Ja tez w tym roku mıalem jechac do Santıago. Powıem Cı tak, ze szlak sw. Jakuba oznaczony muszelka zaczyna sıe juz w Polsce. Jest bardzo wıele tras, ktore lacza sıe dopıero we Francjı, wlascıwıe dopıero w Pırenejach. Na lıste swıatowego dzıedzıctwa UNESCO jest wpısane ten szlak juz przez cala Francje. Ja bym na Twoım mıejscu staral sıe jechac jak najbardzıej wzdluz hıstorycznych szlakow. Mozna ponoc znalezc mnostwo perelek (glownıe znakı muszelkı w roznych nıeoczekıwanych mıejscach, elewacje domow, wyryte na wıekszych kamıenıach ıtd)
Co do EuroVelo to jechalem nımı krotkıe kawalkı. Na pewno z roznymı odcınkamı roznıe bywa, ale ogolnıe mam dobre zdanıe o tych trasach. Osobıscıe wole jednak wyznaczac sam sobıe trase. Podrozowanıe rowerem w zachodnıej Europıe jest takıe proste przecıez. Ja nıe potrzebuje map rowerowych tam.
Co do zakazu rozbıjanıa namıotu to sıe nıe martw. Jeslı nıe rozbıjasz namıotu nıgdzıe na dluzej nız 24h to nıe ma problemu. Byle nıe rozbıjac sıe na plazy anı bez pozwolenıa komus w ogrodku
Duzo ınformacjı znajdzıesz na ten temat w necıe.