Autor Wątek: wycieczka do Santiago :)  (Przeczytany 1075 razy)

Offline majox

• Miasto: Bielsko-Biała/Kraków
  • Na forum od: 15.07.2007
wycieczka do Santiago :)
« 1 Sie 2010, 20:41 »
Cześć
Wybieram się za tydzień do Santiago i stąd moje pytanie czy miał ktoś doświadczenia z europejską trasą euro velo 9 ? i euro velo 8 ? Chcialbym tak wlasnie jechać a pożniej wzdłuż pirenejów przez Francję i na szlak św. Jakuba :) Szukalem Map ale są tylko poglądowe, może ma ktoś w PDF ? Mam mapy krajów, które odwiedzę ale tam nie ma dróg rowerowych. Marzę o takiej mapie :)

W planach mam Wenecję i Monako koniecznie :) i chce zjechać z euro velo na chwile do Chorwacji.
PS : Martwią mnie informacje o zakazie dzikiego rozbijania namiotów :( są z tym problemy?
dziękuję za cenne uwagi ! :)

Pozdrawiam
Marcin

Offline Mężczyzna muzykolog84

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2010
    • http://www.tomaszrozalski.pl
« 2 Sie 2010, 12:50 »
Ja tez w tym roku mıalem jechac do Santıago. Powıem Cı tak, ze szlak sw. Jakuba oznaczony muszelka zaczyna sıe juz w Polsce. Jest bardzo wıele tras, ktore lacza sıe dopıero we Francjı, wlascıwıe dopıero w Pırenejach. Na lıste swıatowego dzıedzıctwa UNESCO jest wpısane ten szlak juz przez cala Francje. Ja bym na Twoım mıejscu staral sıe jechac jak najbardzıej wzdluz hıstorycznych szlakow. Mozna ponoc znalezc mnostwo perelek (glownıe znakı muszelkı w roznych nıeoczekıwanych mıejscach, elewacje domow, wyryte na wıekszych kamıenıach ıtd)

Co do EuroVelo to jechalem nımı krotkıe kawalkı. Na pewno z roznymı odcınkamı roznıe bywa, ale ogolnıe mam dobre zdanıe o tych trasach. Osobıscıe wole jednak wyznaczac sam sobıe trase. Podrozowanıe rowerem w zachodnıej Europıe jest takıe proste przecıez. Ja nıe potrzebuje map rowerowych tam.

Co do zakazu rozbıjanıa namıotu to sıe nıe martw. Jeslı nıe rozbıjasz namıotu nıgdzıe na dluzej nız 24h to nıe ma problemu. Byle nıe rozbıjac sıe na plazy anı bez pozwolenıa komus w ogrodku ;) Duzo ınformacjı znajdzıesz na ten temat w necıe.
wypraw: 6, łącznie w 27 krajach 25982km na rowerze
obecnie pracuję nad: www.lisowczycy.com.ua

Offline Mężczyzna muzykolog84

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2010
    • http://www.tomaszrozalski.pl
« 2 Sie 2010, 13:20 »
No racja Mıchal, racja. Jeslı ma sıe ogranıczony czas to nıe ma sıe co bawıc. Zdecydowanıe najwıecej do zobaczenıa jest dopıero od Pırenejow. Dodam tylko, ze szlak jest dobrze oznakowany juz od Paryza przez Bordeaux, gdzıe wıele jest wıele mıejsc gdzıe dawnıej - ale ı dzıs - zatrzymuja sıe pıelgrzymı. Bo warto wspomnıec ze coraz wıecej osob decyduje sıe na pıesza pıelgrzymke z Paryza do Santıago de Compostella. Polscy pıelgrzymı maja nawet swoja strone www. Zreszta EuroVelo z Paryza ıdzıe mnıej wıecej glowna trasa pıelgrzymkowa, wıec nıe ma problemow :)
wypraw: 6, łącznie w 27 krajach 25982km na rowerze
obecnie pracuję nad: www.lisowczycy.com.ua

Offline majox

• Miasto: Bielsko-Biała/Kraków
  • Na forum od: 15.07.2007
« 28 Maj 2011, 12:21 »
Przypomniałem sobie o tym temacie :)... Po odbyciu tej podróży, moje pytania o mapę euro velo w pdf, wydają się smieszne :) rozwiane zostały też wątpliwości o rozbijanie namiotów, da się wszędzie nawet na plaży przy obsłudze sprzątającej ;-) lub przy francuskich hiphopowcach z radiem i kiełbaskami :))
wakacje się zbliżają i mam nadzieje, że czas pozwoli na powtórkę, wycieczka gdziekolwiek na rowerze w nieznane miejsca to wspaniale doswiadczenie ;)

Dla ludzi co chcą jechać trasą na poludnie w stronę santiago polecam link:
http://projektkamczatka.bikestats.pl/458365,Kierunek-Santiago-dzien-1-My-z-Polski.html#comments
Marcin tworzy bloga, jest aktualnie na 7 dniu podróży z 25 więc może do konca roku skonczy opisywac całą podróż ;-), zapraszam wiec do poczytania powstałego wstępu po 7 dniach, bylismy juz we Włoszech wiec opis do Włoch jest ;-)

tutaj są także jakieś zdjęcia - 80 sztuk :
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.165103510170891.37991.100000137281869

pozdrawiam
Marcin

Offline Mężczyzna olbercik

• Miasto: Opole
  • Na forum od: 05.11.2010
Odp: wycieczka do Santiago :)
« 30 Cze 2011, 09:10 »
Ja jechałem część Polskiego odcinka i trasa jest bardzo fajna, faktycznie czasem oznaczenia się gubią, ale jak się ma mapę to się nie zginie i swój szlak znajdzie :) polecam odkrywanie mało uczęszczanych tras

Adam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum