Autor Wątek: Jak kupić oryginalne komponenty?  (Przeczytany 37332 razy)

Kòpôcz

• Gość
Odp: Jak kupić oryginalne komponenty?
« 18 Sty 2023, 20:51 »
No dobra... Taki dylemat. Posiałem gdzieś przymiar łańcucha ParkToola kupiony kilkanaście lat temu. Chcę kupić nowy i... Rozpiętość cen od 50 do 120, mogę kupić z polskiego sklepu, mogę z chińskiego. Normalnie brał bym ten za 50 z polskiego sklepu, no ale jeśli obok jest to samo za 120 i to nie w jednym, a wielu sklepach, to coś mi każe się zastanowić. Skąd taka rozbieżność w cenach?

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 18 Sty 2023, 22:07 »
Niedawno kupiłem pudełko klocków Shimano B03S. Tu też rozpiętość cen ponad 100%.

Schodzą o wiele, wiele szybciej niż wcześniej kupione B01S. Pomimo, że wg Shimano, katalogowo mają być trwalsze od swoich poprzedników.

Offline PABLO

« 23 Sty 2023, 11:45 »
Is Your Shimano Chain A Counterfeit?

"In this video I run through the differences, and how to detect a counterfeit Shimano chain from a genuine one. A customer brought a couple of chains to be installed during a routine tune up. The chains had been purchased on Amazon. The difference in performance and most likely durability are quite vast between the real thing and a really good deal!"

Offline PABLO

« 26 Sty 2023, 22:05 »
Uczciwy sprzedający przyznaje, że to podróbka:

Siodełko rowerowe "Specialized Power Comp"

Ile takich sprzedaje się jako oryginały?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 25 Mar 2023, 17:01 »
Jako, że moje bloki dożywały już swoich dni kupiłem sobie kolejne, 3 zestawy klasycznych bloków Shimano SH-51.

Po zaledwie miesiącu używania bloki nie nadają się do niczego, but praktycznie przestał się trzymać pedału, pomimo mocno naciągniętej sprężyny. Bloki kupione na Allegro, na tej aukcji; tyle że ja kupowałem je po 45zł, teraz są po 80zł
https://allegro.pl/oferta/bloki-shimano-mtb-spd-sm-sh51-czarne-do-pedalow-12666597787

Przychodzą tak jak na zdjęciach na tej aukcji- wyglądają na w pełni oryginalne, w blistrze jak normalnie od Shimano, bloki mają wygrawerowany numer modelu.

Ale trwałość bloków drastycznie odbiega od oryginału, który wytrzymuje tysiące kilometrów. Problem był już po przykręceniu do butów - wypinanie było trudne i ze sporymi oporami, potem jakoś się to wyrobiło, ale też i prawie natychmiast złapało luzy, obecnie już się do niczego nie nadaje.

I komentarze pod tą aukcją pokazują, że to nie ja jeden miałem takie doświadczenia, niewykluczone, że ta zmiana ceny z 45zł na 80zł (więc prawie 100%) wynika z faktu, że sprzedający zaczął rzeczywiście oferować oryginały, jak zapewnia w opisie.

Ale jest to dowód na to, że Pablo ma rację, ewidentnie zaczyna krążyć na rynku coraz więcej podróbek Shimano, które jakością nie mają nic wspólnego z oryginałem. A najgorsze jest to, że właściwie nie sposób takiej podróbki odróżnić od oryginału, dopiero jak to zaczniemy używać to szybko wychodzi, że jest to plastelina.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 29 Mar 2023, 14:53 »
dziwne, takie czarne są te bloki?
Zawsze srebrne widziałem i takie posiadam.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 30 Mar 2023, 21:56 »

W sprzedaży są generalnie dwa typy bloków Shimano MTB. Model SH-51 jest czarny i wypina się na boki, a model SH-56 jest srebrny i wypina się też w innych płaszczyznach. Przy czym czarny blok to jest do pierwszego użycia, ta farba bardzo szybko schodzi i później ma już srebrny kolor.

Offline Mężczyzna Karbon

• Na forum od: 11.02.2013
« 2 Kwi 2023, 22:57 »
No to mamy w Warszawie duuuże, stacjonarne Centrumrowerowe.pl w którym faktycznie jest duży wybór części w cenach internetowych. Wierzę, że lipy z podróbkami nie będzie :icon_smile:

Offline Mężczyzna Mortifer

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.08.2016
« 4 Kwi 2023, 10:30 »

W sprzedaży są generalnie dwa typy bloków Shimano MTB. Model SH-51 jest czarny i wypina się na boki, a model SH-56 jest srebrny i wypina się też w innych płaszczyznach. Przy czym czarny blok to jest do pierwszego użycia, ta farba bardzo szybko schodzi i później ma już srebrny kolor.
Są jeszcze  SM-SH52

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 4 Kwi 2023, 13:16 »
Są jeszcze  SM-SH52

Tak, SH-52 różnią się od SH-51 zakresem luzu roboczego (6 stopni dla SH-52 i 4 stopnie dla SH-51), więc różnica pomiędzy nimi niewielka. Podczas gdy SH-56 to już większa różnica, bo wypięcie w różnych płaszczyznach, więc generalnie to model raczej dla zaczynających jazdę w SPD.

Natomiast znalazłem element, którym podróbka różni się od oryginału. Jest to blaszka, ta podkładka pod dwie śruby. W oryginalne miejsce pod śrubę jest tak wyprofilowane by łepek śruby nie wystawał po dokręceniu, natomiast w podróbce tego wyprofilowania w blaszce brak, w efekcie czego śruba minimalnie wystaje z bloku. Do tego bloki zakupione w Niemczech przyszły w papierowym pudełku, podczas gdy te podróbki przychodzą w blistrze. Nie wiem czy to ma znaczenie, możliwe, że Shimano ogólnie zmieniło sposób pakowania swojego asortymentu, a może na rynek niemiecki obowiązuje inny sposób pakowania niż na polski.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 4 Kwi 2023, 13:24 »
W tym roku zmienili opakowania. Drobiazgi typu bloki, kółeczka przerzutek itp były w plastikowym blistrze, a teraz są w takich szarych kartonikach.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 4 Kwi 2023, 14:58 »
W tym roku zmienili opakowania. Drobiazgi typu bloki, kółeczka przerzutek itp były w plastikowym blistrze, a teraz są w takich szarych kartonikach.
A to jednak się dało? Zawsze mnie dziwiło to zamiłowanie do plastiku, który tylko utrudniał rozpakowanie produktu.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Kòpôcz

• Gość
« 27 Cze 2023, 08:44 »
https://bike.shimano.com/pl-PL/information/anti-counterfeit.html

Taki jakiś formularz zgłoszenia by się przydał. Ale jest jakaś apka do weryfikacji "opakowania".

Fajna opcja weryfikacji poprzez QR, ale... allegro zalane częściami Shitmano rzekomo w wersji OEM - zweryfikować nie sposób. Ktoś tu ma pojęcie o shitmańskiej dystrybucji części w wersji OEM? To ściema, czy rzeczywiście tyle tego wypuszczają na rynek? Prosty zakup tarcz SM-RT66 zaczął się zamieniać w wieczorne rozważania jak nad wyborem samochodu na raty...

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 27 Cze 2023, 10:35 »
Sporo tego jest. Raczej niższe grupy. Regularna oferta ( z wyjątkami) to raczej opakowanie pojedyncze. Ale robią akcje z towarem bez opakowań lub w opakowaniach zbiorczych. Łańcuchy można kupić np pudło z 50 szt lub wręcz na metry, które trzeba sobie dzielić. To samo kasety itp.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Kòpôcz

• Gość
« 27 Cze 2023, 11:14 »
I chce im się np. naklejać na tarczach hamulcowych inne naklejki bezpieczeństwa na wersjach pudełkowych, a inne na OEMowych?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum