Autor Wątek: Bielizna termiczna - jacy producenci robią to najlepiej?  (Przeczytany 9162 razy)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Są też ciuchy z mieszanek merino + syntetyk. I wydają się łączyć zalety obu: schną dość szybko, nie śmierdzą tragicznie po jednym użyciu, są przyjemne i ciepłe. Mam taki komplet termo (góra z większą gramaturą i dół z mniejszą) i póki co jestem zadowolony. 
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ja to chyba jakiś inny jestem. Całkiem nie rozumiem tych opini "śmierdza po jednym użyciu". Zapytam. Czy na wyjeździe codziennie jedziecie w świeżej koszulce lub ja pierzecie wieczorem lub przynajmniej płuczecie?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Zapytam. Czy na wyjeździe codziennie jedziecie w świeżej koszulce lub ja pierzecie wieczorem lub przynajmniej płuczecie?
Nie.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Tak właśnie robię. Na wyjazdy zabieram co najmniej dwie koszulki, by po wypraniu jednej, jeżeli nie zdąży doschnąć do następnego dnia, jechać w drugiej. W moim przypadku są to zwykle koszulki Endury z serii MT500 lub Singletrack. Dobrze oddychające, szybko schnące po wypraniu, ale po dniu jazdy śmierdzą już na tyle, że nie mam ochoty użyć ich ponownie.
Ale nie wszystkie koszulki/bluzy z włókien sztucznych tak mają. Power Stretch Pro (materiał produkowany przez Polartec, odzież z niego szyje szczeciński Kwark) jest na tyle dobrze zabezpieczony antybakteryjnie, że bluzy, jakie mam z tego materiału, mogę przez tydzień intensywnie używać i nic nie wonieją.

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ja to chyba jakiś inny jestem. Całkiem nie rozumiem tych opini "śmierdza po jednym użyciu". Zapytam. Czy na wyjeździe codziennie jedziecie w świeżej koszulce lub ja pierzecie wieczorem lub przynajmniej płuczecie?

Dokładnie, nie przesadzajmy, że jak koszulka trochę capi to już ją trzeba prać. Na TCR wielu ludzi jedzie 2-3 tygodnie w jednych ciuchach i jakoś bez problemu dają sobie radę, bo po tych 3 dniach to już poziom intensywności zapachu niewiele się zmienia ;). Dla takich co się muszą codziennie wykąpać i założyć świeżą zmianę bielizny to są wczasy all inclusive, a nie wyjazdy pod namiot  :lol:

Jak kobiety dają sobie z tym radę, to co za problem dla faceta? Tutaj zdjęcia Fiony Kolbinger  w usmarowanej koszulce w której przejechała cały TCR liczący ponad 4000km.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Od czasu jak xacząłem eksploatować merino odstawiłem systetyki poza jednym przykładem. Jako bielizna do spania. Mam taki komplet kupiony w Juli i on jedyny robi robotę, bo w czasie snu się raczej nie pocę. Merino 150gr schnie dość szybko. Wełna nie traci swoich właściwosci z czasem. Pierzesz i skumulowany zapach po minimum tygodniu znika. Poza tym jak nie masz gdzie wyprać wystarczy ją wietrzyć.
Problem decfacto zaczyna się z wilgocią w mrozie przy dużym wysiłku. W fazie regeneracji musi być ona zamieniona na suchą.
Faktem jest też to, że osobiście nigdy drogiego syntetyku nie miałem. Jak misiek dodał, ostatecznie dobrym kompromisem jest mieszanką merino z syntetycznym dodatkiem choć jego głowná cechą jest wzmocnienie merinom. Naturalnie robi się to gramaturą ale taka bielizna kosztuje krocie i w upale nie wyrabia.

Meissner po doświadczeniach Gobi ciekawie się o wełnie wypowiadał.

Edycja.
Merino używam niemal na co dzień i piorę je raz na tydzień - koszulkę. Spokojnie w przepoconej wytrzymam drugie tyle. W syntetyku nie cholery. Lepiej od syntetyka znoszę bawełnę. Raz na trzy, cztery dni prana.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Od czasu jak xacząłem eksploatować merino odstawiłem systetyki poza jednym przykładem. Jako bielizna do spania
Świetnie to pokazuje jak indywidualne są tu oceny/odczucia. Ja mam dokładnie odwrotnie. Spanie w syntetyku daje mi odczucie dyskomfortu. Śpię w merino albo w bawełnie. Nie toleruję nawet majtek z syntetyku do spania. Np. takich biegowych jakie często używam do jazdy. Wożę osobno bawełniane, tylko na potrzeby spania.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Ja preferuję bawełnę (do spania, lekkiego wysiłku). Syntetyki są takie nieprzyjemne w dotyku.
Latem koszulki syntetyczne - szybko schną po przepierce - praktyczne.
Preferencje zmieniły mi się kilka lat temu, dawniej jeździłem tylko w bawełnie.
Obecnie, dostać t-szirty z dobrej bawełny (która nie rozsypie się po kilku praniach) to jest problem.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
...
Świetnie to pokazuje jak indywidualne są tu oceny/odczucia. Ja mam dokładnie odwrotnie. Spanie w syntetyku daje mi odczucie dyskomfortu. Śpię w merino albo w bawełnie. Nie toleruję nawet majtek z syntetyku do spania. Np. takich biegowych jakie często używam do jazdy. Wożę osobno bawełniane, tylko na potrzeby spania.
Pełna zgoda.
Ale ja akceptuję tylko ten konkretny zestaw (o którym pisałem) i tylko na wyrypach zimowych (jako druga alternatywa dla merino). Merino jednak i tak jest na pierwszym miejscu. W cywilu bawełna - klasyk.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
Ja preferuję bawełnę (do spania, lekkiego wysiłku). Syntetyki są takie nieprzyjemne w dotyku.
Latem koszulki syntetyczne - szybko schną po przepierce - praktyczne.
Preferencje zmieniły mi się kilka lat temu, dawniej jeździłem tylko w bawełnie.
Obecnie, dostać t-szirty z dobrej bawełny (która nie rozsypie się po kilku praniach) to jest problem.
W mój punkt.
Latem zupełnie nie przeszkadza mi "spocona" bawełna w trakcie trekkingu czy jazdy rowerem, którą zmieniam na suchą wieczorem a przepoconą (nawet po jednym dniu) piorę na zapas.
Koszulki bawełniane kupuję u kumpla z Podlasia, który robi je specjalnie na zloty i są w najlepszej, dostępnej jakości. Pierwsze z nich użytkuję od 2011 roku i trzymają poziom do dzisiaj.
Syntetyk tak naprawdę używam do biegania.

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013

Dostać to nie problem, problem jest ich cena :)
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Zapytam. Czy na wyjeździe codziennie jedziecie w świeżej koszulce lub ja pierzecie wieczorem lub przynajmniej płuczecie?
Nie.

Tak. Prawie zawsze rano - na cmentarzach. To jest idealne miejsce na przepierki i mycie się. Ludzi tam rano nie ma, co najwyżej jakaś babina krzywo patrząca na piorącego majtki chłopa, a zmarłym to raczej nie przeszkadza :)

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
Re up

Chyba najlepszy lifehack jaki ostatnio przeczytałem

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Tak. Prawie zawsze rano - na cmentarzach. To jest idealne miejsce na przepierki i mycie się. Ludzi tam rano nie ma, co najwyżej jakaś babina krzywo patrząca na piorącego majtki chłopa, a zmarłym to raczej nie przeszkadza :)
Ciekawy sposób na pranie i mycie się.

Myć sie, to na cmentarzach nie praktykowałem, ale jako źródła wody to są doskonałe. Jak tylko na wiosce jest wodociąg, to woda i kranik na cmentarzu jest zawsze.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum