Autor Wątek: Ładowanie USB z dynama  (Przeczytany 3823 razy)

Offline Kobieta JoannaR

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.05.2021
Ładowanie USB z dynama
« 30 Lis 2022, 18:03 »
Cześć!

Jakie urządzenie do ładowania USB (telefonu, nawigacji) przy zasilaniu z dynama polecalibyście? Mam dynamo SON Delux, lampkę Edelux i do kompletu brakuje mi właśnie ładowarki USB. Dodam, że w grę nie wchodzą niestety ładowarki w rurze sterowej (np. Cinq5), bo widelec jest karbonowy i nie ma żadnych dziurek do przeprowadzenia kabli (a wiercić w karbonie nie zamierzam).

Z góry dzięki za wszelkie porady!

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: Ładowanie USB z dynama
« 30 Lis 2022, 18:21 »
Cześć!

Jakie urządzenie do ładowania USB (telefonu, nawigacji) przy zasilaniu z dynama polecalibyście? Mam dynamo SON Delux, lampkę Edelux i do kompletu brakuje mi właśnie ładowarki USB. Dodam, że w grę nie wchodzą niestety ładowarki w rurze sterowej (np. Cinq5), bo widelec jest karbonowy i nie ma żadnych dziurek do przeprowadzenia kabli (a wiercić w karbonie nie zamierzam).

Z góry dzięki za wszelkie porady!

Z tych co przetestowałem to cycle2charge jest najlepsza. Spokojnie ładuje garmina nawet w nocy, kiedy świecę światło. Czuć co prawda takie lekkie pomrugiwanie(tak na moje oko 10-30 ms) przy zmianie prędkości (np z 20 na 25) i on wtedy dostosowuje prąd ładowania, ale to nie przeszkadza. Np. USB-werk z moją lampką głupiał (IQ-X), robiło się jaśniej-ciemniej co kilkanaście sekund. Ma jednak jedną wadę, przy małej prędkości(ostry podjazd) włącza i wyłącza ładowanie, co trochę denerwuje, znowu USB-werk nie ma takiego problemu.

A o wierceniu w karbonie trochę tutaj: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=26237.msg524977
Da się, ale to już na własną odpowiedzialność.

Offline Kobieta JoannaR

« 30 Lis 2022, 18:40 »
Niestety cycle2charge odpada ze względu na lokalizację w rurze sterowej. Do wątku o wierceniu w karbonie dotarłam, przeszukując forum pod kątem informacji o dynamach, ale chyba jednak przyjmę konserwatywne podejście do tematu ; -)

Natomiast przyglądam się USB-Werk - czy coś więcej jesteś w stanie o tym powiedzieć? Jakieś zdecydowane minusy lub plusy? To chyba jest w ogóle dość ciężkie urządzenie?

Dzięki!

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 30 Lis 2022, 20:59 »
Z 13 (?) lat użytkuję elektrownię - E-Werk:

https://www.bumm.de/en/products/stromversorgung/parent/361/produkt/361.html?

https://www.bike24.de/p112776.html?menu=1000,1852,1865

z akumulatorem buforującym:
https://www.bumm.de/en/products/archive/parent/461/produkt/461a.html

Wciąż działa.

Są i nowsze rzeczy (m.in. właśnie do środka rury lub do torebki na kierę), jednak na prądzie się nie znam, więc nie wiem jak bardzo/czy lepsze.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 30 Lis 2022, 22:13 »
Niestety cycle2charge odpada ze względu na lokalizację w rurze sterowej.

To akurat nie wyklucza, można zawsze dociągnąć zasilanie górą. U mnie nad mostkiem jest jeszcze jedna podkładka, a w tej podkładce jest dziurka i przez nią wychodzi zasilanie do lampki. Poza tym  to też można trzymać w torbie, albo są uchwyty na kierownicę.

Natomiast przyglądam się USB-Werk - czy coś więcej jesteś w stanie o tym powiedzieć? Jakieś zdecydowane minusy lub plusy? To chyba jest w ogóle dość ciężkie urządzenie?

Dzięki!

Nie, akurat USB-werk jest lekki, lżejszy od cycle2charge, który jest w ciężkiej aluminiowej obudowie. Ale miał własnie tę wadę, że nie współpracował z lampką. Jako że sporo jeżdżę po nocach, to mnie to bardzo przeszkadzało.

Rozwiązań jest sporo. https://fahrradzukunft.de/ sporo o tym pisze, warto zaglądnąć, bo robią rzetelne testy tych urządzeń.  Bazując na ich testach jest dość obszerna lista urządzeń i też dość rzetelne porównanie https://www.cyclingabout.com/list-of-hub-dynamo-power-supplies-for-usb-devices/

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Kobieta JoannaR

« 30 Lis 2022, 23:10 »

Nie, akurat USB-werk jest lekki, lżejszy od cycle2charge, który jest w ciężkiej aluminiowej obudowie. Ale miał własnie tę wadę, że nie współpracował z lampką. Jako że sporo jeżdżę po nocach, to mnie to bardzo przeszkadzało.

Według producenta mojego dynama, SON, ładowanie USB i zasilanie lampki nie są możliwe w tym samym czasie ("Most charging devices do not charge if the headlight shines at the same time; some of them might work with a small fraction of their nominal power. It makes sense to switch the light off when powering a USB-charger). Takie założenie zresztą robiłam przy zakupie SON Delux (który jest słabszą wersją SON 28) - że światło zasilam w nocy, a urządzenia w dzień (a na ile się to sprawdzi - dopiero zobaczę w praktyce). Przy tym założeniu USB-Werk może się więc okazać dobrym rozwiązaniem.

Dzięki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi!

« 1 Gru 2022, 00:10 »

Według producenta mojego dynama, SON, ładowanie USB i zasilanie lampki nie są możliwe w tym samym czasie ("Most charging devices do not charge if the headlight shines at the same time; some of them might work with a small fraction of their nominal power. It makes sense to switch the light off when powering a USB-charger). Takie założenie zresztą robiłam przy zakupie SON Delux (który jest słabszą wersją SON 28) - że światło zasilam w nocy, a urządzenia w dzień (a na ile się to sprawdzi - dopiero zobaczę w praktyce). Przy tym założeniu USB-Werk może się więc okazać dobrym rozwiązaniem.

Dzięki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi!

Nawet mi nie przyszło do głowy, żeby to mogło być nie możliwe. Co więcej część producentów ładowarek chwali się właśnie tym, że ich urządzenia działają jednocześnie ładując przez USB i zasilając światło i nie powodują jego przygasania podczas ładowania, a w internecie pełno jest porównań które jak działa z jakim światłem (jak np. wspomniane fahrradzukunft w swojej serii Steckdose unterwegs tu link do archiwum, chyba największa baza wiedzy jeśli chodzi o ładowanie na rowerze, jak nie znasz niemieckiego użyj translatora). Jedne robią to lepiej drugie gorzej. Nie jest to kwestia dynama. Son delux to jedno z najlepszych i najmocniejszych dynam na rynku, a od son28 rózni się chyba tylko mniejszymi oporami mechanicznymi. Mimo wszystko PD-8, którego używam w innym rowerze działa zasadniczo tak samo. Ja różnicy na róznych układach elektrycznych pomiędzy tymi dynamami nie zauważam.

Istotny jest też trochę prąd ładowania. O tyle o ile E-werk daje już sporo, to USB-werk wcale nie najlepiej. Warto to też wziąć pod uwagę, bo jak ładowanie jest słabe, to telefon się ładuje i ładuje i naładować nie może, a dzień się kończy. USB-werk ma zalety, ale i wady, moim zdaniem to urządzenie ze średniej półki, dla mnie bardzo irytujące było, że nie chciał współpracować z lampką tego samego producenta, na tyle, że kupiłem inne. Jak jesteś w środku nocy w środku lasu i akurat garmin Ci pokaże 3% bakterii, to jednak dobrze mieć taką opcję.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 1 Gru 2022, 00:29 »
Czyżby nowa Królowa polskiego ultra na nasze forum zawitała? :D

Bo USB-Werk to jest ładowarka połączona z małym buforem. I ten bufor jest na tyle mały, ze potrafi czasem generować problemy. To nie działa płynnie - bo raz ładowanie idzie na ładowanie wewnętrznego bufora urządzenia, a raz jest przekierowywane na ładowane urządzenie.

Lepszą (i sporo droższą) wersją jest E-Werk o którym pisze Łatoś, z testowanych przeze mnie dawała najlepsze osiągi, używałem tego na wyścigu NC 4000 i dobrze się sprawdziła. A z przystępnych cenowo całkiem nieźle się sprawdzały nowsze wersje polskiego Powerbuga, ale chyba obecnie firma już wysiadła i nie wiem czy da się to kupić

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 1 Gru 2022, 06:36 »
Co więcej część producentów ładowarek chwali się właśnie tym, że ich urządzenia działają jednocześnie ładując przez USB i zasilając światło i nie powodują jego przygasania podczas ładowania,

Jest jedna rzecz, moc dynama (kilka watów, zwykle 3-4). I raczej nie da się zasilac lampek i jednocześnie ładować.
Zwykle jedno urzadzenie zabiera całą moc (lampka) na ładowanie USB mało co zostaje. Nie da sie inaczej.
A to że producenci sobie coś piszą, to ściema marketingowa jest.

W moim systemie jest tak że lampka ma priorytet, świeci z pełną mocą, a ładowarka USB podaje tylko napięcie 5V, ale prąd z niej to są miliampery, tyle że telefon wykrywa tylko napięcie ładowania, energii nie przybywa.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 1 Gru 2022, 07:11 »
Ja mam e-werka i sprawdza się. Daje do 5W z takiego dynama jak twoje  Ładować telefonu tym nie warto, lepszą opcją jest podpiąć na cały dzień do powerbanka i z niego ładować elektronikę. Powerbanka wymienisz za kilkadziesiąt zł, baterię w telefonie dużo drożej. Minusem jest to, że raz już wymieniłem na gwarancji, albo przemókł, albo kabelek się wyrobił. Nie napisali co się stało, więc teraz chucham i dmucham na kable, żeby nie się nie powtórzyło jak będę naprawdę rego prądu potrzebował.

Offline Kobieta JoannaR

« 1 Gru 2022, 09:23 »
Ja mam e-werka i sprawdza się. Daje do 5W z takiego dynama jak twoje  Ładować telefonu tym nie warto, lepszą opcją jest podpiąć na cały dzień do powerbanka i z niego ładować elektronikę. Powerbanka wymienisz za kilkadziesiąt zł, baterię w telefonie dużo drożej. Minusem jest to, że raz już wymieniłem na gwarancji, albo przemókł, albo kabelek się wyrobił. Nie napisali co się stało, więc teraz chucham i dmucham na kable, żeby nie się nie powtórzyło jak będę naprawdę rego prądu potrzebował.

Czyli o ile dobrze rozumiem, NIE należy zakładać ładowania elektroniki bezpośrednio z dynama (a ściślej - z urządzenia przetwarzającego prąd z dynama) ze względu na nieciągłą podaż energii (bo postoje, podjazdy itd.). Lepiej "poświęcić" powerbanka na takie nieregularne doładowywanie, a z niego w sposób ciągły zasilać telefon, nawigację itd. Dzięki, to wartościowa wiedza!

Tak w ogóle - czy opór generowany przez dynamo jest w Waszym odczuciu faktycznie znaczący i odczuwalny? I czy przy mocno górzystej trasie (czyli niskich prędkościach na podjazdach) dynamo jest rozwiązaniem, które Wam się sprawdza?

Offline Kobieta JoannaR

« 1 Gru 2022, 09:28 »
Czyżby nowa Królowa polskiego ultra na nasze forum zawitała? :D

Oj, królowa, jak wiadomo, jest jedna ; -) Natomiast ja przepraszam, że tak w sumie znienacka zaatakowałam forum pytaniami, nie przedstawiając się najpierw. Od jakiegoś czasu tu zaglądam w poszukiwaniu różnych informacji, ale dopiero frustracja przy ogarnianiu tematu dynama skłoniła mnie do uaktywnienia się.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 1 Gru 2022, 10:00 »

Ten E-Werk, to już właściwie stara rzecz - musi być coś lepszego.

Ze 2, 3 lata temu dużo db. czytać było można o
https://www.appcon3000.de/collections/appcon/products/nc-17-connect-appcon-3000

i o

"In-Line: NC-17 Connect Appcon GT (Dynamo Harvester)

NC-17 Connect Appcon GT dynamo USB charger.
NC-17 also make a more powerful charger that sits in a small bag on the handlebar (or inside a handlebar bag). This charger (previously Dynamo Harvester Plus) is half the price of the NC-17 Appcon 3000 but offers some of the highest USB outputs above 20KPH."

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta JoannaR

« 1 Gru 2022, 10:22 »

Ten E-Werk, to już właściwie stara rzecz - musi być coś lepszego.

Ze 2, 3 lata temu dużo db. czytać było można o
https://www.appcon3000.de/collections/appcon/products/nc-17-connect-appcon-3000

i o

"In-Line: NC-17 Connect Appcon GT (Dynamo Harvester)

NC-17 Connect Appcon GT dynamo USB charger.
NC-17 also make a more powerful charger that sits in a small bag on the handlebar (or inside a handlebar bag). This charger (previously Dynamo Harvester Plus) is half the price of the NC-17 Appcon 3000 but offers some of the highest USB outputs above 20KPH."

Słuszna uwaga - nie bez powodu E-Werk jest do dostania z dużą zniżką. Niemniej cena NC-17 Connect Appcon jest trudna do zaakceptowania - prawie 300 euro (zresztą i tak jest niedostępny, podobnie jak jego mniejsza wersja GT).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum