Autor Wątek: Punkty ładowania USB  (Przeczytany 10805 razy)

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
Punkty ładowania USB
« 10 Gru 2022, 11:29 »
Pojawia się coraz więcej ogólnodostępnych miejsc, gdzie można można podładować telefon czy inną elektronikę. Poza galeriami handlowymi, autobusami i pociągami, widziałem je przy szlakach rowerowych w Polsce i w Czechach.
Gdzie jeszcze widzieliście takie gniazdka ? Może jakaś mapka ?

Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Odp: Punkty ładowania USB
« 10 Gru 2022, 11:44 »
Mam wątpliwości, czy poza miejscami dozorowanymi jak pociągi czy autobusy, takie miejsca przetrwają jakiś sensowny czas. Napotykane przeze mnie samoobsługowe stanowiska serwisowe rowerów na ogół szybko zostały zdewastowane.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 10 Gru 2022, 14:02 »
Ja wielokrotnie widziałem na stacjach Orlenu kabelki przy blacie ze stołkami, ale kiedy próbowałem (że 3 razy, nie zawsze mi się chciało) to nie działały.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 10 Gru 2022, 18:01 »
Spotkałem się z takimi podczas jazdy szlakiem R10. Jeden punkt był pod wiatą, gdzie źródłem prądu były solary. Świetna sprawa, tylko nie działało. W drugim punkcie działało i podładowałem że 2% baterii. Podsumowując kompletnie bez sensu.

Za to sprytnie poprosiłem w budce biletowej podładowanie powerbanki i telefonu. Przy stoliku zjadłem śniadanie i odebrałem telefon naładowany na 100%.

Moim zdaniem lepiej używać gniazdka i szybkiej ładowarki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 10 Gru 2022, 18:21 »
Mam znajomego, któremu po podłączenia do takiego bliżej nieokreślonego gniazda schuko (chyba w pociągu) efektownie strzelił port ładowania, dymek poszedł, taka miejska wersja quick charge.

Ja wciąż czekam na w miarę sprawną ładowarkę z korbką i kondensatorami - kręcę parę minut i mogę odbierać energię dajmy na to godzinę na poziomie 5W

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Gru 2022, 19:06 »
Ja wciąż czekam na w miarę sprawną ładowarkę z korbką i kondensatorami - kręcę parę minut i mogę odbierać energię dajmy na to godzinę na poziomie 5W

Takich cudów to nie ma, Takie ręczne, małe ładowarki na korbkę mają bardzo niską wydajność, to nawet 0,1A nie daje. Godzina kręcenia to by dała przyrost baterii o parę procent i to jak dobrze pójdzie. Jednym słowem to rozwiązanie skrajnie awaryjnie, ale w turystyce się nie soprawdzi.

Offline Mężczyzna zws

« 10 Gru 2022, 20:44 »
Moim zdaniem lepiej używać gniazdka i szybkiej ładowarki.
Jasne, że lepiej. :) Jednak ogólnodostępne, niezobowiązujące gniazdko 230V trafiło mi się tylko raz, pod wiatą w Topile w Puszczy Białowieskiej.
Pozdrawiam, Zbyszek

Online Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 10 Gru 2022, 22:14 »
Bez przesady - jeżdżąc po Polsce to możliwość doładowania jest co chwilę. Byle sklepik na wsi, wystarczy poprosić o podłączenie, kupic w międzyczasie kawałek kiełby (czy co tam kto lubi), zjeść i po posiłku masz prąd.

Offline Mężczyzna zws

« 10 Gru 2022, 22:43 »
Bez przesady - jeżdżąc po Polsce to możliwość doładowania jest co chwilę. Byle sklepik na wsi, wystarczy poprosić o podłączenie, kupic w międzyczasie kawałek kiełby (czy co tam kto lubi), zjeść i po posiłku masz prąd.

Oczywiście. :) A nie ograniczając się do Polski albo do kilkunastu minut ?
Telefon na szybkiej ładowarce ładuję 2h, Power bank podobnie. Jeździmy w 3-5 osób. Wierz mi, miny osób poproszonych o "podładowanie telefonu" są bezcenne, gdy każdy wyjmie po 2 powerbanki, telefon, aparat, nawigację i zegarek. :) Na szczęście nikt jeszcze nie odmówił. :)   
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
« 11 Gru 2022, 11:51 »
Oprócz wymienionych jeszcze szeroka gama jadłodajni dają się zauważyć gniazdka/wiązki kabelków z końcówkami ;) @zws Skąd prąd w takim słupku ? Wokół tylko trawska :D

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
« 11 Gru 2022, 11:56 »
Jednak najlepszym wyjściem jest dostęp do prądu i swój zestaw doładowujący daną elektronikę ;)

Offline Mężczyzna zws

« 11 Gru 2022, 19:06 »
@zws Skąd prąd w takim słupku ? Wokół tylko trawska :D

To jest latarnia. :)
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 12 Gru 2022, 08:22 »
Korzystałem z czegoś takiego w El Chalten, w Argentynie i tak to było przysłowie bingo - po kilku dniach bez dostępu do gniazdka nagle objawił się punkt na skwerze, latarnia z panelem solarnym. jakimś magazynem energii, kilkoma gniazdami USB i z wisienką na torcie - dość szybkim wifi. 

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 12 Gru 2022, 08:47 »
Punkt ładowania USB to ja mam w rowerze.
Z dynama.

Radzę zainwestowac w porządną ładowarkę i żadne słupki nie będą potrzebne :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Gru 2022, 10:08 »
Czyli chcesz kręcić przez 5 minut żeby potem pobrać 5Wh. Zakładając 100% sprawność urządzenia potrzebujesz prze te 5 minut utrzymać stałe 60W na tej korbce kręconej ręką.
W praktyce co najmniej 100W.
Dasz radę?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum