Autor Wątek: SKANDYNAWIA 2022  (Przeczytany 3556 razy)

Offline Mężczyzna pol

• Miasto: Trzebinia
  • Na forum od: 11.07.2016
SKANDYNAWIA 2022
« 12 Lis 2022, 10:09 »
Ten kierunek marzył mi się od dawna więc jak tylko ucichła "burza covidova" wiosną tego roku zacząłem przygotowania. Odnowiłem kontakt hornet77(poznaliśmy się na tutejszym Forum)
Wspólnie ustaliliśmy datę wyjazdu i kilka innych szczegółów między innymi postanowiliśmy wcześniej zakupić bilety na prom Tallin-Helsinki
30-06 o godz 2:30 rozpocząłem wyprawę
Z kolegą hornet77(Konrad) spotkałem się dopiero po kilku dniach na kempingu na Łotwie, Konrad wyruszył z Kołobrzegu i do Rygi miał inne plany stąd takie miejsce spotkania ale od tej pory aż do końca wyprawy kręciliśmy razem :)
Litwa ładny nizinny kraj z wiejską zabudową przypominającą mi lata 80-90, kręciłem wzdłuż wybrzeża
Łotwa to właściwie cały czas wybrzeżem, piękne plaże i lasy mnóstwo miejsca na dzikie noclegi
Byłem na przyl Kolka i spałem tam na dziko na plaży :)
Ryga ładne miasto ale ciężko się kręciło bo wiele km trzeba chodnikami
 Po tygodniu kręcenia kemping i tam dotarł również Konrad
Estonia to raczej najbogatszy z tych 3 krajów, wszędzie czysto,ładna zabudowa i super ścieżki rowerowe
Tallin zwiedzamy z marszu bo tylko 3h do promu ale udało się być pod Parlamentem i na wzgórzu skąd roztacza się piękna panorama miasta
Promem do Helsinek trochę ponad 2h
Helsinki z siodełka rowerowego całkiem ok i dalej w kierunku Lahti
Finlandia bardzo przyjazny kraj dla wszystkich podróżników, mnóstwo wiat i schronów turystycznych, wiele razy korzystamy z tych udogodnień  bo nie trzeba namiotów rozkładać
Drugi kemping po następnych 10-ciu dniach od poprzedniego
Kręcimy pośród pięknych fińskich jezior, spotykamy na naszej drodze Polaków podróżujących najczęściej w kierunku Rovaniemi i Nordkapu
Pogoda przez te kilkanaście dni piękna i ani razu nie było potrzeby suszenia w trasie namiotów lub śpiworów
Finlandia piękny kraj z mnóstwem jezior i lasów
Norwegia droga ale widoki bajeczne
Szwecja, pagóry podobne do Beskidów, dużo rzek i lasów

53 dni pięknej przygody
5000km na rowerku
ok 1500km promami
ok 1500km pociągami

https://photos.app.goo.gl/WZqHVemGacReVYMj8

« Ostatnia zmiana: 12 Lis 2022, 10:46 pol »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: SKANDYNAWIA 2022
« 12 Lis 2022, 10:50 »
Które kawałki pociągami?

Offline Mężczyzna pol

« 12 Lis 2022, 10:55 »
Trzebinia-Kraków
Kraków-Suwałki
Gdańsk-Kraków
Kraków-Trzebinia

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Lis 2022, 13:50 »
Myślałem że 1500km z tego co na mapce.

Offline Mężczyzna Daras

• Miasto: Kąpino
  • Na forum od: 01.07.2017
« 12 Lis 2022, 13:56 »
Super. Gratuluję wytrwałości i zrealizowania planów.
Trasa podobna, jaką sobie zaplanowałem na pierwszy rok bycia emerytem, lub do przejechania na w niedalekiej przyszłości. O ile dostanę przepustkę na tak długo okres od żonki. Ogólnie podobny kierunek, jak i powrót wpisana do mojego dziennika pod pozycją do przejechania:)
______o
         ~\<,_
       (_)/ (_)
Train hard, race easy

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 12 Lis 2022, 14:34 »
Klasyczna trasa po Skandynawii, te tereny mają masę uroku. Podobnie jak ma trasa tej długości, gdzie w trasie spędza się ponad miesiąc (w Waszym przypadku prawie 2). A że wracaliście z Lofotów przez Szwecję - to jeszcze została Wam do zrobienia Norwegia od Oslo po Lofoty, szczególnie wysokie fiordy. To są przepiękne tereny, tak więc mocno polecam, żeby zamknąć skandynawską pętlę  ;). Niestety Norwegia to cenowy kosmos, jadąc w te tereny trzeba się liczyć z dużymi kosztami.

Offline Mężczyzna pol

« 12 Lis 2022, 14:46 »
Myślałem że 1500km z tego co na mapce.
Sorki troszkę nie opisałem tak jak powinno być, trzeba się domyślać że pociągiem przez PL
1500km rowerkiem na północ a potem na południe PL to znacznie by wydłużyło wyprawę a poza tym nasz piękny kraj przemierzyłem rowerkiem już kilka razy wzdłuż i wszerz :)

Offline Mężczyzna pol

« 12 Lis 2022, 14:55 »
Super. Gratuluję wytrwałości i zrealizowania planów.
Trasa podobna, jaką sobie zaplanowałem na pierwszy rok bycia emerytem, lub do przejechania na w niedalekiej przyszłości. O ile dostanę przepustkę na tak długo okres od żonki. Ogólnie podobny kierunek, jak i powrót wpisana do mojego dziennika pod pozycją do przejechania:)
Dziękuję :)
Trzymam kciuki żeby się udało :)
Teraz gdybym planował to po Finlandii wspomógłbym się jakimś transportem(chyba że ktoś ma na taką wyprawę z 80 dni ) i Norwegia z Bodo na południe,  tak jak pisze Wilk : wysokie fiordy i inne atrakcje które są znacznie poniżej Bodo ale to też wiąże się z większą kasą na wyprawę i czy akurat pogoda będzie w miarę łaskawa, Norwegia jak kobieta zmienna jest :)

Offline Mężczyzna pol

« 12 Lis 2022, 15:06 »
Klasyczna trasa po Skandynawii, te tereny mają masę uroku. Podobnie jak ma trasa tej długości, gdzie w trasie spędza się ponad miesiąc (w Waszym przypadku prawie 2). A że wracaliście z Lofotów przez Szwecję - to jeszcze została Wam do zrobienia Norwegia od Oslo po Lofoty, szczególnie wysokie fiordy. To są przepiękne tereny, tak więc mocno polecam, żeby zamknąć skandynawską pętlę  ;). Niestety Norwegia to cenowy kosmos, jadąc w te tereny trzeba się liczyć z dużymi kosztami.

Braliśmy pod uwagę kierunek na południe Norwegii, był pomysł żeby z Bodo do Trondheim dostać się pociągiem ok 500km i 10h podróży ale na Lofotach dało nam nieźle popalić i dalsza prognoza pogody była bardzo zła więc kierunek Szwecja
Mam nadzieję że kiedyś uda się zobaczyć na żywo te fiordy,drogę Trolli, język Trolla i inne atrakcje :)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 12 Lis 2022, 15:55 »
Solidna wycieczka :) Szkoda że nie ma żadnych podpisów pod zdjęciami.

Niestety Norwegia to cenowy kosmos, jadąc w te tereny trzeba się liczyć z dużymi kosztami.
Jeśli nic się nie zmieniło, to śpiąc na dziko oraz żywiąc się tym co jest w promocji lub najtańsze koszty stają się porównywalne do PL. Więc można zupełnie budżetowo pojechać. Oczywiście warto mieć zaskórniaki 'na wszelki wypadek', ale to raczej wszędzie.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 12 Lis 2022, 16:05 »
Jeśli nic się nie zmieniło, to śpiąc na dziko oraz żywiąc się tym co jest w promocji lub najtańsze koszty stają się porównywalne do PL. Więc można zupełnie budżetowo pojechać. Oczywiście warto mieć zaskórniaki 'na wszelki wypadek', ale to raczej wszędzie.

Nie, o tym to nawet nie ma mowy, już widać dawno w Norwegii nie byłaś. Nawet najtańsze marketowe jedzenie wychodzi dużo drożej niż w Polsce. Poza tym im dalej na północ - tym mniej sklepów, tym mniej dużych marketów, więc te koszty są jeszcze wyższe.

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 12 Lis 2022, 17:51 »
Tanio nie jest ale tragedii też nie ma.
Dzisiaj jaja, gotowe kotlety, makarony, kiełba na grila i kaki dają cenowo radę
https://www.rema.no/kundeaviser/oslo/

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 14 Lis 2022, 08:57 »
fajny wyjazd, czasowo moje marzenie jak z czasów studenckich gdzie spokojnie ponad miesiąc mogłem się włóczyć. No ale to zrobienia co tam. Piękna trasa choć czasem chyba monotonna? I niektóre zdjęcia bym usunął bo są nieostre po prostu. Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna pol

« 15 Lis 2022, 10:31 »
Tanio nie jest ale tragedii też nie ma.
Dzisiaj jaja, gotowe kotlety, makarony, kiełba na grila i kaki dają cenowo radę
https://www.rema.no/kundeaviser/oslo/

Tragedii niema bo w dużych marketach sporo promocji, natomiast w małych sklepikach ceny kosmiczne, planując wyprawę to raczej każdy z nas wie gdzie rusza :)

Offline Mężczyzna pol

« 15 Lis 2022, 10:36 »
fajny wyjazd, czasowo moje marzenie jak z czasów studenckich gdzie spokojnie ponad miesiąc mogłem się włóczyć. No ale to zrobienia co tam. Piękna trasa choć czasem chyba monotonna? I niektóre zdjęcia bym usunął bo są nieostre po prostu. Pozdrawiam.

Trasa spoko a z tą odrobiną monotonii to masz rację, Finlandia jest długa dlatego warto jakieś odcinki przemierzyć innymi środkami transportowymi i wtedy więcej czasu na Norwegię bo tam jest bajecznie pięknie byle nie trafić na ciągłe opady deszczu. Pozdrawiam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum