt szlakiem z rowerem ;)
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Ja właśnie chciałem przejechać w pełni szlak rowerowy, ale słyszałem bardzo dużo pozytywnych wypowiedzi o pieszym szlaku i żeby przejechać go sobie rowerem. Także pewnie tak też zrobię w bliższej lub dalszej przyszłości  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum