Na maratonach ultra w Polsce zdecydowanie dominują różne klony Convoyów ...
Cytat: Wilk w 9 Sty 2023, 12:20Na maratonach ultra w Polsce zdecydowanie dominują różne klony Convoyów ...Ok - znam te lampki. Jak wyglada kwestia jakości? Czy można kupić gotową, która nie wymaga "modowania" i "out of the box" można zabrać np na PGR i mieć pewność, że nie zgaśnie sama z siebie w środku nocy? Widziałem oferty na ulepszane/przerabiane Convoye, słyszałem o problemach z np. przerywaniem na wertepie, konieczności zmiany soczewek itp.
Ok - znam te lampki. Jak wyglada kwestia jakości? Czy można kupić gotową, która nie wymaga "modowania" i "out of the box" można zabrać np na PGR i mieć pewność, że nie zgaśnie sama z siebie w środku nocy? Widziałem oferty na ulepszane/przerabiane Convoye, słyszałem o problemach z np. przerywaniem na wertepie, konieczności zmiany soczewek itp.
Jednak moim zdaniem na ultra dynamo i dobra lampka z odcięciem np. IQ-X, to jest zupełnie inna jakość i komfort podróżowania, do tego od razu ładowanie z USB. To jest absolutne może światła. Wszystko jest jasne, wszystko widać, a do tego jest odcięcie i nikogo nie oślepiamy
Co do dynamo - mam już taki zestaw z SONem i Supernovą M99 - jak wspomniał kolega Wilk to się super sprawdza na szosie. Na gravelowych, "jednonocnych" wyścigach może być różnie - poniżej 12-15 km/h to średnio z tym świeceniem (zaczyna upierdliwie migać).
Zgadzam się, tylko to jest już jest zupełnie inny system. Oprócz zakupu lampki to trzeba wymienić całe koło, z lampką to wyjdą koszty ponad 1000zł, a przy topowym dynamie i dobrej lampce to ponad 2000zł. I do tego dynamo jest dobre na ultra szosowe, w terenowym to już tak sobie, przy małych prędkościach to słabo. A na ultra terenowych czasem potrzeba mocnego światła i wtedy gdy się stoi i szuka właściwej trasy.
W sensie masz to co zalinkowałem?https://supernova-lights.com/en-en/products/m99-dy-proJa widze na stronie, że to nowość i dopiero zaczynają dystrybuować.