Autor Wątek: Trasa z Gdańska przez Kaszuby na Warmię i Mazury.  (Przeczytany 2478 razy)

Bitels

• Gość
Witam. Wstępnie zaplanowałem trasę na przyszłoroczny wyjazd rowerowy z rodziną. Proszę o sugestie, rady. Może znacie jakieś ciekawe pomysły?

http://www.bikemap.net/route/511437#lat=53.58598&lng=18.4021&zoom=7&type=2

Link przedstawia wstępny projekt. Docelowo chcę dojechać do Białegostoku.

Będę wdzięczny za pomoc

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
ja bym nie kończył na pewno na białym stoku... zahaczcie jeszcze o puszcze białowieską!
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Trochę mało konkretny jest "wyjazd z dziećmi". Fotelik, przyczepka, własny rower? I co ma być priorytetem (zabytki, przyroda, ciekawostki)
Co do początku, to też ne teges.
Zacznij raczej Rzucewo-Mechowo-Żarnowiec. Potem na "drugą" stronę i zalicz pare Hut i jeziorek.
Koniecznie most w Tczewie, Piekiełko (albo prom w Gniewie, ale to już robi się daleko) i spokojnie na Malbork. Przez Stare Pole zjedź nad Drużno (krowa, depresja, ciekawe mosty, płytówką koło jeziora, wierza widokowa), potem zalicz pochylnie (albo i rejs stateczkiem: tylko nie zgub Jelonków, warto być w maszynowni). Jeziorak  (rezerwat Jeziorno) i Wzgórzami na Grunwald :)
Tak pojechałbym ja :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Bitels

• Gość
Jadę z żoną i synem (8 lat). Mimo młodego wieku już teraz potrafi przejechać na swoim złomku 60 km dziennie. Chyba żona miała jakieś dopalacze w mleku:) Noclegi pod namiotem, priorytety to zabytki, bo młody interesuje się zamkami, ale piękne widoki też nas interesują. Zastanawiam się tylko, czy nie objechać Jezioraka dookoła, zamiast z Iławy bezpośrednio do Olsztyna pedałować.

Bitels

• Gość
Dlatego myślę o jakimś innym wariancie.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
W ten sposób to inna rozmowa :) Zamki to zamki, z młodym na dzicz :)

Łapalice na Kaszubach na dobry początek.

Kiedyś widziałem dokładny opis "szlaku po zamkach": kiedyś bardzo oficjalnego, nawet odznnaka była, pewnie w każdym większym PTTKu znajdziesz dokładny opis: omija toto wszystkie główne drogi (jak pamiętam). A linia zamków krzyżackich w dużej mierze omija aktualne główne drogi (kiedyś czytałem opis wyprawy od zamku do zamku i raczej nie była to "bułka z masłem")

Co do objazdu Jezioraka.. Wg mnie raczej nie warto. tylko kilometry brudnawego jeziora pełne turystów. Z Wieprza widać Siemiany, a z Siemian żaglówki :) Na "prawie wyspę" nawet wstęp płatny (i nie oglądałem tamtejszego brend-new zamku..)

Od Iławy da się przejechać "lasami" (raczej znośne nawierzchnie), co ma też plusa przy szukaniu noclegu na dziko czy u ludzi. Oczywiście pani Automapa albo kolega Google poszukają trasę pieszą

Oczywiście masę innych atrakcji też warto wpleść, jak chociaż wspominane przeze mnie wcześniej.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Bitels

• Gość
Będę szukał tego opisu, to może być ciekawe, a syn byłby szczęśliwy :) Mam jeszcze czas, więc zaplanuję ciekawą trasę. O Malbork młody molestuje mnie już od roku, za rok go zobaczy :D
pajak_gdynia - serdeczne dzięki za informacje.

Offline Mężczyzna yacek

• Miasto: Poczesna
  • Na forum od: 24.03.2009
    • http://www.yacek.bikestats.pl
Cytat: "Calkiem fajny"
Ja bym przede wszystkim zastanowił się czy warto z Iławy aż do Olsztyna jechać krajową szesnastką, przecież to o próbę samobójstwa zahacza :P

Tym bardziej że znajdzie się, przynajmniej częściowo dużo fajniejsza i bezpieczniejsza alternatywa. Napiszę o niej później.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Tutaj masz mój sierpniowy odcinek z Ostródy do Iławy (i nie tylko)

http://yoshko.bikestats.pl/index.php?did=374131

troszkę pojeździłem po Warmii ale nie wiem czy mogę być przydatny :D

Offline Mężczyzna yacek

• Miasto: Poczesna
  • Na forum od: 24.03.2009
    • http://www.yacek.bikestats.pl
Cytat: "yoshko"
Tutaj masz mój sierpniowy odcinek z Ostródy do Iławy (i nie tylko)

http://yoshko.bikestats.pl/index.php?did=374131

troszkę pojeździłem po Warmii ale nie wiem czy mogę być przydatny :D

Widzę, że jechałeś częściowo ten sam odcinek z Samborowa. Tyle że ja w przeciwną stronę. O niego mi właśnie chodziło bo prowadzi fajnym asfalcikiem przez las, ruchu praktycznie żadnego można więc poczuć się bezpiecznie, zwłaszcza kiedy towarzyszą nam dzieci.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Bardzo miło zostałem wtedy zaskoczony jak okazał się nie leśna dróżka gruntową..;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Z Iławy najlepiej pojechać kawałek na południe 536, potem przez Dziarny i Rożental do Wysokiej Wsi, gdzie jest piękny las i jedna z wyższych gór w okolicy. Droga prawie bez samochodów. Potem możesz zachaczyć o Grunwald.

Dalej aż nad Śniardwy można dojechać bocznymi drogami (polecam Niedźwiedzi Róg).

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
http://www.szlak.zamkigotyckie.org.pl/  Jak mają być zamki to po kolei :) . Malbork (wiadomo) - droga 22 z Tczewa z 8latkiem bym się bał, straszny ruch. Poszukaj jakiejś bocznej alternatywy może. Jeżeli byliście już w Malborku to może Gniew i tam promem przez Wisłę. Następny zamek w Sztumie, potem małe ruiny w Prabutach (rozważ Kwidzyn, fajny zamek). Z Prabut do Iławy przez Kamieniec jednak (ruiny) i oczywiście Szymbark po drodze. Potem Ostróda (zamek) drogą jak koledzy już pokazali. No i teraz by trzeba zdecydować. Olsztyn czy Nidzica? Jedno i drugie kusi :) . A może Grunwald, Olsztynek (zamek i skansen fajny) Olsztyn.

Bitels

• Gość
Panowie serdeczne dzięki za pomoc. Przyda się bardzo. Nasz syn jeździ jak stary rowerzysta, więc nie boję się, że nie da rady:) Teraz tylko zaplanować trasę, przejechać ją w następnym roku i pochwalić się nią na stronie:). Wielkie dzięki raz jeszcze.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Cytat: "pajak_gdynia"

Co do objazdu Jezioraka.. Wg mnie raczej nie warto. tylko kilometry brudnawego jeziora pełne turystów. .

Ja się nie zgodzę. Owszem od strony wschodniej - zabudowane i nieciekawie. Ale od zachodniej, takim szlakiem tuz przy jeziorze, przez las -  jest bardzo fajnie. Tylko że ja byłam we wrześniu.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum