Autor Wątek: Punkty ładowania USB  (Przeczytany 10804 razy)

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Odp: Punkty ładowania USB
« 12 Gru 2022, 10:58 »
Ja na razie odkryłem i przetestowałem dwa miejsca w Polsce:

miejsce odpoczynku rowerzystów
https://maps.app.goo.gl/1rhskFdowKgQ88fZA

Pinezka
https://maps.app.goo.gl/VkBiL3a3ak69jcPK6

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 12 Gru 2022, 11:01 »

''Ja wciąż czekam na w miarę sprawną ładowarkę z korbką i kondensatorami - kręcę parę minut i mogę odbierać energię dajmy na to godzinę na poziomie 5W''

nie , no nie... mój mózg nie przepuszcza...
jak można ? i po co... tak utrudniać sobie życie

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 12 Gru 2022, 11:02 »
Niech sobie chłopak czeka  :)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 12 Gru 2022, 12:00 »
Radzę zainwestowac w porządną ładowarkę i żadne słupki nie będą potrzebne

Jeszcze wygodniej nie uzależniać się od elektroniki na wyjazdach.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Gru 2022, 13:12 »
Korzystałem z czegoś takiego w El Chalten, w Argentynie
W Argentynie to i gniazdka na 220v wisiały przy latarniach. A nie rzadko te latarnie świeciły się całą dobę

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 12 Gru 2022, 21:54 »

Ale jak pamiętam ostatnio też coś zacząłeś używać z gadżetów elektronicznych. @Wilk się śmiał Tylko nie pamiętam co to było

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 12 Gru 2022, 23:19 »
Tylko wyjazd rowerowy to ma być przyjemność, a nie spełnianie jakiś kryteriów niezależności czy survivalu. A różne elektroniczne gadżety sporej liczbie rowerzystów pomagają podróżować, dają z tego większą frajdę, dają wiele pamiątek z wyjazdu w postaci zdjęć i filmów. Na większości kierunków wyprawowych ładowanie elektroniki to nie jest wielki problem, więc i nie ma specjalnej potrzeby by z tego rezygnować. Tak wiec nie twórzmy tu jednego obowiązującego modelu podróżowania na rowerze, bo decydujące jest co kto lubi. Jak ktoś woli papierowe mapy - to czemu nie? Podobnie jak i ktoś preferujący używanie mapy elektronicznej, jak takie woli - jego sprawa.

Do tego paradoksalnie - właśnie na tych najtrudniejszych wyprawach ludzie są najbardziej uzależnieni od elektroniki, bo tam zależy od niej ich życie. Śledziłem niedawno wyprawę rowerzysty na Biegun Południowy. Bardzo mocny gościu, ale pogoda go zniszczyła, wiatry były takie, że musiał się już po paru dniach wycofać. I na takiej wyprawie musisz mieć sprawną elektronikę, telefon satelitarny jest kluczowym wyposażeniem, bo od niego może zależeć nasze życie. Swoją drogą to był dopiero król ultralajtu, z takim ekwipunkiem jechał przez Antarktydę:

Ale na normalnych wyprawach to problem mają jedynie ludzie mocno od prądu uzależnieni, wożący jakieś bardzo prądożerne urządzenia czy ewentualnie ci używający rowerów elektrycznych (choć to już wyprawą rowerową ciężko nazwać).

Ale jak pamiętam ostatnio też coś zacząłeś używać z gadżetów elektronicznych. @Wilk się śmiał Tylko nie pamiętam co to było
Pablo tak się nam zarzekał tu wiele razy jak to GPS nigdy i przenigdy, ale się jednak złamał. Niemniej, żeby dbać o reputację co jakiś czas wyjeżdża nam z takim ostrzeżeniem jak tutaj  :P
« Ostatnia zmiana: 12 Gru 2022, 23:27 Wilk »

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 12 Gru 2022, 23:35 »

Wystarczy zrezygnować ze smartfona i problem z prądem znika.
Mam powerbank 20000mAh.
Starcza mi prawie na miesiąc. Mam do ładowania aparat foto, kamerkę i zwykły tel. (Nokia 105)
(GPS mam na paluszki)

W Argentynie to i gniazdka na 220v wisiały przy latarniach. A nie rzadko te latarnie świeciły się całą dobę

Argentyna to bogaty kraj. Nie bez powodu bankrutuje co kilka lat ;)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 13 Gru 2022, 11:24 »
(GPS mam na paluszki)

Jaki model ? Ile czasu działa na komplecie ? Czy zamiast gniazdka z prądem nie trzeba szukać kiosku z bateriami ?
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 13 Gru 2022, 11:40 »
Czy zamiast gniazdka z prądem nie trzeba szukać kiosku z bateriami ?
Można zabrać 40 sztuk, wystarczy na 40 dni jazdy po pustkowiu

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 13 Gru 2022, 12:13 »
Wystarczy zrezygnować ze smartfona i problem z prądem znika.
Mam powerbank 20000mAh.
Starcza mi prawie na miesiąc. Mam do ładowania aparat foto, kamerkę i zwykły tel. (Nokia 105)
(GPS mam na paluszki)

Tylko rezygnując ze smartfona rezygnujesz z wielu opcji kluczowych dla wygody podróżowania jakie daje internet, więc dla mnie to rozwiązanie zupełnie nieopłacalne, szczególnie poza Unią. Ostatnio podróżując po Jordanii i Gruzji kupowaliśmy w tych krajach karty SIM. Taka karta daje duży pakiet internetowy za małe pieniądze, natomiast zerowy na sms i rozmowy, żeby mieć pakiet wszystko obejmujący - trzeba by zapłacić dużo więcej. A mając internet można rozmawiać za darmo przez komunikatory, podobnie jak i pisać, czy przesyłać zdjęcia.

Do tego niech się tylko cokolwiek wysypie na trasie - to internet się bardzo przydaje, więc pozbawianie się tej opcji przy podróżowaniu to IMO nie jest za mądrym pomysłem. Głupie sprawdzenie, gdzie jest najbliżej czynny sklep rowerowy będzie niemożliwe.

Jaki model ? Ile czasu działa na komplecie ? Czy zamiast gniazdka z prądem nie trzeba szukać kiosku z bateriami ?

Wszystkie modele z serii turystycznych Garmina są na paluszki, czyli serie Etrex/64/66/Montana. Ale to są urządzenia typowo nawigacyjne, bez wielu fajnych funkcji rowerowych jakie dają współczesne nawigacje rowerowe. Są nieco pewniejsze do turystyki, ale nawigacje ciągną prądu dużo mniej niż smartfony, więc ich zasilanie z powerbanka nie jest problemem. A najnowsze modele Garmin Edge to już w ogóle mają taką wydajność, że starczają na 1000km bez ładowania, więc raz na tydzień wystarczy naładować - i dla mnie jest to sporo wygodniejsze niż bujanie się z bateriami.

Jak ktoś nie przegina z zależnością od elektroniki - to naprawdę nie jest wielkim problemem zasilanie paru podstawowych urządzeń, z dwoma powerbankami można z tydzień spokojnie pociągnąć, a z dynamem to już w ogóle.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 13 Gru 2022, 16:36 »
Ja jak jadę na wyjazd, to nie po to żeby być uwiązanym do telefonu i nawigatora oraz aby mieć łeb zanurzony w Internecie. Nie widzę też potrzeby korzystania z zaawansowanych parametrów mojej jazdy. Czas spędzam z samym sobą lub jak nie jadę sam to z ekipą wyjazdową. Tym bardziej nie widzę potrzeby wysyłania zdjęć online, relacji na bieżąco czy gadki z całą resztą świata. Zbędnym nadmiarem jest nawet bieżąca prognoza pogody. Po co więc miałbym targać ze sobą te wszystkie gadżety, kable, ładowarki i powerbanki oraz wyposażać rower w elektronikę, bez której, w razie awarii lub wyczerpania akumulatora, nie pojedzie. Pytanie retoryczne oczywiście.
« Ostatnia zmiana: 13 Gru 2022, 16:42 PABLO »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 13 Gru 2022, 17:16 »
Można powiedzieć credo Pabla o filozoficznych korzeniach podróżowania  ;)

Tylko słabo wytrzymuje konfrontację z faktami, skoro wydałeś ponad 1000zł na nawigację elektroniczną - to najlepszy dowód, że jednak do czegoś jej potrzebujesz, że uznałeś to urządzenie na tyle przydatne, by wydać na nie niemałą sumę. Pomimo, że odsądzałeś tu od czci i wiary tych używających GPS. Tak więc Panu Bogu świeczkę, ale diabłu też ogarek warto zaświecić  :lol:

Piec kaflowy nie wygra walki z centralnym ogrzewaniem, a Pablo z GPS-em jest tego najlepszym dowodem. Dla części osób posiadających nierowerowe rodziny kontakt z nimi w czasie wyjazdu jest bardzo istotny, bo takie osoby często się boją czy się coś nie stało, interesują się nami, chcą wiedzieć co u nas słychać, a my chcemy wiedzieć co u nich, do tego zwykłą przyjemność sprawia nam, ze ktoś tam daleko się o nas troszczy. Kontakt z rodziną ten raz dziennie po skończonej jeździe - to nie jest żadne uzależnienie od elektroniki, elektronika jest tu tylko środkiem do celu, czyli kontaktu z bliskimi.

Oczywiście są skrajne przypadki jakichś blogerów, którzy jadą obwieszeni elektroniką jak choinka światełkami, którzy jak 3 razy dziennie nie wrzucą fotek na Instagrama to nie przeżyją, którzy wożą drony i inne cuda. Ale dla nich z kolei taki wyjazd jest też formą pracy, nie tylko wypoczynku, część z nich z tego żyje. I wielu z nas te filmiki ogląda, nawet Pablo i później możemy się pośmiać z ich czasem komicznego podejścia do podróżowania. Jakby tak wszyscy mieli takie podejście i nie dzielili się wrażeniami z podróżowania - to nasze forum by w ogóle nie miało racji bytu.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 13 Gru 2022, 17:30 »
Piec kaflowy nie wygra walki z centralnym ogrzewaniem, a Pablo z GPS-em jest tego najlepszym dowodem. Dla części osób posiadających nierowerowe rodziny kontakt z nimi w czasie wyjazdu jest bardzo istotny, bo takie osoby często się boją czy się coś nie stało, interesują się nami, chcą wiedzieć co u nas słychać, a my chcemy wiedzieć co u nich, do tego zwykłą przyjemność sprawia nam, ze ktoś tam daleko się o nas troszczy. Kontakt z rodziną ten raz dziennie po skończonej jeździe - to nie jest żadne uzależnienie od elektroniki, elektronika jest tu tylko środkiem do celu, czyli kontaktu z bliskimi.

Przecież o to chodzi żeby tego kontaktu (z bliskimi) nie mieć :)
Myślę, że sporo osób  odcina się od znajomych/pracy/rodziny na czas wyjazdu.
Buźka mamuśka, wrócę za 2 tygodnie :)

Wyjeżdżałem, jak jeszcze komórek nie było i dało się przeżyć.
Nawet przyjemniej było, nikt mi nie dzwonił, nie zawracał głowy :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 13 Gru 2022, 17:49 »
Przecież o to chodzi żeby tego kontaktu (z bliskimi) nie mieć :)
Myślę, że sporo osób  odcina się od znajomych/pracy/rodziny na czas wyjazdu.
Buźka mamuśka, wrócę za 2 tygodnie :)

Nie przenoś własnych doświadczeń na czyjeś. Większość ludzi z którymi miałem okazję jeździć jak najbardziej tego kontaktu potrzebuje. Kiedyś to było bardzo utrudnione, teraz z większości rejonów świata nie ma z tym żadnych problemów.

Wyjeżdżałem, jak jeszcze komórek nie było i dało się przeżyć.
Nawet przyjemniej było, nikt mi nie dzwonił, nie zawracał głowy :)

Tak samo się da i teraz. Możesz po prostu nie brać komórki, ale skoro ją bierzesz - to najlepszy znak, że jednak jej potrzebujesz. Bo takie pomstowanie na coś czego się samemu używa jest śmieszne, tak samo jak z tymi narzekaniami Pablo. Takie teksty to może wygłaszać ktoś kto naprawdę elektroniki nie używa - a ilu takich znacie?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum