Autor Wątek: Rowerem przez Polskę - Mini serial z mojej wyprawy (videorelacja)  (Przeczytany 11322 razy)

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
a co cie to obchodzi?

Offline Mężczyzna ślimac

• kiedyś młodzi gniewni -- dziś starzy wkurwieni
  • Miasto: ***** ***
  • Na forum od: 25.09.2014
Zastanowiło mnie po prostu, czy wiesz o czym piszesz.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Komoot - kolejny raz widze jak to wyprowadza kogoś w pole.
Do rysowania dobre jest ridewithgps gdzie jest wlasnie i OSM street view i satelitka i nawet kwadraty można se swoje nałożyć.

Akurat Koomot doskonale obsługuje street view (prawy klawisz myszy), jak i kwadraty (plugin stathunters). A zarówno koomot jak i rwgps jako bazy używają mapy osm, i obydwie prowadzą bardzo podobnie (właśnie testowałem i obydwie koncertowo prowadzą mnie przez tereny budowy drogi S-1 koło Pszczyny, gdzie parę dni temu tam jechałem i po prostu nie da się przejechać).

Takie automaty są dla ludzi jeżdżących bez celu byle jak byle gdzie nie wiedzących gdzie jak i dokąd zmierzają. Jak w życiu - albo masz swój cel

A co jeśli moim celem jest jeżdzenie bez celu i na pałę byle jak wyznaczając punkty trasy w nawigacji ;-)?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
A co jeśli moim celem jest jeżdzenie bez celu i na pałę byle jak wyznaczając punkty trasy w nawigacji ;-)?

Wtedy to się sprawdzi.

Ale jeśli planujemy jazdę po śladzie to taki serwis przerabiający wg własnych algorytmów trasę to IMO porażka. Na wyścigach ultra, które jeżdżę już niejedna wpadka na Komoocie była na tej zasadzie. Ludzie wgyrwali ślad do tej aplikacji, licząc, że ich normalnie poprowadzi po śladzie, a okazywało się, że na trasie Komoot ją "ulepszał" wg własnych pomysłów.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
Ludzie wgyrwali ślad do tej aplikacji, licząc, że ich normalnie poprowadzi po śladzie, a okazywało się, że na trasie Komoot ją "ulepszał" wg własnych pomysłów.
Odnośnie takiego "ulepszania", to mam wrażenie, że Garmin też tak robi (lub robił). Wgrywałem kiedyś trasy gpx do Garminowej aplikacji w telefonie, ale on uparcie pytał się o rodzaj trasy (szosa / szuter itp) i kilka razy miałem sytuację, że jadąc takim śladem, ominąłem coś, na czym mi zależało.
Nie wiem czy to był przypadek, czy coś zepsułem ja, ale to automatyczne ulepszanie tras, to słaby element.

Od jakiegoś czasu planuję trasy właśnie w Komoocie, bo bardzo dobrze, płynnie to chodzi i ma fajną integrację ze StreetView, a lubię sobie trasy układać ręcznie, właśnie podglądając na fotkach jakość drogi. Potem w nawigacji włączam tylko pokazywanie śladu na stałe i trzymam się go samodzielnie, bez włączania opcji nawigowania.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odnośnie takiego "ulepszania", to mam wrażenie, że Garmin też tak robi (lub robił). Wgrywałem kiedyś trasy gpx do Garminowej aplikacji w telefonie, ale on uparcie pytał się o rodzaj trasy (szosa / szuter itp) i kilka razy miałem sytuację, że jadąc takim śladem, ominąłem coś, na czym mi zależało.
Nie wiem czy to był przypadek, czy coś zepsułem ja, ale to automatyczne ulepszanie tras, to słaby element.

Nie spotkałem się z tym by Connect coś przestawiał, więc jeśli zmieniał trasę to raczej coś przestawiłeś
Od jakiegoś czasu planuję trasy właśnie w Komoocie, bo bardzo dobrze, płynnie to chodzi i ma fajną integrację ze StreetView, a lubię sobie trasy układać ręcznie, właśnie podglądając na fotkach jakość drogi. Potem w nawigacji włączam tylko pokazywanie śladu na stałe i trzymam się go samodzielnie, bez włączania opcji nawigowania.

Tak mamy pewność, że jedziemy po śladzie, natomiast wtedy nie dostaniemy wskazówek nawigacyjnych, które są dla wielu istotne. A w RWGPS nie ma tego problemu - wgrywasz ślad i nie aplikacja nie przestawia go wg. własnych algorytmów, więc i wskazówki nawigacyjne dostaniemy (jeśli z nich chcemy korzystać).

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Od jakiegoś czasu planuję trasy właśnie w Komoocie, bo bardzo dobrze, płynnie to chodzi i ma fajną integrację ze StreetView, a lubię sobie trasy układać ręcznie, właśnie podglądając na fotkach jakość drogi.
Jeszcze jakby to dodali w wersji mobilnej to byłbym wniebowzięty :D Czasami w wolnej chwili, jak nie mam dostępu do laptopa, lubię sobie co nieco pokreślić w moich śladach. Niestety ta funkcja nie działa na smartfonie / tablecie nawet jak się wymusi w przeglądarce wersję na komputer.
Albo jakby w aplikacji Koomot była opcja żeby jednym kliknięcie otwierało google maps i konkretne koordynaty  :) Może kiedyś to wprowadzą... Byłoby świetnie  :)

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
@Kubeush: A jesteś w stanie ożenić koomot z https://brouter.m11n.de przy opcji: turnInstructionMode ?

@Wilk, pruj się nadal na forum dalej i wymyślaj dalej o mnie historie. :)

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
...Ale jest jeszcze inny fajniejszy typ drogi - serwisówka wzdłuż ekspresówki albo autostrady.
Minus wobec krajówki to jakieś dziwne węzły co kilkanaście kilometrów gdzie trzeba się przerzucać z jednej na drugą stronę. Plusem jest jednak niemalże zerowy ruch i świetny asfalt, bo te pobocza na dawnych krajówkach potrafią być zużyte, albo chwilowo może ich nie być. (DK92) na ten przykład.
Nie przeszkadza Ci huk od drogi ekspresowej czy autostrady?
Przy obwodnicy TCity to wątpliwa przyjemność przez las jechać.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

@Kubeush: A jesteś w stanie ożenić koomot z https://brouter.m11n.de przy opcji: turnInstructionMode ?
Muszę zobaczyć jak to działa bo nie znam  tej strony  ;)

...Ale jest jeszcze inny fajniejszy typ drogi - serwisówka wzdłuż ekspresówki albo autostrady.
Minus wobec krajówki to jakieś dziwne węzły co kilkanaście kilometrów gdzie trzeba się przerzucać z jednej na drugą stronę. Plusem jest jednak niemalże zerowy ruch i świetny asfalt, bo te pobocza na dawnych krajówkach potrafią być zużyte, albo chwilowo może ich nie być. (DK92) na ten przykład.
Nie przeszkadza Ci huk od drogi ekspresowej czy autostrady?
Przy obwodnicy TCity to wątpliwa przyjemność przez las jechać.
Osobiście mogę powiedzieć, że mają takie ekspresówki swój klimat, więc czasami nie zaszkodzi się nimi przejechać  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum