Może gdybym raz kupił taka droższą to poczułbym różnicę...Chociaż wątpię.
Wełna przegrywa z syntetykami tylko w jednym: wagą.
Cytat: Darek Elwood w 23 Mar 2023, 14:34Wełna przegrywa z syntetykami tylko w jednym: wagą.Używam merino i bardzo je lubię, ale nie masz tutaj racji. Moje obserwacje z chodzenia po górach wskazują, ze jeżeli chodzi o szybkość odprowadzania wilgoci (schnięcia), to jednak syntetyki są lepsze od merino.
... Spróbuj w syntetyku pocąc się, bez jego zdejmowania przetrwać tydzień.
Używam Brubecka Merino.Dorzucę też od siebie kamyczek do tego ogródka...IMO jest jeszcze jedna ważna rzecz.Mianowicie, wszystko to co zakładamy na (vide: nasz komfort termiczny).Ostatnio mocno się przegrzewam jadąc.Nie potrafię dobrać optymalnego stroju do warunków.Ruszam jest ciepło, wracam temperatura mocno spada.Nie biorę plecaka, sakw by nadmiar odzieży schować/wyjąć (w razie potrzeby).Efekt jest taki, że kiedy jadę sam potrafię wybrać optymalne tempo jazdy (czasem nawet marznąć), kiedy jadę z Kimś zwykle tempo jest żwawsze i wówczas okazuje się, że mogłem ruszyć z mniejszą liczbą warstw.Oczywiście wiele zależy co wybiorę.Zwykle to: merino, bluza lekka i bluza cięższa. Do tego kominiarka, czapeczka. Na nogi krótkie gatki, długie i czasem nogawki. Do tego ciepłe skarpety. No i na łapki rękawice (Crafta - lekkie) i Chiba - trójpalczaste (te ratują przed odmrożeniem).Konkluzja.Jak już Ktoś z przedmówców wspomniał.
To co próbowałem przekazac wyżej, to że dobre grzanie i odpraowadzenie nadmiaru ciepła całkowicie redukuje u mnei koniecznosc przebierania w terenie płaskim czy lekko pagórkowatym i minimalizuje w górskim
...trzeba samemu poszukać tego co nam będzie odpowiadać.
/.../ Spróbuj w syntetyku pocąc się, bez jego zdejmowania przetrwać tydzień.