Komoot - kolejny raz widze jak to wyprowadza kogoś w pole. Do rysowania dobre jest ridewithgps gdzie jest wlasnie i OSM street view i satelitka i nawet kwadraty można se swoje nałożyć.
Takie automaty są dla ludzi jeżdżących bez celu byle jak byle gdzie nie wiedzących gdzie jak i dokąd zmierzają. Jak w życiu - albo masz swój cel
A co jeśli moim celem jest jeżdzenie bez celu i na pałę byle jak wyznaczając punkty trasy w nawigacji ;-)?
Ludzie wgyrwali ślad do tej aplikacji, licząc, że ich normalnie poprowadzi po śladzie, a okazywało się, że na trasie Komoot ją "ulepszał" wg własnych pomysłów.
Odnośnie takiego "ulepszania", to mam wrażenie, że Garmin też tak robi (lub robił). Wgrywałem kiedyś trasy gpx do Garminowej aplikacji w telefonie, ale on uparcie pytał się o rodzaj trasy (szosa / szuter itp) i kilka razy miałem sytuację, że jadąc takim śladem, ominąłem coś, na czym mi zależało.Nie wiem czy to był przypadek, czy coś zepsułem ja, ale to automatyczne ulepszanie tras, to słaby element.
Od jakiegoś czasu planuję trasy właśnie w Komoocie, bo bardzo dobrze, płynnie to chodzi i ma fajną integrację ze StreetView, a lubię sobie trasy układać ręcznie, właśnie podglądając na fotkach jakość drogi. Potem w nawigacji włączam tylko pokazywanie śladu na stałe i trzymam się go samodzielnie, bez włączania opcji nawigowania.
Od jakiegoś czasu planuję trasy właśnie w Komoocie, bo bardzo dobrze, płynnie to chodzi i ma fajną integrację ze StreetView, a lubię sobie trasy układać ręcznie, właśnie podglądając na fotkach jakość drogi.
...Ale jest jeszcze inny fajniejszy typ drogi - serwisówka wzdłuż ekspresówki albo autostrady.Minus wobec krajówki to jakieś dziwne węzły co kilkanaście kilometrów gdzie trzeba się przerzucać z jednej na drugą stronę. Plusem jest jednak niemalże zerowy ruch i świetny asfalt, bo te pobocza na dawnych krajówkach potrafią być zużyte, albo chwilowo może ich nie być. (DK92) na ten przykład.
@Kubeush: A jesteś w stanie ożenić koomot z https://brouter.m11n.de przy opcji: turnInstructionMode ?
Cytat: Cokeman w 5 Lut 2023, 10:13...Ale jest jeszcze inny fajniejszy typ drogi - serwisówka wzdłuż ekspresówki albo autostrady.Minus wobec krajówki to jakieś dziwne węzły co kilkanaście kilometrów gdzie trzeba się przerzucać z jednej na drugą stronę. Plusem jest jednak niemalże zerowy ruch i świetny asfalt, bo te pobocza na dawnych krajówkach potrafią być zużyte, albo chwilowo może ich nie być. (DK92) na ten przykład.Nie przeszkadza Ci huk od drogi ekspresowej czy autostrady?Przy obwodnicy TCity to wątpliwa przyjemność przez las jechać.