Autor Wątek: Trasy Czechy  (Przeczytany 1747 razy)

Offline wercia

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 04.04.2010
Trasy Czechy
« 31 Lip 2010, 17:00 »
Tydzień temu byłam w Czechach, ogólnie trasa wyglądała tak--> Prudnik- Zlate Hory- Rejvitz- Jesenik- Zulova- Nysa. Tamtejszy region na prawdę bardzo przypadł mi do gustu Bliskość gór, podjazdy, serpentynowate zjazdy urokliwe zadbane czeskie miasteczka, dlatego planuję jeszcze jednego tripa Jednak myślę o jakieś innej opcji. Naskrobcie jeśli znacie tamte tereny.
    Najbardziej biorę pod uwagę Trasa rowerowa nr 6 rejon Vrbno pod Pradědem Karlovice – Pod Šindelnou – Malá Hvězda – Suchá Rudná – Andělská hora -
    Anenský vrch – Vrbno p/P | 31 km http://www.kr-olomoucky.cz/Olomoucky...uristika.htm#7 i to jest taka pęhttp://www.kr-olomoucky.cz/Olomoucky...uristika.htm#7 i to jest taka pętelka. Chciałabym połączyć to z miasteczkiem Krnov zaraz przy granicy, tylko właśnie jak najlepiej pojechać żeby było ciekawie z tego Krnov do tej Trasy nr 6? I gdzie najlepiej podjechac PKP, no bo z Raciborza jest troche krecenia, ale lepiej wykorzystać ten czas juz po czeskiej stronie.
    Myslam tez ewentualnie nad opcja Trasa rowerowa nr 7 Rejon Hrubý Jeseník, ale tu już jest wjazd na Praded.
    Ewentualnie może trasa zachaczająca przez: Punkty na trasie:

* Krnov
    * Bruntál
    * Sovinec
    * Rýmařov
    * Malá Morávka
    * Karlova Studánka
    * Vrbno pod Pradědem
    * Zlaté Hory
    tylko, że to na jeden dzien z pewnościa czasu braknie, ale zawsze można to zmodyfikować tylko jak, żeby bylo najciekawiej?! Podsumowując każde info bardzo porządane
"Każdy ma jakiś słaby punkt, uzależnienie od którego nie jest w stanie się uwolnić, takie nieznośnie coś co gniecie w środku i zmusza do działania..."

Offline cszys

• Miasto: Krapkowice
  • Na forum od: 13.04.2009
Trasy Czechy
« 1 Sie 2010, 11:27 »
Tereny Jeseników są rzeczywiście ciekawe na rower, niewielki ruch na drogach, mnóstwo rowerzystów (całe chmary :) ). Warto zobaczyć miejscowość Karlova Studánka, uzdrowiskowe miasteczko, obecnie trwa remont głównej drogi, ale rowerem da się przejechać. Tu  kilka fotek z mojego wyjazdu na Pradziada (aczkolwiek nie osiągnąłem szczytu, ale trasa około 180 km zaliczona).  
Vrbno pod Pradědem to dawne górnicze miasto, nie ma specjalnie co oglądać, tak samo Mala Moravka - wioska letniskowa.
W Zlatych Horach godnym uwagi jest skansen z młynami wodnymi "Zlatorudne Mlyny" link oraz Sanktuarium Maria Hilf, do którego prowadzi znakowany szlak rowerowy, przy wyjeździe ze Zlatych Hor na Vrbno trzeba skręcić w prawo na ośrodek Bohemaland.
W te okolice można dojechać pociągiem do Prudnika, kursuje szynobus z K-Koźla do Nysy. Jest to chyba najlepsza opcja dojazdu. Daj znać jak pojedziesz, moglibyśmy się wybrać razem.  :)

Offline Baton

• Miasto: Gadzowice
  • Na forum od: 15.08.2010
Trasy Czechy
« 28 Sie 2010, 18:50 »
Popieram przedmówce, faktycznie jeździ się tam bardzo przyjemnie, tak to mniej więcej wyglądało wiosną na weekendowym wypadzie:

http://www.facebook.com/album.php?aid=4619&id=100000938762684&l=b485b741ef

Ze Zlatych Hor jest przyjemny podjazd na Kope biskupia, proponuje dorzucic do planowanej trasy tylko trzeba tam uważać przy zjeździe bo ostatnio widziałem jakieś remonty. Proponuje też zobaczyć sam Jesenik, ładne miasteczko. W tamte rejony najlepiej pod namiot na dwa-trzy dni i mozna sobie spokojnie bez cisnień kręcić :wink:
Z mojej wioseczki położonej tuż pod granicą zrobili niedawno drogę ładną do Czech i jest to dobre miejsce wypadowe np na pradziada, przyjemna okolica, droga prowadzi długo przez małe wioseczki  itp. Jak będziesz jeszcze potrzebować to daj znać, zagladnę na mapę i dam parę tras bo jeździłem tam juz róznymi kombinacjami.
W tym roku Palestyna!;)

marmerid

• Gość
Trasy Czechy
« 8 Wrz 2010, 16:52 »
Witam,

Bardzo miło wspominam tamte tereny tak naprawdę to tam zacząłem swoja przygodę z rowerem w latach 1996 2000 gdzie co roku jeździłem po tamtych terenach. Zapewne trasy się znacznie zmieniły zwłaszcza po intensywnych działaniach Euroregionu Pradziad. Okolice Prudnika są dla mnie kolebką dzieciństwa to tam się wychowałem i mieszkałem do 1989 roku ;) Chętnie bym tam jeszcze pojechał ;)

Offline Mężczyzna yacek

• Miasto: Poczesna
  • Na forum od: 24.03.2009
    • http://www.yacek.bikestats.pl
Trasy Czechy
« 8 Wrz 2010, 18:10 »
Tereny o których wspominacie są bardzo atrakcyjne i rzeczywiście warto się tam wybrać. Jeździłem tam ze znajomymi 2 lata temu. Trochę na ten temat pod poniższym linkiem.

www.yacek.bikestats.pl/index.php?did=110139#comments

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum