Cześć!Jakie urządzenie do ładowania USB (telefonu, nawigacji) przy zasilaniu z dynama polecalibyście? Mam dynamo SON Delux, lampkę Edelux i do kompletu brakuje mi właśnie ładowarki USB. Dodam, że w grę nie wchodzą niestety ładowarki w rurze sterowej (np. Cinq5), bo widelec jest karbonowy i nie ma żadnych dziurek do przeprowadzenia kabli (a wiercić w karbonie nie zamierzam).Z góry dzięki za wszelkie porady!
Niestety cycle2charge odpada ze względu na lokalizację w rurze sterowej.
Natomiast przyglądam się USB-Werk - czy coś więcej jesteś w stanie o tym powiedzieć? Jakieś zdecydowane minusy lub plusy? To chyba jest w ogóle dość ciężkie urządzenie?Dzięki!
Cytat: JoannaR w 30 Lis 2022, 18:40Nie, akurat USB-werk jest lekki, lżejszy od cycle2charge, który jest w ciężkiej aluminiowej obudowie. Ale miał własnie tę wadę, że nie współpracował z lampką. Jako że sporo jeżdżę po nocach, to mnie to bardzo przeszkadzało.Według producenta mojego dynama, SON, ładowanie USB i zasilanie lampki nie są możliwe w tym samym czasie ("Most charging devices do not charge if the headlight shines at the same time; some of them might work with a small fraction of their nominal power. It makes sense to switch the light off when powering a USB-charger). Takie założenie zresztą robiłam przy zakupie SON Delux (który jest słabszą wersją SON 28) - że światło zasilam w nocy, a urządzenia w dzień (a na ile się to sprawdzi - dopiero zobaczę w praktyce). Przy tym założeniu USB-Werk może się więc okazać dobrym rozwiązaniem.Dzięki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi!
Nie, akurat USB-werk jest lekki, lżejszy od cycle2charge, który jest w ciężkiej aluminiowej obudowie. Ale miał własnie tę wadę, że nie współpracował z lampką. Jako że sporo jeżdżę po nocach, to mnie to bardzo przeszkadzało.
Cytat: zly-sze w 30 Lis 2022, 22:13Nie, akurat USB-werk jest lekki, lżejszy od cycle2charge, który jest w ciężkiej aluminiowej obudowie. Ale miał własnie tę wadę, że nie współpracował z lampką. Jako że sporo jeżdżę po nocach, to mnie to bardzo przeszkadzało.Według producenta mojego dynama, SON, ładowanie USB i zasilanie lampki nie są możliwe w tym samym czasie ("Most charging devices do not charge if the headlight shines at the same time; some of them might work with a small fraction of their nominal power. It makes sense to switch the light off when powering a USB-charger). Takie założenie zresztą robiłam przy zakupie SON Delux (który jest słabszą wersją SON 28) - że światło zasilam w nocy, a urządzenia w dzień (a na ile się to sprawdzi - dopiero zobaczę w praktyce). Przy tym założeniu USB-Werk może się więc okazać dobrym rozwiązaniem.Dzięki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi!
Co więcej część producentów ładowarek chwali się właśnie tym, że ich urządzenia działają jednocześnie ładując przez USB i zasilając światło i nie powodują jego przygasania podczas ładowania,
Ja mam e-werka i sprawdza się. Daje do 5W z takiego dynama jak twoje Ładować telefonu tym nie warto, lepszą opcją jest podpiąć na cały dzień do powerbanka i z niego ładować elektronikę. Powerbanka wymienisz za kilkadziesiąt zł, baterię w telefonie dużo drożej. Minusem jest to, że raz już wymieniłem na gwarancji, albo przemókł, albo kabelek się wyrobił. Nie napisali co się stało, więc teraz chucham i dmucham na kable, żeby nie się nie powtórzyło jak będę naprawdę rego prądu potrzebował.
Czyżby nowa Królowa polskiego ultra na nasze forum zawitała?
Ten E-Werk, to już właściwie stara rzecz - musi być coś lepszego.Ze 2, 3 lata temu dużo db. czytać było można o https://www.appcon3000.de/collections/appcon/products/nc-17-connect-appcon-3000i o "In-Line: NC-17 Connect Appcon GT (Dynamo Harvester)NC-17 Connect Appcon GT dynamo USB charger.NC-17 also make a more powerful charger that sits in a small bag on the handlebar (or inside a handlebar bag). This charger (previously Dynamo Harvester Plus) is half the price of the NC-17 Appcon 3000 but offers some of the highest USB outputs above 20KPH."