Autor Wątek: Lampka przednia na całą noc  (Przeczytany 23565 razy)

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
Odp: Lampka przednia na całą noc
« 10 Sty 2023, 09:04 »
niewielką tzn ile? Poniżej 10 czy 20 km/h. Ja z sakwami czasami znużony nocą młócę sobie 17km/h.
Wtedy też trzeba dopalać coś?

Offline Mężczyzna Władek Barzdo

• Miasto: Olesnica, Polska
  • Na forum od: 24.11.2022
« 10 Sty 2023, 09:35 »
niewielką tzn ile? Poniżej 10 czy 20 km/h. Ja z sakwami czasami znużony nocą młócę sobie 17km/h.
Wtedy też trzeba dopalać coś?
Przy 17 km/h świeci super. Niewielka to np. podjazdy jechane poniżej 10 km/h, jazda w terenie. Jak w końcu przestanie padać to sprawdzę dokładnie przy jakiej prędkości zaczyna migać. 

« 10 Sty 2023, 09:38 »
Dziękuję za recenzję. W kolejnym sprzęcie wezmę sobie takową zatem.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 10 Sty 2023, 10:45 »
Niemieccy jutuberzy rowerowi robili fajne testy z tej lampki i tam było też o prędkościach.

Fajna sprawa z tymi długimi. Mi to tego brakuje, żeby mrygnąć autu z naprzeciwka jak jedzie na długich.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 10 Sty 2023, 11:08 »
Fajna sprawa z tymi długimi. Mi to tego brakuje, żeby mrygnąć autu z naprzeciwka jak jedzie na długich.

U mnie (Supernova E3 Pro, SON Edelux II) w takich sytuacjach sprawdza się chwilowe uniesienie reflektora lampki w górę.

Trzeba też brać pod uwagę, że coraz więcej samochodów ma automatyczne długie światłą, które nie zawsze reagują na słabą lampkę rowerową.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Sty 2023, 11:27 »
Trzeba też brać pod uwagę, że coraz więcej samochodów ma automatyczne długie światłą, które nie zawsze reagują na słabą lampkę rowerową.
Część w ogóle nie reaguje na nic. Największa porażka drogowa jaką wymyślono.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 10 Sty 2023, 12:33 »

No właśnie po to długie jest potrzebne, żeby ten automat zadziałał. Bo kierowcy to wiadomo, jedni sami skrócą inni mają głęboko.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Sty 2023, 13:55 »
Przy lampkach typu Convoy warto też zwrócić uwagę na zasilanie. Bo widzę, że obecnie pojawia się coraz więcej modeli na większe ogniwa 21700. Takie ogniwo jest wydajniejsze prądowo niż nieco mniejsze 18650, pojemność to tak mniej więcej 5000mAh zamiast 3400-3500mAh. Wymiarów lampki to wiele nie zwiększy (takie ogniwo jest ledwie 5mm dłuższe i 3mm szersze), natomiast wydłuży to czas pracy na jednym ogniwie. Dzięki temu po prostu rzadziej trzeba będzie wymieniać ogniwa.

Tak się też zastanawiam czy starsze dostosowane pod 18650 na to nie pójdą, ale to chyba nie da rady, moje lampki to są dość mocno dopasowane do ogniw, więc nie wiem czy ten wymiar by tam wszedł.

« 10 Sty 2023, 14:30 »

No właśnie po to długie jest potrzebne, żeby ten automat zadziałał. Bo kierowcy to wiadomo, jedni sami skrócą inni mają głęboko.

Ja w swoim mactroniku mam tryb boost który z 540lm daje 768lm na 30 sekund.
Jak widzę, że mi koleś świeci długimi to japa w dół albo daszek mocno w dół, włączam tego boosta i lekko podnoszę lampkę by świeciła na niego, a nie na drogę.
Bywało, że trąbili. Było kurde nie zaczynać!

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 10 Sty 2023, 14:59 »
Bo widzę, że obecnie pojawia się coraz więcej modeli na większe ogniwa 21700.
Taką opcję ma lampka Lumintop B01. Ale żeby używać do niej akumulator 18650 trzeba skorzystać ze specjalnej tulejki (dołączanej do latarki), która zapobiega telepaniu się ogniwa o mniejszej średnicy.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 10 Sty 2023, 20:06 »
Bez adaptera też można używać. Policja tego nie sprawdza. ;)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 10 Sty 2023, 21:49 »
Też mam Lumintopa, chociaż na razie korzystam tylko z klasycznymi ogniwami i tulejką, bo równolegle używam też z Convoya, do którego 21700 nie wejdą.

Natomiast mam pytanie, czy ktoś badał, jaki jest zysk 21700 vs 18650? Oczywiście nie chodzi mi o jakieś wyliczenia, tylko na podstawie praktyki raczej. Czy dużo dłużej świeci?

A propos tego Lumintopa, to jego pewną wadą (bo samo świecenie jest świetne) jest brak sensownej sygnalizacji wyczerpania ogniwa. Po prostu nagle przełącza się na tryb minimalny, przy którym ledwo co widać (na szczęście nie zdarzyło mi się to przy szybkim zjeździe krętą drogą ;)). W convoyu (modowanym, przez Darka ze swiatelka.pl) mam tak, że on przy wyładowaniu to najpierw mrygnie parę razy i przechodzi na niższy tryb, a nie od razu do minimum. Na ultra montuję obie lampki i korzystam z lumintopa dopóty, dopóki świeci, a potem przełączam na convoya, a ew. baterię w lumintopie zmieniam na postoju.

« 10 Sty 2023, 22:20 »
Popatrzyłem w necie trochę i znalazłem to

https://www.cateye.com/intl/products/headlights/HL-EL6000RC/

Recenzji na necie mało, na YT filmów też, bo w sumie 3k na lampkę to ciut sporo.

6k lumenów to chyba za dużo. Ale 8h na 1000 lumenach to i tak konkret.

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.10.2021
« 10 Sty 2023, 22:29 »
mi sie sprawdza od 5 sezonów Armytek Prime C2 na 18650 na kierownicy i na takie same baterie mam czołówkę Armytek Wizard Pro.
Do tego mam powerbanka na dwie takie baterie i mozna albo z niego pociągnać prąd, albo naładować w nim baterie, a jak nie używam to mam dwie w zapasie. I taki zestaw w sumie na kazdy wyjazd i ultra biorę. Pasowała by jeszcze tylna lampka na 18650 zeby byla. Ale nie znalazłem
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 10 Sty 2023, 22:32 »
Natomiast mam pytanie, czy ktoś badał, jaki jest zysk 21700 vs 18650? Oczywiście nie chodzi mi o jakieś wyliczenia, tylko na podstawie praktyki raczej. Czy dużo dłużej świeci?

Wszystko zależy od pojemności i od jakości ogniwa.

Ja do tej latarki używam ogniwa Samsung (INR21700-50E) o pojemności 5000mAh.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum