Autor Wątek: RTP 2023  (Przeczytany 5459 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
RTP 2023
« 21 Lis 2022, 23:11 »
Pojawia się coraz więcej informacji odnośnie kolejnej edycji RTP.

Bazą startu będzie schronisko Przysłop pod Baranią Górą, miejsce doskonale znane uczestnikom Wisły, bo stamtąd startuje zwykle ten wyścig. Start będzie w sobotę 20 maja o godzinie 16.30, więc to powrót do rozwiązania z 2019, czyli popołudniowego startu.
Segment startowy wygląda tak:
https://ridewithgps.com/routes/41475334

CP1 to będzie słynna czeska Lysa Hora, co ciekawe segment 1 zaczyna się tam, gdzie się kończy segment startowy, więc aż do CP1 wszyscy zawodnicy będą jechać tą samą trasą. W sumie ok. 100km i aż 3000m w pionie, więc mocne uderzenie od razu na stracie i dla większości zawodników spora część tego segmentu wypadnie nocą, chyba że pójdą spać już pierwszej nocy :P
https://ridewithgps.com/routes/41480439

Ale widzę, że na tym segmencie jest 6km szutru, przynajmniej tak pokazuje RWGPS, więc coś te opowieści, które słyszałem na mecie MPP nie bardzo się potwierdziły ;). Szuter na szczęście pod górę, wszystko oczywiście zależy jaki to szuter, bo są i szutry lepsze od niejednego asfaltu. Nie znam tych terenów, to musiałby się wypowiedzieć ktoś znający okolicę jak to wygląda. Natomiast cieszy, że to jednak pod górę, bo jeśli jest w sensownym stanie to nie powinien to być wielki problem.

W kolejnych dniach mają być publikowane kolejne punkty kontrolne, wraz z segmentami, więc niedługo zobaczymy jak to będzie się w całości prezentować.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: RTP 2023
« 21 Lis 2022, 23:35 »
więc niedługo zobaczymy jak to będzie się w całości prezentować.
To ja nie czekając na szczegóły obstawiam:
  • Dużo gór
  • Jeszcze trochę gór
  • Dla urozmaicenia, jakaś górka
  • ....
  • Ścianka na metę...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Lis 2022, 00:31 »
Górami to Paweł Puławski raczej nas nie zaskoczył :lol:
Wiadomo, że to jest zdecydowanie najbardziej górski szosowy wyścig ultra w Polsce, więc trzeba zakładać, że na tych 1500km to będzie trochę ponad 20tys w pionie; to jest znak firmowy RTP

Offline Mężczyzna jedrucha

• Miasto: Łomianki
  • Na forum od: 02.09.2021
« 22 Lis 2022, 10:00 »
Ale widzę, że na tym segmencie jest 6km szutru, przynajmniej tak pokazuje RWGPS, więc coś te opowieści, które słyszałem na mecie MPP nie bardzo się potwierdziły ;). Szuter na szczęście pod górę, wszystko oczywiście zależy jaki to szuter, bo są i szutry lepsze od niejednego asfaltu. Nie znam tych terenów, to musiałby się wypowiedzieć ktoś znający okolicę jak to wygląda. Natomiast cieszy, że to jednak pod górę, bo jeśli jest w sensownym stanie to nie powinien to być wielki problem.

Na profilu facebookowym RTP piszą, że oba odcinki szutrowe (poza tym sześciokilometrowym jest też wcześniej kilkusetmetrowy) są względnie komfortowe:

"The parcour is glorious, empty, with nearly zero traffic. Almost completely paved, with only two pretty short, and comfortable gravel bits, that we have deliberately chosen, to connect all the beautiful tarmac sections, guiding through this unique part of Outer Western Carpathians."

Oby...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Lis 2022, 19:43 »
Drugi punkt kontrolny to słynne Modre Sedlo w Karkonoszach, kolejny epicki podjazd, więc RTP trzyma poziom w tym zakresie  :P

Na profilu facebookowym RTP piszą, że oba odcinki szutrowe (poza tym sześciokilometrowym jest też wcześniej kilkusetmetrowy) są względnie komfortowe

To fajnie, to by potwierdzało te plotki o których pisałem, że w tym roku już nie będzie poważnych przepraw szutrowych. A wstawienie jakiegoś dobrego szutru i na odcinku pod górę to nie problem, po dobrym szutrze jedzie się jak po słabszym asfalcie. Czasem to po prostu jest konieczne, żeby skonstruować sensownie taki obowiązkowy segment i to chyba taki przypadek, Nie jest to wstawione dlatego że to szuter, a dlatego, że dobrze się komponuje do segmentu.

Natomiast jedną sprawą są oficjalne podjazdy, a drugą to jaki wariant się opłaca przy planowaniu trasy. Tak jak w tym roku był taki układ, że z Przehyby prawie wszyscy zjeżdżali terenem (choć nie było to wcale obowiązkowe), bo była to opcja korzystniejsza czasowo niż długi objazd asfaltem. Ale Modre Sedlo to jest jednokierunkowa opcja, tam co prawda da się przekroczyć niedaleko polską granicę, ale to już jest solidny teren, a przede wszystkim Karkonoski PN, gdzie rowerem legalnie nie można jeździć. Z Lysej Hory chyba też nie bardzo opłaca się zjeżdżać terenem, za mały zysk. Tak więc na razie pod kątem braku szutrów całkiem fajnie to wygląda.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 22 Lis 2022, 20:08 »
na tych 1500km to będzie trochę ponad 20tys w pionie;
Na szybko wrzuciłem w planer i cp start, cp1 i cp2 wychodzi na 500km już 9000pionometrów..

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 22 Lis 2022, 21:44 »
No to ja na CP3 Jested poproszę :D I trasa bardzo mi się podobać będzie :D

Offline Mężczyzna Oskar

« 23 Lis 2022, 17:16 »
Kolejny punkt CP3 https://ridewithgps.com/routes/41487433 - powrót na Słowacje.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Lis 2022, 18:39 »
Tylko jak patrzę na ten punkt to nie bardzo widzę jak tam można dojechać nie korzystając z krajówek, bo w tym rejonie to właściwie nie ma innych dróg. Trzeba by jakoś strasznie nadrabiać od południa by krajówki ominąć. Pytanie czy dalej będzie ten zakaz, czy może dla Słowacji (która ma sieć drogową sporo uboższą od Czech) będą jakieś wyjątki

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 23 Lis 2022, 19:07 »
Wiem ,że już było i pewnie czepialstwo , ale ten wyscig dalej funkcjonuje medialnie i z nazwy jako " Through Poland" , na razie tylko polski start  i fragmenty krótkie odcinków obowiązkowych  . Z CP1 na CP2 też raczej wygodniej lecieć raczej przez Czechy,  transfer CP2>CP3 to już bez wątpliwości.  Bardzo głęboki wjazd w Słowację .Oby pod Węgry teraz nie poniosło kolegę Piko.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Lis 2022, 19:27 »
To wynika z atrakcyjności kolarskiej dostępnych rejonów i filozofii organizatora. Paweł konsekwentnie stawia na wyścig międzynarodowy, to jest taki mini-TCR. Więc jazda po różnych krajach i trasa o mocno górzystym profilu dobrze się w to wpisuje. A nazwa to jak z Rajdem Dakar, który też od dawna z Dakarem nic wspólnego nie ma, ale nazwa wyrobiła sobie taką markę, że została. 

Offline Mężczyzna Oskar

« 23 Lis 2022, 20:21 »
na razie tylko polski start  i fragmenty krótkie odcinków obowiązkowych  . Z

No ale jak zaczniesz planować trasę to i tak Ci wychodzą przeloty przez Polskę. No i jak Wilk pisze. Jak dla mnie to na pewno na plus.

Tylko jak patrzę na ten punkt to nie bardzo widzę jak tam można dojechać nie korzystając z krajówek, bo w tym rejonie to właściwie nie ma innych dróg.

Zobaczymy co będzie w komunikacie, mnie póki co mapy.cz pokazują kilka wariantów głównie trasami "rowerowymi". Podgląd w komoocie mówi o kilku odcinkach nieutwardzonych. Trzeba będzie dobre popatrzeć, ale może być jednak wariant albo lecisz gravel albo nadrabiasz dookoła. Ja i tak lecę na gravelu, więc "odcinki specjalne" przeżyje. Pytanie ile tego wyjdzie. ;)

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 24 Lis 2022, 09:11 »
A pamięta ktoś jeszcze pierwszą nazwę wyścigu (konkurującą z naszym "interszybkim" PKP) i wtedy rzeczywiście były założenia dość mocnego eksplorowania ziem zachodnich wraz z największymi tych ziem miastami . A odbyta 1 edycja poszła głęboko w Polskę bo w Góry Świętokrzyskie. Mi ta formuła nie przeszkadza i chyba fajnie ,że to tak idzie w zwiedzanie południowych sąsiadów , bo nasze góry w asfalcie ( i nie tylko ) są już zaznaczone sladami wielu innych wyścigów.A nazwa ewoluje rzeczywiście w kierunku używania samego skrótu. Mimo wszystko proponuję alternatywnie #RACETHROUGHmentamiPOLAND#  :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Lis 2022, 14:33 »
Zobaczymy co będzie w komunikacie, mnie póki co mapy.cz pokazują kilka wariantów głównie trasami "rowerowymi". Podgląd w komoocie mówi o kilku odcinkach nieutwardzonych. Trzeba będzie dobre popatrzeć, ale może być jednak wariant albo lecisz gravel albo nadrabiasz dookoła. Ja i tak lecę na gravelu, więc "odcinki specjalne" przeżyje. Pytanie ile tego wyjdzie. ;)

Gravelowe drogi to oczywiście, że się jakieś znajdzie, ale mi chodziło o szosy, bo to jest wyścig zdecydowanie szosowy. Ale dojazd asfaltem do początku segmentu przy zachowaniu tej starej reguły 2km krajówek na Słowacji to ja nie bardzo tu widzę, to by wymagało wiele km objazdu.

Offline Mężczyzna Oskar

« 24 Lis 2022, 17:12 »
bo to jest wyścig zdecydowanie szosowy

Niby tak, ale czy ten wyścig jednak nie klasyfikuje się na oponę "szosową" 28-32? Z ciekawości na jakiej szerokości śmigasz RTP?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum