Cytat: furman w 12 Sty 2023, 11:57Niekoniecznie. Po prostu zwinęli biznes.Ale że jak? To już nie będzie tych reklam, stukających w dno żenady od spodu?
Niekoniecznie. Po prostu zwinęli biznes.
Jakość podróbek rośnie a oryginałów spada. Jeszcze trochę i przy odpowiedniej cenie będzie się świadomie kupowało podróbki.
Ale jak to shoopie nie będzie?
Tyle, że chodzi o to, aby móc świadomie wybrać - podróbka czy oryginał. Niestety ani sklepy, ani serwisy nie gwarantują, że kupuje się oryginał.
Cytat: Wilk w 12 Sty 2023, 14:14Co ma jedno do drugiego?Jakość podróbek rośnie a oryginałów spada. Jeszcze trochę i przy odpowiedniej cenie będzie się świadomie kupowało podróbki.
Co ma jedno do drugiego?
Nienal nie istnieje pojęcie podróby. To skończyło się w momencie kiedy markowe firmy zaczęły zlecać produkcję byle taniej w Chinach. W efekcie powstały serie markowe i identyczne serie wykonywane na tych samych maszynach i przez tych samych pracowników, ale już bez markowych pudełek. W tej chwili znaczek markowy oznacza "NIC" Nie oznacza już żadnej wyższej jakości. W najlepszym układzie oznacza lepsze warunki serwisowe, ale nie lepszą jakością
(...)Ale markowy produkt daje gwarancję jakości, podczas gdy niemarkowy to już przy niejednym komponencie ryzyko. (...)
Tiaaa.... Pokazuje to najdobitniej seria filmów o próbie naprawy pewnego Mercedesa, gdzie nawet odmawiali właścicielowi wglądu do serwisowych ekspertyz. W pewnej dziedzinie rekreacji już nigdy nie kupię markowego produktu, bo psuje się dokładnie tak samo jak 5x tańszy z Decathlon i to niezależnie od marki. Plus taki, że "uznane" marki przy reklamacji zabierały mi sprzęt na tygodnie, a Decathlon wymienia od ręki, albo zwraca pieniądze.
Shimano - pzredtem kupowałem w centrum rowerowym, teraz bezpośrednio w Shimano.
Ja tam wychodzę z założenia, że nie stać mnie aby kupować tanio.
(...)W większości przypadków za ceną idzie jakoś.(...)
Jak się kupuje detalicznie bezpośrednio w Shimano? Jakie są ceny - czy tzw. "katalogowe", które są wyższe niż w wielu sklepach (które mają duże rabaty)?
Ale jest wiele sklepów, które na bank mają oryginalny towar prosto z Shimano Polska. CE to tylko jeden z nich.