Autor Wątek: Gravel vs Rower szosowy aero  (Przeczytany 9403 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Gravel vs Rower szosowy aero
« 19 Paź 2023, 16:16 »
Ale to by trzeba przeanalizować dokadne moce jakie uzyskiwał na tych samych trasach, w tych samych warunkach, czy były te same opony; jednym słowem prawdziwy test, dane z takiego dopiero będą wiarygodne. Na moje doświadczenia z kołami karbonowymi to takie zyski na samych kołach są nierealne, przynjamniej przy zakresie prędkości z jakimi się poruszam (tak do 30-32km//h).

Online Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 19 Paź 2023, 19:32 »
Na moje doświadczenia z kołami karbonowymi to takie zyski na samych kołach są nierealne, przynjamniej przy zakresie prędkości z jakimi się poruszam (tak do 30-32km//h).

Weź pod uwagę, że tutaj prędkości na poziomie 31/32 to prędkości średnie, co oznacza, że przez zdecydoweaną większośc czasu jest znacznie więcej, czyli rzadko spada poniżej 35, takie mam przynajmniej doświadczenia, jak się nie mieszka zupełnie poza miastem. Dobre koła to nie tylko aero ale toczenie i pewność w zakrętach, co się właśnie na średnią bardzo przekłada, gdyż najwięcej traci się tej średniej na manewrach. Poprzednie koła to były stockowe jakieś badziewia, jak w każdym rowerze ~10k. Więc jak się autor zastanawia czy szosa czy gravel, to w momencie zakupu szosy i tak stanie w obliczu wymiany kół, chyba, że rozważa zakup najwyższego modelu, przy Tarmnacu to jest około 50k. Modele pośrednie najpierw tracą własnie koła, bo to jest najdroższa i najważniejsza część roweru. Znacznie taniej jest mieć swoje koła i kupic model ze środka stawki.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 2 Maj 2024, 10:34 »
Zaczynam testy porównawcze, jak uzbieram większą próbkę przejazdów to się podzielę.

Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 4 Maj 2024, 07:41 »
Mi tam stożki zamulają w singlu przy prędkościach do 30 kmh jak jest sporo świateł  ;D
Natomiast zysk największy faktycznie czuję przy dużych prędkościach - jazda w grupie gdzie średnio wychodzi 34-36 kmh czyli lecimy 40 i więcej prawie cały czas to się pięknie kręci ;)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 10 Lip 2024, 09:44 »
Jak dotąd, na swojej referencyjnej trasie mam zysk około 10 min (65 km) i większość najszybszych przejazdów na segmentach Stravy w okolicy mam na szosowce. Obecne przejazdy po tej trasie ze średnia intensywnością (2-3 strefa) maja porównywalny czas do wcześniejszych rekordowych.
Nie robiłem jeszcze dystansów dłuższych niż 160 km, za to te dotychczasowe praktycznie bez postojów i nie narzekam jakoś na wygodę.
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum