Autor Wątek: Patronite a wyjazdy rowerowe  (Przeczytany 17084 razy)

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
Odp: Patronite a wyjazdy rowerowe
« 10 Sty 2023, 07:36 »
A pan proktolog, że stawia takie diagnozy? A może chce mi opchnąć nowe siodełka?

Jak już pisałem moje oburzenie wynika z prostej zasady - praca to praca, zabawa to zabawa.
Na własne zachcianki nie powinno się brać hajsu od ludzi, a zwłaszcza wtedy gdy samemu hajs się ma. Psuje to ład społeczny i morale. I nie wszystko można sprowadzić do trywialnej zasady dobrowolności. Niejedna używka też była/jest i będzie dobrowolna, a potem skutki społeczne opłakane. Wychowuje sie roszczeniowe rozpuszczone społeczeństwo. Najpierw weźmie z jakieś ściepy, a potem od nas wszystkich.

Kolejny przykład fundowania rozrywki młokosom za tym razem publiczny hajs.

https://magazyn.koleo.pl/darmowy-interrail-od-eu-discovereu/

Każdy kto był na zachodzie wie ile kosztują tam pociągi. No to fundnijmy młodym sieciowy bilecik na cały kontynent na 2 tygodnie i niech się bawią. Nie stać nas na węgiel, gaz i inne takie, ale na zabawę dla dzieciarni tak, co nie? Na Titaniku też orkiestra grała niemal do końca.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Sty 2023, 12:05 »
Jak już pisałem moje oburzenie wynika z prostej zasady - praca to praca, zabawa to zabawa.
Na własne zachcianki nie powinno się brać hajsu od ludzi, a zwłaszcza wtedy gdy samemu hajs się ma. Psuje to ład społeczny i morale.

Ale to nie Ty jesteś od ustalania ładu społecznego i tym bardziej moralności jaka ma wszystkich obowiązywać. Twój system moralny nie pozwala na branie pieniędzy na rozwój własnej pasji, ale to się ma nijak do innych ludzi. A Ty usiłujesz swój system moralny narzucać innym i jeszcze chciałbyś żeby państwo tych innych wzięło za twarz i ustawiło ich do pionu na Twoją melodię.

A przy tym jesteś w zupełnej mniejszości i masz oczekiwania, że większość będzie się dostosowywać do Twoich absurdalnych wymagań. Dla tysięcy ludzi YT to rozrywka, dla innych z kolei źródło wiedzy. I są skłonni wspierać finansowo działalność tych których programy lubią, zarówno edukacyjne, jak i czysto rozrywkowe, w tym i podróżnicze jak w tym przypadku. Ich pieniądze, ich decyzja, jak mają taki humor by dawać pieniądze komuś kto nie pracuje - ich święte prawo. Nie Ty będziesz decydować i nadzorować na co ludziom wolno wydawać ich własne pieniądze.

I nie wszystko można sprowadzić do trywialnej zasady dobrowolności. Niejedna używka też była/jest i będzie dobrowolna, a potem skutki społeczne opłakane.

Tylko wiara w to, ze zakazami i zamordyzmem osiągnie się lepsze skutki jest totalnym absurdem, to już jest komunizm w najczystszej postaci, gdzie państwo siłą narzuca obywatelom jak mają żyć oraz co jest moralne, a co nie. Była swego czasu prohibicja w USA i dała opłakane efekty, prowadząc do silnego rozwoju przestępczego podziemia.
Kolejny przykład fundowania rozrywki młokosom za tym razem publiczny hajs.
https://magazyn.koleo.pl/darmowy-interrail-od-eu-discovereu/

Daj już sobie spokój, jak byłeś uczniem czy studentem to nie korzystałeś ze zniżek na bilet? W niemal każdym kraju na świecie są takie zniżki dla młodych osób, które w tym wieku jeszcze nie pracują. A im bogatszy kraj, tym więcej takich zniżek, mieszkając w UE powinieneś się już dawno zorientować, że jednym z podstawowych zadań państw jest swoista redystrybucja dóbr. I jest to po to by podróżowanie było też w zasięgu młodzieży z biedniejszych rodzin.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 10 Sty 2023, 13:24 »
Wspaniały temat, taka forumowa wersja sytuacji jak wujek przy stole 'siupnął' sobie o dwa kielichy za dużo i wszedł autoexec z pakietem aplikacji:

wdupachsiępoprzewracało.exe

zarobotębysięwzieły.exe

skądwziąłnatopieniążki.exe

jeszczesiężycianauczysz.exe

doczegotenświatzmierza.exe

...itp,itd.

Proponuję coś, co zawsze działa - wujek idzie na balkon, na powietrze, zapali cygara, wróci, sądzie na fotelu i mu się tam przyśnie do końca imprezy.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 10 Sty 2023, 13:36 »
Albo lepiej do HP z tym wątkiem.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 10 Sty 2023, 13:37 »
wujek idzie na balkon, na powietrze, zapali cygara
skąd wziął na to pieniążki? ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Sty 2023, 13:42 »
skąd wziął na to pieniążki? ;)

No jak to skąd, ze zrzutki oczywiście  :lol:
https://zrzutka.pl/vbmpsb

« 10 Sty 2023, 14:00 »
Ale to nie Ty jesteś od ustalania ładu społecznego i tym bardziej moralności jaka ma wszystkich obowiązywać. Twój system moralny nie pozwala na branie pieniędzy na rozwój własnej pasji, ale to się ma nijak do innych ludzi. A Ty usiłujesz swój system moralny narzucać innym i jeszcze chciałbyś żeby państwo tych innych wzięło za twarz i ustawiło ich do pionu na Twoją melodię. .

Nie ja to wymyslilem. Ład społeczny i moralny aby miał sens musi być jak najbardziej powszechny. Imperatyw kantowski daje dobry test czy coś jest moralnie słuszne czy nie.
Wystarczy sobie zadać proste pytanie: co będzie jak dane zachowanie będzie powszechne czyli każdy na swoje zabawy będzie wyciągał łapy po cudzy hajs. Mi to pachnie wielkim bałaganem.
Co gdy każdy na swoje zabawy wyda własny hajs? To działa od wielu lat i nie ma z tym problemu.
Dlatego twierdzę, że ten system moralny który ja proponuje jest lepszy. Po prostu nie ma w tym długofalowo żadnych problemów przy założeniu powszechności. Każdy sie bawi za swoje i wszyscy są happy.

Tylko wiara w to, ze zakazami i zamordyzmem osiągnie się lepsze skutki jest totalnym absurdem, to już jest komunizm w najczystszej postaci, gdzie państwo siłą narzuca obywatelom jak mają żyć oraz co jest moralne, a co nie. Była swego czasu prohibicja w USA i dała opłakane efekty, prowadząc do silnego rozwoju przestępczego podziemia.

A gdzie ja tu mówię żeby tego zakazać? Nie mam takiej władzy. Patronite może. Państwo może. Jak widzisz odwoluje sie do argumentów moralnych bo widze długofalowe skutki takiego działania. W końcu proble narosnie i wtedy zakazów będzie aż za dużo bo zawsze tak bywa.

Nie ma spoleczenstw bez jakiejkolwiek moralnosci. Dawniej miales jakiś bogów, dzisiaj prawa człowieka, LGBT, gdzieś tam kult wodza. Bez systemów moralnych spoleczenstwo się sypie od razu więc zawsze masz jakieś nieformalne regulacje. U nas jest to zawarte w prawie jako zasady współżycia społecznego albo nieobyczajne zachowanie. Możesz jak jakiś libertarianin nazwać to komunizmem, ale zapewniam cię, że z komunizmem nic to wspólnego nie ma. Więcej z komunizmem ma wyciąganie do innych łapy o hajs na własne zachcianki.

Daj już sobie spokój, jak byłeś uczniem czy studentem to nie korzystałeś ze zniżek na bilet? W niemal każdym kraju na świecie są takie zniżki dla młodych osób, które w tym wieku jeszcze nie pracują. A im bogatszy kraj, tym więcej takich zniżek, mieszkając w UE powinieneś się już dawno zorientować, że jednym z podstawowych zadań państw jest swoista redystrybucja dóbr. I jest to po to by podróżowanie było też w zasięgu młodzieży z biedniejszych rodzin.

Porównujesz dojazdy do szkoły z imprezowaniem za friko na całym kontynencie?
Edukację czyli niejako przygotowanie do przyszłej pracy z zabawą?

btw: redystrybucja dóbr - czy to nie komunizm?  ;D

Wspaniały temat, taka forumowa wersja sytuacji jak wujek przy stole 'siupnął' sobie o dwa kielichy za dużo i wszedł autoexec z pakietem aplikacji:

wdupachsiępoprzewracało.exe

zarobotębysięwzieły.exe

skądwziąłnatopieniążki.exe

jeszczesiężycianauczysz.exe

doczegotenświatzmierza.exe

A i owszem!

Offline Mężczyzna Kamilek

• Pół legenda, pół prawda, pół nieprawda.
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 01.05.2014
« 10 Sty 2023, 14:31 »
O rany ale huk! myśłałem że putler nas rakietami bombarduje, ale sie okazało że ten huk to tylko trzask (_!_) Cokemana, dawno nie widziałem żeby komuś aż przeszkadzało, że ktoś założył Patronite.

Odpuść proszę, przepraszam za ten tekst z tyłkiem ale lepszej go porównania nie znalazłem. Daj Kubeushowi się rozwijać, ja widze duży progres w porównaniu do jego pierwszych filmów. To nie jest poziom filmów Kamila z kanału O koło Roweru ale idzie w dobrą strone. Nagranie i montaż wymaga sporo pracy a i tak częśto efekty są co najwyżej średnie, skąd wiem? bo montowałem filmik z KMT V i zajadło mi to mnóstwo czasu i jeszcze wiecej nerwów a efekt marny.

Wiec przemyśl czy warto ciagnąć tą krucjate, według mine nie warto, ale ja mogę się myśli, pamiętaj że Ty też.

EDIT:
Tak jeszcze z ciekawości sprawdziłem czym się z nami podzieliłes i w formie wideo jest film z wyjazdu na Giblartar, no może bardziej pokaz slajdów z trasą na mapie i muzyką w tle. Podziwiam dystans i to że dotarłeś do celu, mnie sie to na żadnej z wypraw nie udało. Ale jakość Twojej relacji z 3 tygodnii a jakość Kubeusha z pierwszego etapu to niebo a ziemia, jest widok mijanych terenów jest komentarz co i jak, jakość obrazu lepsza a najlepsze że na koniec mam takie uczucie, hmm ciekawe co będzie dalej, u Ciebie na koniec filmu miałem, uff dobrze że już koniec.

wiec jeszcze raz powtórze, nie warto kontynuować krucjaty :)

« Ostatnia zmiana: 10 Sty 2023, 14:43 Kamilek »

« 10 Sty 2023, 14:39 »
zauważ, że ty jak i Wilk bronicie jego patronite odwołując się do tego co ja mówię. Uważacie, że należy mu się hajs niejako za pracę jaką wykonuje czy obróbka filmów, nie zaś za samą jazdę czyli zabawę

To ma jakiś sens. Ale w takim razie może się reklamować jako profesjonalny monter filmów z wycieczek. Za odpowiednie progi mógłby montować nie tylko sobie, ale i innym. Biznes mógłby chwycić.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 10 Sty 2023, 15:01 »
O co tu chodzi? (retoryczne...) Wchodzę w wątek, jakiś wyrwany z kontekstu post, dalej (jak mniemam) przepychanki. Możecie to wywalić do jakiegoś śmietnika? Dyskusja o patronite mogłaby być spoko, ale tu nie wygląda by coś takiego się odbywało.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 10 Sty 2023, 15:02 »
Już to raz pisałem i napisze jeszcze raz - nikt nikogo nie zmusza do płacenia komukolwiek przez Patronite.
Dlatego nie rozumiem twojego oburzenia.

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
« 10 Sty 2023, 15:26 »
zauważ, że ty jak i Wilk bronicie jego patronite odwołując się do tego co ja mówię. Uważacie, że należy mu się hajs niejako za pracę jaką wykonuje czy obróbka filmów, nie zaś za samą jazdę czyli zabawę

To ma jakiś sens. Ale w takim razie może się reklamować jako profesjonalny monter filmów z wycieczek. Za odpowiednie progi mógłby montować nie tylko sobie, ale i innym. Biznes mógłby chwycić.
Patronite to tylko taka wyższa forma żebractwa więc nie mylmy wynagrodzenia za pracę z "dej bo mom horom curke". Czy dając żebakowi bez nogi też mu wyrzucasz, że jego żebractwo jest demoralizujące? Nie chcę, nie daję prosta rzecz, żebractwo demoralizuje owszem, dającego, a nie żebraka. Jedyna wina jaką widzę to lekkość weryfikacji zbiórek przez portale zbiórkowe,  no ale one żyją przecież z procentów

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Sty 2023, 15:44 »
Nie ja to wymyslilem. Ład społeczny i moralny aby miał sens musi być jak najbardziej powszechny. Imperatyw kantowski daje dobry test czy coś jest moralnie słuszne czy nie.
Wystarczy sobie zadać proste pytanie: co będzie jak dane zachowanie będzie powszechne czyli każdy na swoje zabawy będzie wyciągał łapy po cudzy hajs. Mi to pachnie wielkim bałaganem.

Rynek to weryfikuje. Zyski na YT czy Patronite są pochodną jakości lub popularności tego co oferuje taka osoba. Środków, którzy ludzie są gotowi przeznaczyć na takie wydatki jest ograniczona ilość, więc ludzie chcący je zdobyć muszą trafić w gusty odbiorców, ci co nie trafią po prostu nie zarobią.

Teorie, że jak tego będzie więcej - to wszyscy tak będą chcieli i zaczną się buntować to między bajki można włożyć. Tego typu zbiórki są już wiele lat, na Zachodzie dużo dłużej niż u nas i nic się nie zawaliło. A za to powstało wiele różnych ciekawych, innowacyjnych projektów w ramach różnych Kickstarterów, gdzie też jest pewien odsetek ściem.

A gdzie ja tu mówię żeby tego zakazać? Nie mam takiej władzy. Patronite może. Państwo może.
Ale jasno postulujesz owe zakazanie przez właśnie państwo.
Jak widzisz odwoluje sie do argumentów moralnych bo widze długofalowe skutki takiego działania. W końcu proble narosnie i wtedy zakazów będzie aż za dużo bo zawsze tak bywa.
Czyli postulujesz zakazywanie profilaktyczne bo to niby mniejsze zło?  :lol:
Nie, kupy to się nie trzyma, nakazy w tym zakresie to już jest mocne włażenie państwa w prywatność, wara państwu od ingerowania w to na co ludzie chcą wydawać swoje własne pieniądze. Na tej samej zasadzie to można pozbawiać majątków np. rentierów, ludzi, którzy od urodzenia nie muszą pracować bo odziedziczyli duży majątek (w Polsce takich osób wielu nie ma, ale na Zachodzie trochę się znajdzie)

Nie ma spoleczenstw bez jakiejkolwiek moralnosci. Dawniej miales jakiś bogów, dzisiaj prawa człowieka, LGBT, gdzieś tam kult wodza. Bez systemów moralnych spoleczenstwo się sypie od razu więc zawsze masz jakieś nieformalne regulacje. U nas jest to zawarte w prawie jako zasady współżycia społecznego albo nieobyczajne zachowanie. Możesz jak jakiś libertarianin nazwać to komunizmem, ale zapewniam cię, że z komunizmem nic to wspólnego nie ma. Więcej z komunizmem ma wyciąganie do innych łapy o hajs na własne zachcianki.
Komunizmem jest oczekiwanie, że państwo ureguluje na co wolno ludziom wydawać prywatne pieniądze. A do tego się sprowadzają Twoje oczekiwania - by ludziom nie wolno było wspierać tego co chcą. To jest właśnie kwintesencja komunizmu - bardzo głębokie ingerowanie w ludzką prywatność, zastępowanie wielu prywatnych decyzji decyzjami państwa. I zawsze za tym idą slogany o moralności. Jednym z takim sloganów w PRL była właśnie walka z "pasożytami społecznymi", czyli dokładnie to co nam właśnie proponujesz. A pod taki slogan bardzo szybo trafiają wszelcy przeciwnicy władzy.

To, że jest iluś kombinatorów, iluś cwaniaczków - jest nieodłączną cechą ludzkości, obecną w każdym systemie politycznym. I wiara, że jakimś decyzjami administracyjnymi się to rozwiąże jest niesłychaną naiwnością; takie zakazy są tak skuteczne jak prohibicja. Da się to jedynie (i to w pewnym zakresie) rozwiązać jedynie w krajach skrajnie zamordystycznych, jak np. Korea Północna.

Porównujesz dojazdy do szkoły z imprezowaniem za friko na całym kontynencie?
Edukację czyli niejako przygotowanie do przyszłej pracy z zabawą?
A studenci i uczniowie to te darmowe przejazdy przeznaczają tylko na edukację?  ;)
Poza tym zdaj sobie sprawę, że podróże są istotnym elementem szeroko rozumianej edukacji młodego człowieka, zachęcają do uczenia się języków, otwierają na świat, rodzą wiele innych zainteresowań. I jak spojrzymy na sprawę w bardzo szerokiej perspektywie to ma to sens.

btw: redystrybucja dóbr - czy to nie komunizm?  ;D
Nie, w komunizmie nie ma żadnej redystrybucji, jest tylko zabieranie dóbr, najczęściej na potrzeby budowania ogromnego aparatu bezpieczeństwa i armii.

Prawdziwa redystrybucja to domena ustrojów socjalistycznych (ale w wydaniu zachodnim, nie mylić z tzw. "socjalizmem" w krajach byłego bloku wschodniego). I takie ustroje zdecydowanie dominują w Unii Europejskiej, jest to można powiedzieć "oświecony kapitalizm"

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 10 Sty 2023, 16:00 »
A pan proktolog, że stawia takie diagnozy?
Czyli jednak boli skoro wiedziałeś, że do Ciebie piję ;)
Chłopie, wyluzuj, masz słabszy okres - to może idź to rozjeździć (taka szczera rada), ale nie mów ludziom jak mają żyć.
Kubeusz po prostu kręci fajne filmiki i niektórzy po prostu go oglądają. Ja oglądam od początku, mimo, że nawet nie jeżdżę szosowo i mnie to średnio interesuje, ale jakoś polubiłem jego filmy.
Nie wiem czy się orientujesz, ale jak ktoś zakłada patronite, to nie znaczy, że MUSISZ mu się tam dokładać. Wystarczy mieć to w dupie. Nikt też nie zmusza Cię przecież do oglądania jego filmów - te też możesz mieć w dupie. Polecam czasem mieć coś w dupie - łatwiej się żyje.

W sumie to chyba założę zbiórkę na Patronite, wspierającą to, abym więcej tematów miał w dupie.
Rzuci ktoś wsparciem?
;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 10 Sty 2023, 16:06 »
Jestem w szoku z kreacji problemu w tym obszarze.
Nie rozumiem problemu, tam gdzie nie ma przymusu ani presji?
Nie rozumiem problemu gdzie jest pełna dobrowolność po obu stronach?
Nie rozumiem problemu, gdzie sa klarowne i proste reguły gry?
Nie rozumiem też problemu, żę ktoś chce zarabiać (uzyskiwać jakieś przychody) z własnej pasji? Dlaczego to jest złe?
Naprawdę jestem zdziwiony.

Dla mnie Patronite, to taki rodzaj start-up`u. To wzbogaca społeczeństwo. Widzę w tym mechanizmie, potencjał dla rodzenia się się i utrzymania przy życiu nowatorskich pomysły, idei. Twórczy ferment. Czasem szalony. Może zrodzić coś wspaniałego lub też też zginąć w odmętach zapomnienia.
Lubię wolność i liberalizm. Takim właśnie wydaje mi się system Patronite.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum