Autor Wątek: Miękkie przełożenia  (Przeczytany 4546 razy)

Offline Mężczyzna Belfer

• Miasto: Gostyń Wlkp
  • Na forum od: 15.08.2022
Odp: Miękkie przełożenia
« 24 Cze 2023, 23:41 »
+ 50 regulacją obu przerzutek w serwisie

50 zł za kilkukrotne machnięcie śrubokrętem ??? :icon_exclaim: :o

50 dyszek za wyregulowanie to uważam nie są duże pieniądze, tym bardziej że ja słabo sobię radzę z ich regulacją

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 25 Cze 2023, 10:43 »
Całość wyniosła mnie lekko ponad 200zł (części sam wymieniałem) + 50 regulacją obu przerzutek w serwisie (bo ta czynność mi w ogóle nie idzie )
Do tej "czynności" potrzeba trzech rzeczy 1) opanuj teorię 2) wykaż odrobinę cierpliwości 3) zdobądź doświadczenie, na własnych próbach. Później jest to już łatwe. Warto temat opanować, bo przydaje się w trasie i można też innym pomóc.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 25 Cze 2023, 10:59 »
Warto temat opanować, bo przydaje się w trasie i można też innym pomóc.

...za 50 zł ;)

Offline Mężczyzna fikołek

• Miasto:
  • Na forum od: 09.05.2015
« 25 Cze 2023, 11:01 »
Do zdobycia tegoż doświadczenia polecam najlepsze moim zdaniem   poradniki Park Tool na Youtube jak wyregulować przednią i tylnią przerzutkę.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 25 Cze 2023, 11:27 »
Albo jak ktoś lubi czytać to od lat niezastąpiona strona Sheldona Browna.

https://www.sheldonbrown.com/derailer-adjustment.html

Offline Mężczyzna Belfer

« 26 Cze 2023, 22:17 »
Do zdobycia tegoż doświadczenia polecam najlepsze moim zdaniem   poradniki Park Tool na Youtube jak wyregulować przednią i tylnią przerzutkę.

Kiedyś je oglądałem...ja miałem zawsze problem z napięciem linki.. co ja się nadenerwowałem. W końcu odpuściłem bo ostatnio tylko linkę zmasakrowałem...nie ogarniam tego i już :) Jak jest zamontowana to sobie w razie czego podreguluję baryłką jak nie chce przerzucać, ale samo zamontowanie i i reszta...nie na moje nerwy...za dużo zmiennych :) Może jakbym to robił przy kimś kto ogarnia temat, to pewnie podpowiedziałby mi co robię źle. A tak, moja praktyka i doświadczenia i tak kończyły się ostatecznie w serwisie. 90% czynności w rowerze robię sam, ale tego to kijem nie tykam :)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 26 Cze 2023, 22:36 »
50 dyszek za wyregulowanie to uważam nie są duże pieniądze, tym bardziej że ja słabo sobię radzę z ich regulacją

Warto się podszkolić.
Wówczas 50 zł za kilka minut roboty będzie dużymi pieniędzmi ;)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Belfer

« 26 Cze 2023, 23:53 »

Warto się podszkolić.
Wówczas 50 zł za kilka minut roboty będzie dużymi pieniędzmi ;)

Zapewne tak, aczkolwiek na razie nie mam cierpliwości do tego :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 27 Cze 2023, 09:13 »
Ojej, no wzięli 50 zł nie za pokręcenie śrubkami, bo za samo pokręcenie wzięli 5 zł.
45 zł wzięli za to, że wiedzieli jak pokręcić.

Na tym polega wykonywanie usług :)

Kòpôcz

• Gość
« 27 Cze 2023, 09:29 »

(...)45 zł wzięli za to, że wiedzieli jak pokręcić.

Dokładnie tej zasady uczył nas jeden z nauczycieli w technikum.
Społeczeństwo durnieje, albo durnie tłumaczy swoje zlecanie usług (ach ten wszechobecny brak czasu). Zapytałem znajomych z serwisu co powoduje, że terminy mają tak długie, czy ludzie już nawet na wymianę dętki przychodzą? Na hasło "dętka" kumpel się zagotował tak, jak jeszcze go nie widziałem: "Nie denerwuj mnie - na wymianę dętki przychodzi pełny przekrój społeczeństwa od historyka, po inżyniera. Zaczęliśmy brać za to 6 dych (z dętka w cenie), a i tak chyba będziemy musieli wziąć kogoś, kto tylko tym się będzie zajmował".

Offline Mężczyzna Belfer

« 27 Cze 2023, 20:22 »
Ojej, no wzięli 50 zł nie za pokręcenie śrubkami, bo za samo pokręcenie wzięli 5 zł.
45 zł wzięli za to, że wiedzieli jak pokręcić.

No dokładnie, płacimy za czyjąś wiedzę :) Ja nie widzę tu niczego złego, że płacę za dobrze zrobioną usługę. Poza tym, w tym dziwnym świecie, gdzie wszystko w necie kupujemy, nie widzę problemu ,aby dać facetowi zarobić w lokalnym sklepie :)

(...)45 zł wzięli za to, że wiedzieli jak pokręcić.

Dokładnie tej zasady uczył nas jeden z nauczycieli w technikum.
Społeczeństwo durnieje, albo durnie tłumaczy swoje zlecanie usług (ach ten wszechobecny brak czasu). Zapytałem znajomych z serwisu co powoduje, że terminy mają tak długie, czy ludzie już nawet na wymianę dętki przychodzą? Na hasło "dętka" kumpel się zagotował tak, jak jeszcze go nie widziałem: "Nie denerwuj mnie - na wymianę dętki przychodzi pełny przekrój społeczeństwa od historyka, po inżyniera. Zaczęliśmy brać za to 6 dych (z dętka w cenie), a i tak chyba będziemy musieli wziąć kogoś, kto tylko tym się będzie zajmował".

Jeżdżąc po moim mieście i obserwując rowerzystów , w jakim stanie większości  są ich rowery (zardzewiałe łańcuchy, albo uje...na na maksa, koła ósemki prawie, opony prawie flaki, wszystko skrzypi i trzeszczy i nie są to tylko stare rzęchy) to uważam , że społeczeństwo nie durnieje tylko jest LENIWE...a przy tym wcale nie tak biedne...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum