Autor Wątek: Punkty ładowania USB  (Przeczytany 10797 razy)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Odp: Punkty ładowania USB
« 15 Gru 2022, 21:56 »
Generalnie komendy głosowe wystarczają w znaczącej większości manewrów. Problematyczne staja się czasem w miastach i tam się najczęściej wybudza ekran.

Te 5-6 dni sprawdziłem wielokrotnie. Oczywiście przy założeniu że startuje z pełnymi telefonami.

Nie zamierzam nikogo przekonywać że to jest najlepsze rozwiązanie dla mnie jest i to mi wystarcza. Każdy musi sobie wybrać to co jest dla niego leprze.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Online Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 16 Gru 2022, 07:11 »
Jazda po śladzie...

Etrex 30 jest bliski ideału, faktycznie działa ze 4 dni turystycznej jazdy na dwóch AA. Konieczność zmiany baterii nie jest minusem, bo odnosi się wrażenie, że nawigacja działa wręcz bez użycia prądu. Brakuje tylko możliwości bezprzewodowego przesłania GPX z telefonu.

Mam podobny dylemat, też jeżdżę turystycznie z etrexem, i też do szewskiej pasji doprowadza mnie konieczność wgrywania gpx'ów poprzez kabel. Szczególnie w trasie - gdy zmienią się nam opcję podróżowania, i trzeba na szybko poprawić ślad, załadować nowego gpxa... Można to robić z telefonu, ale zajmuje to czas, i jest upierdliwe ze względu na konieczność wyciągania i podłączania kabelkologi.
Dlatego również rozglądam się za sensowną nawigacją turystyczną - niekoniecznie z zaawansowanymi opcjami treningowymi, i koniecznie w niższej cenie niż flagowe edge. 1040 solar wygląda mi na ideał - cena jednak powala.
Zastanawiałem się również nad kupnem używanego edge, tak jak pisze Wilk - teraz jest czas, bo ludzie przesiadają się na nowsze wersje i z pewnością można trafić na 1030 w dobrej cenie. Trochę jednak obawiam się efektu starej baterii, nie wiem jak wygląda opcja wymiany baterii w takim garminie.

Rozważam również zakup garmina explorer 2. Tutaj jest to nowa nawigacja w rozsądnej cenie, przeznaczona do turystyki.
Jest dylemat: Czy nowy explorer 2, czy używany edge 1030 dla sakwiarza?

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 16 Gru 2022, 07:35 »
Kup nowy 830. Jest tylko nieznacznie droższy od Explorera2, a to już jednak wyższy model.
Kumpel prze kilka miesięcy walczyl z Explorerami - ciagle problem z baterią (w nowych urządzeniach). Kilka razy odsyłał do naprawy i dwa razy wymiana na nowy, ale z tym samym problemem. W końcu wziął 830 i jest zadowolony.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 16 Gru 2022, 08:09 »
Mam 530 i była to świadoma decyzja - lubię guziki szczególnie zimą. Jeśli miałbym go na coś wymieniać, to wziąłbym 10xx ze względu na większy ekran.
Wracam do jeżdżenia.

Online Mężczyzna bzyk69

« 16 Gru 2022, 08:59 »
Kup nowy 830. Jest tylko nieznacznie droższy od Explorera2, a to już jednak wyższy model.
Kumpel prze kilka miesięcy walczyl z Explorerami - ciagle problem z baterią (w nowych urządzeniach). Kilka razy odsyłał do naprawy i dwa razy wymiana na nowy, ale z tym samym problemem. W końcu wziął 830 i jest zadowolony.

No ale patrząc z punktu widzenia turysty: co takiego ma 830, czego nie miałby nowy explorer 2. Ja tutaj widzę tylko przewagę w deklarowanym czasie pracy. 830 ma do 20h, no ale znowu: to jest nawigacja która ma juz parę lat, pewno egzemplarze leżą w magazynach i baterie się starzeją. A nowy explorer 2 kusi tym, że jest nowy :-)
Nie znam się, bo mam tylko etrexa, tkóry już mnie wkurza bo wgrywanie, i generalnie wolny jest - nadaje się tylko do jazdy po śladzie. A chciałoby się coś wygodniejszego, bo na starość człowiek wygodny się robi.

Offline Mężczyzna ramzes

« 16 Gru 2022, 10:46 »
No ale patrząc z punktu widzenia turysty: co takiego ma 830, czego nie miałby nowy explorer 2.
Z punktu widzenia turysty to nawet Explorer ma za dużo funkcji.
Napisałem Ci przecież jaka jest jego przewaga najważniejsza na podstawie doświadczeń mojego kumpla, z którym jeżdżę wiele lat. Chłop kupił chyba rok temu Explorera (chyba jedynkę). Od początku wariowała mu bateria, rozładowywała się ZNACZNIE za szybko, pokazywała dziwne wskazania. Oddał do naprawy pierwszy raz - odesłali mu - dalej to samo. Znowu naprawa - znowu to samo. Wymienił na nowy - dalej to samo. Wymienił na kolejny nowy - dalej to samo.
Można mieć pecha z jednym urządzeniem, nawet wyjątkowo z dwoma, ale trzecie pod rząd... dla mnie to wystarczający powód aby nie szukać pretekstów dla których kupiłbym ten sprzęt.
830 to 1030 ale zamknięte w mniejszej obudowie. Działa szybciej. Ma lepszą rozdzielczość ekranu (jest więc wyraźniejszy)(w porównaniu z Explorerem). Owszem - ma kilka więcej funkcji niż Explorer - trudno - nikt nie każe Ci ich używać. Ja mam 1030 i też używam go tylko do nawigacji, zapisywania śladów i wyświetlania kilku danych, typu prędkosć aktualna, średnia, temeratura, czasy jazdy itp. Nie korzystam w ogóle z funkcji treningowych.
Kumpel za moją namową wziął 830 i jest szczęśliwy. Bateria trzyma super. Kupił 830 ze 3 tygodnie temu, więc baterie nie są jakieś zleżałe.
Piszesz, że się nie znasz i że chcesz coś wygodniejszego, więc podałem Ci gotowe rozwiązanie, sprawdzone - nie przypuszczalne. Sprawdzone z punktu widzenia turystów rowerowych, a nie wyczynowców.
Zrób z tym co chcesz.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Gru 2022, 13:00 »
Ale jest duża różnica pomiędzy Edge Explore 1 a nowym Edge Explore 2. O ile jedynka to był mało udany produkt, bardzo wydrenowany z wielu funkcji, do tego mający fatalną baterię - to dwójka prezentuje się tu o wiele lepiej, a cenowo wypada bardzo przyzwoicie i może być całkiem sensowną alternatywą dla flagowców, bo te cenowo są bardzo kosztowne.

Edge 530/830 mają jednak małe ekraniki, a to przy zastosowaniach stricte nawigacyjnych jest spory minus. A Explore 2 ma ekranik już większy, choć nie aż taki jak 1030/1040, tutaj porównanie  wielkości z E830 i 1040

A tu lista funkcji, których Explore nie ma w porównaniu do E1040, ze strony DC Rainmakera:
– Edge 1040 display is bigger
– Edge 1040 has Solar option ($749)
– Edge 1040 has power pins on underside (Edge Explore 2 only does in Power Bundle models)
– Edge 1040 has Strava Live Segment support, Edge Explore 2 does not
– Edge 1040 has structured/downloadable workout support, Edge Explore 2 does not
– Edge 1040 has multiband/dual-frequency GPS, Edge Explore 2 does not
– Edge 1040 allows numerous activity (ride) profiles, Edge Explore 2 only allows three profiles
– Edge 1040 has a boatload of different training load & recovery metrics
– Edge 1040 has new Stamina feature for mid-ride pacing
– Edge 1040 has Power Guide (also for ride pacing)
– Edge 1040 has WiFi sync, Edge Explore 2 has no WiFi
– Edge 1040 has open ANT+ Gear Shifting support, as well as proprietary Shimano Di2 shifting support
– Edge 1040 has extended display mode (for watches), whereas Edge Explore 2 does not)
– Edge Explore 2 has ‘Guest Mode’, whereas Edge 1040 does not (allows someone to use unit without dorking up settings

Tak więc wcale nie są to aż tak kluczowe funkcje, przede wszystkim brakuje niektórych stricte sportowych funkcji jak live segmenty Stravy, możliwości wgrywania gotowych treningów. Nie obsługuje też części czujników, jak np. czujników przełożeń elektronicznych, ale jak ktoś nie ma takich przerzutek to mu to wisi. Natomiast ma najważniejszą funkcję treningową - czyli obsługuje czujnik mocy (czego Explore 1 nie robił), więc nawet jak ktoś chce trenować to spokojnie da radę, obsługuje też czujnik prędkości (znacznie dokładniejszy niż pomiar z satelitów). Nie ma też możliwości podłączenia specjalnego garminowskiego powerbanka, bo nie ma styków z tyłu, ale oczywiście zwykły kablowy powerbank jak najbardziej można podłączyć. Przy czym Explore 2 jest już na USB-C, podczas gdy 530/830 jeszcze na micro-USB, a to jest spora zaleta, bo to złącze jest dużo lepsze.

Obsługuje też trenażery smart oraz świetną funkcję ClimbPro (której ma nowszą niż 830 wersję, z dokładniejszymi profilami). Tak więc IMO jest to bardzo sensowna alternatywa dla głównej linii Edge, dużo bardziej udany model niż Explorer 1, który pozbawiono kilku kluczowych funkcji. Tutaj de facto nie ma jedynie już mocno specjalistycznych funkcji treningowych, potrzebnych jedynie ludziom solidnie już trenującym, czy lubiącym się bawić w rekordy na KOMach. Też ustępuje flagowej serii 1040 procesorem, bo 1040 ma energooszczędny procesor, stąd bardzo długi czas pracy. Edge Explorer ma ten czas pracy standardowy, ale cenowo to zupełnie inny pułap - kosztuje koło 1200zł, a nie 3000zł jak seria 1040.
« Ostatnia zmiana: 16 Gru 2022, 13:09 Wilk »

Online Mężczyzna bzyk69

« 16 Gru 2022, 13:31 »
Patrząc na leżące koło siebie explore 2 i 830 to faktycznie ten ekran jest zauważalnie większy. A dla osoby słabo widzącej ma to duże znaczenie. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze opcji solar, tak jak we flagowcach.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Gru 2022, 13:40 »
Sam Solar aż tyle nie wnosi. Zwykły E1040 też ma imponujący czas pracy, Solar go wydłuża o mniej więcej 10-15% i to przy założeniu, że jest słońce. Do tego im mniejsze urządzenie tym mniej ładowanie solarne wniesie. No i różnica w cenie pomiędzy zwykłym 1040, a wersją Solar to 650zł, więc to by znacznie podniosło cenę - i dlatego w urządzeniu mającym być przede wszystkim przystępnym cenowo jak Exlplore 2 nie ma to specjalnego sensu.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 16 Gru 2022, 13:45 »
EE 2 mnie przez jakiś czas kusił, później mi się włączył minimalizm (albo dziadostwo) i stwierdziłem, że wpierw dojadę etrexy na śmierć.
Ale zdążyłem trochę poczytać i w przypadku dwójki na baterię raczej skarg nie było, ludzie narzekali, że przy włączonym BT i 100% podświetlenie non stop bateria im wytrzymuje 7 godzin zamiast deklarowanych 16, ale później okazywało się, że przy 40-50% podświetlenia urządzenie zużywa około 5% baterii na godzinę, a da się z niego wycisnąć i 3% przy włączonej nawigacji. W kontekście tego, że da się to kupić w cenie poniżej 1000 złotych, to wygląda kusząco. Jak coś, to wiele osób skarżyło się, że nie działa sterowanie odtwarzaczami muzycznymi, wiesza się aplikacja i część osób miała zablokowane pobierani map z Afryki. Szkoda trochę, że nie ma wifi, poza tym to urządzenie spełniające wszystkie inne moje wymagania.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Gru 2022, 14:07 »
Ale zdążyłem trochę poczytać i w przypadku dwójki na baterię raczej skarg nie było, ludzie narzekali, że przy włączonym BT i 100% podświetlenie non stop bateria im wytrzymuje 7 godzin zamiast deklarowanych 16
Przy 100% podświetlenia to całkiem możliwe, bo silne podświetlenie bardzo drenuje baterię. Tylko nie wiem po co co komukolwiek tak mocne podświetlenie, w dzień w Garminach w ogóle nie jest potrzebne, a w nocy 20% to jest full wypas.

ale później okazywało się, że przy 40-50% podświetlenia urządzenie zużywa około 5% baterii na godzinę, a da się z niego wycisnąć i 3% przy włączonej nawigacji. W kontekście tego, że da się to kupić w cenie poniżej 1000 złotych, to wygląda kusząco.

No właśnie, sporo nowszych modeli Edge to ma często lepsze czasy pracy niż wg specyfikacji, choć wiele tu zależy od tego jak urządzenia używamy. Ale ten czas pracy jest podawany "z górką", liczony przy większości funkcji włączonych i solidnym używaniu podświetlenia.
część osób miała zablokowane pobierani map z Afryki.

Nawet jeśli - to dotyczy tylko darmowych map Garmina. Ale przecież do Edge możesz sobie wgrać dowolne mapy, nie jesteś ograniczony do garminowskich. Zresztą te mapy Garmina to jest de facto OSM, z nałożoną garminowską "skórką", mnie one akurat nie bardzo podchodzą graficznie.

Offline Mężczyzna ramzes

« 16 Gru 2022, 17:19 »
Patrząc na leżące koło siebie explore 2 i 830 to faktycznie ten ekran jest zauważalnie większy. A dla osoby słabo widzącej ma to duże znaczenie.
To jest sensowny argument. Gdybyś jednak miał możliwość sprawdzić na żywo, to bardzo polecam, bo 830 nie jest aż tak mały, aby był problematyczny z odczytem, a ten jego minimalizm może się właśnie spodobać. To nie jest tak, że na małym ekraniku nie będziesz widział jak jechać.

Cokolwiek wybierzesz, polecam kupować w eazymut.pl - masz tam 3 lata gwarancji zamiast dwóch, a w razie problemów ze sprzętem nie wypinają się na klienta, tylko są bardzo elastyczni i pomocni. Sam kupuje tam już od wielu lat różne nawigacyjne rzeczy.

Online Mężczyzna bzyk69

« 17 Gru 2022, 15:07 »
EE 2 mnie przez jakiś czas kusił, później mi się włączył minimalizm (albo dziadostwo) i stwierdziłem, że wpierw dojadę etrexy na śmierć.

Mam dokładnie takie same wątpliwości. Z tym że zajechanie etrexa to może potrwać jeszcze z ładnych parę lat :-)
Chyba jednak skuszę się na edge, bo na starość człowiek robi się wygodny, a tak daleko też już się nie jeździ, żeby powerbank (lub dwa), tego nie ogarnął. Poczekam jeszcze trochę, może mi hybe na nową nawigację minie, ale kusi, kusi... ;-) Szczególnie że ten explore 2 zbiera wcale pozytywne opinie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum