Autor Wątek: Jakie klocki hamulcowe?  (Przeczytany 6795 razy)

Offline Mężczyzna stamper

• Miasto: Roztocze/Kraków
  • Na forum od: 22.02.2011
    • http://www.bikestats.pl/rowerzysta/stamper
Odp: Jakie klocki hamulcowe?
« 1 Sie 2012, 10:24 »
Ja też uważam, że lepiej kupić klocki bez wymiennych okładzin (wkładek). Jeżdżę na zmianę raz  okładziny, raz zwykłe klocki i wydaje mi się, że te zwykłe jednak wolniej się ścierają i jest z nimi mniej zabawy (wsuwka lubi czasem się wysunąć, zdarzyło mi się zgubić ten mały blokujący bolec). Czasem zdarza mi się miszmasz, równocześnie mam wsuwki z przodu a zwykłe z tyłu, bądź na odwrót. Jeździłem i na meridach i na 3cc. Authory jak dla mnie lepsze, bardziej wytrzymałe, Meridy są za to ładniejsze  :D.

Obecnie najwięcej jeżdżę na tanich Accentach (dyszka za sztukę), bieżnik mają podobny, są może trochę mniej trwałe ale na miasto dają radę. Choć w sumie ostatnimi czasy skłaniam się do trwałego powrotu do 3cc.
« Ostatnia zmiana: 1 Sie 2012, 10:29 stamper »
Z nikim się nie ścigam, no może czasem sam ze sobą...

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 1 Sie 2012, 13:27 »
czy te klocki wymienne w całości (czyli bez wsuwania samych okładzin) można używać przy hamulcach typu shimano xt z równoległym prowadzeniem? Pytam bo takie po prostu już miałem przy tych hamulcach i nie wiem czy mogę wstawić normalne klocki. (a nie same okładziny)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 1 Sie 2012, 14:06 »
Wg mnie różnica pomiędzy wkładkami a "całymi" klockami jest prosta.. Wkładki zajmują znacznie mniej miejsca w sakwie, a do wymiany nie trzeba wszystkiego rozbierać i ponownie ustawiać.
Co do tego ostatniego, to nie wiem, czy to zaleta czy wada..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 1 Sie 2012, 15:13 »
czy te klocki wymienne w całości (czyli bez wsuwania samych okładzin) można używać przy hamulcach typu shimano xt z równoległym prowadzeniem?
oczywiście - ani hamulcom ani bezpieczeństwu nic nie grozi
wsuwki były montowane w wyższych modelach hamulców jako rzecz mająca ułatwiać życie użytkownikowi, ale jeśli nie chcesz tego rozwiązania to nic na siłę

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 1 Sie 2012, 20:26 »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, biorę Authorki, tym bardziej, że na Allegro oferuje je w atrakcyjnej cenie koninianin (chyba sobie wytatuuję to słowo :P ).

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 2 Sie 2012, 07:59 »
dzięki skolioza. Po prostu po drodze łatwiej wymienić chyba całe klocki niż się bawić z tymi wsuwkamil. Nieraz wchodzą i wychodzą łatwo, a to się np. gubi te drucik itp.
Dzięki  na odpowiedź.

Offline skolioza

« 2 Sie 2012, 09:49 »
niestety- piny zabezpieczające przed wysunięciem to pięta achillesowa rozwiązania  Łatwo je zgubić, czasem trudno wyciągnąć i włożyć (zwłaszcza przy tanich klockach zdarzało mi się że ów otwór na pin zlokalizowany był dość "luźno" ;))

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 5 Cze 2013, 11:55 »
Czy ktoś ma doświadczenia z klockami DeOne de006 (lub innymi tej firmy)?

Takie

Cena 2 zł za parę mocno kusi. Aktualnie posiadam nieco inne (również DeOne, które w sklepie stacjonarnym kosztowały 4 zł) i nie mam zastrzeżeń. Zastanawiam się czy warto zamówić kilkanaście kompletów :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 5 Cze 2013, 12:49 »
Czy ktoś ma doświadczenia z klockami DeOne de006 (lub innymi tej firmy)?

Takie

Cena 2 zł za parę mocno kusi. Aktualnie posiadam nieco inne (również DeOne, które w sklepie stacjonarnym kosztowały 4 zł) i nie mam zastrzeżeń. Zastanawiam się czy warto zamówić kilkanaście kompletów :P

Montujemy takie na serwisie za tą cenę są ok :P

Offline Mężczyzna nomad

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.09.2011
    • wybrane galerie
« 25 Cze 2013, 17:09 »
A ja od siebie polece klocki Corratec z serii Bow Design. Uzywam ich od zawsze, bardzo duza sila hamowania oraz zywotnosc. Jednak bardzo trudno je juz kupic.

Offline skolioza

« 26 Cze 2013, 14:51 »
z wad Bow-ów - strasznie piszczą na mokrej obręczy i są bardzo wysokie (przy wielu obręczach trzeba ścinać górę aby klocek nie wchodził pod obręcz) - poza tym sam zjeździłem kilka setów i klocki istotnie fajne :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum