a na postojach ma cieszyć oko (za każdym razem)ja tak mam
(...), rowery z płaską kierownicą nawet nie mają podejścia
Chyba Twoje. Od kilkunastu lat każdy mój rower z altbarem cieszy oko lekko agresywną, zwinną sylwetką gotową do zrywu. Rower z barankiem przy nich wygląda jak tępy taran orków;)
Klasyka się broni - albo prawdziwa prosta kierownica jak ze sportowego górala, albo król stylówki, czyli baranek, tertium non datur
A gdzie bycze rogi? ^^
Myślę, że za bardzo się przywiązujesz do związku "gravel=baranek". Kilka razy tu wspominałem, że ciągle jesteśmy ciut w tyle, że w świecie "flat bar gravel" to już pełnoprawna kategoria rynkowa.
Ale gravel już od dawna nie jest wąską kategorią i "flat bar gravel" to najmniejsze odstępstwo, jakie się pojawiło. Dziś w tej kategorii znajdziesz rowery z progresywna geometrią MTB i balonami w okolicach 2,5"
Z całym szacunkiem, ale Twoją opinią rynek za bardzo się nie przejmuje.
(...) Na tej samej zasadzie można wykreować szosowy MTB z barankiem, czy też terenową szosówkę Kierownica typu baranek wymusza inną geometrię, inny osprzęt, rama jest odpowiednio krótsza i wsadzanie do tej grupy rowerów z płaską kierownicą to nieporozumienie.
Znów Cię rozczaruję. Drop bar MTB już też jest na rynku i da się w nim zauważyć różnice wobec monstercrossa. Niekrótka rama, króciutki mostek, wielkie balony, niski BB... Możesz forsować swoje opinie, a jeśli ktoś się nimi przejmie, to efekt tego będzie taki, że w katalogu nie zajrzy do działu, w którym by mógł znaleźć rower właśnie dla siebie.
To, w co dało się włożyć szersze opony miało amortyzator.