Autor Wątek: Thermarest - izolacja  (Przeczytany 10142 razy)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Thermarest - izolacja
« 1 Lut 2023, 21:33 »
Miał ktoś możliwość porównania izolacji termicznej zwykłego materaca bez izolacji (Forclaz z Deca) z Thermarestem Xlite ? Czy faktycznie na izolowanych ma się większe uczucie ciepła ? Materac używany od wiosny do jesieni przy temperaturach w nocy na poziomie od ok. 7-8 stopni w górę (chyba, że trafi się niższa). Zastanawiam się nad zmianą wspomnianego Forclaz XL na Xlite Large. Wartości dodane to trochę większa powierzchnia spania i mniejsza waga samego materaca, choć z workiem do napełniania pewnie wyjdzie podobnie (obecny napełniam płucami).
Warto, nie warto ???
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Odp: Thermarest - izolacja
« 1 Lut 2023, 21:39 »
Tu i tu izoluje warstwa powietrza, przy takich temperaturach różnicy w komforcie termicznym nie uświadczysz, różnicę będziesz miał w objętości i wadze materaca, a czy warto dokładać, to już kwestia mocno indywidualna.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 1 Lut 2023, 21:43 »
Nie porównywałem, ale mój Xlite spokojnie dawał radę w temperaturach >= 0. Ewidentnie ciągnęło tylko, kiedy spałem na śniegu.

Offline Mężczyzna misiek

« 1 Lut 2023, 21:55 »
Okolice 0 stopni to dla mnie ekstremalne temperatury na namiot  :) Trochę kusi zakup Xlite'a. Zysk na termice pewnie będzie niewielki ale trochę większy powierzchniowo i płaski więc może przynajmniej wygodniejszy.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Na forum od: 16.03.2015
« 1 Lut 2023, 22:02 »
miki popatrz na swojego awatara. Misiek w życiu nie wszedłby do tej kałuży co Ty, jak wystają tak duże sople (ja pewnie zresztą też  ;D).
Krzysiek Ty przestań kombinować - jak ma być zimno to bierz dodatkowo bieliznę termo. Wykorzystasz wieczorem na biwaku jak i do spania. To nad czym rozmyślasz to utopienie kasy bez gwarancji zadowolenia.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 1 Lut 2023, 22:17 »
Wygodny to on jest. Wersja L jest szeroka, tak że wreszcie ręce nie spadały mi z materaca śpiąć na plecach. Jedyny mankament to że strasznie szeleści. Wymiary po spakowaniu są absurdalnie małe.

Ja go kupiłem w 2013 roku na Allegro za ok 300 zł. Teraz widzę, że cena podobna tylko że w euro. Raczej bym się nie pokusił.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 1 Lut 2023, 22:17 »
Jeżeli chodzi i termikę to mam porównanie z Robbens Vapour. W stosunku do Thermarsta x lite, Robens był wyraźnie chłodnym materacem. Na wycieczce na Islandię od tego materacyka bardzo mi ciągnęło. Tak samo w czasie wyprawy zimą. Wyraźnie ten materac przepuszczał chłód i dawało to odczuwalny dyskomfort  Thermarest jest materacem o niebo lepszym pod tym względem.  termicznie wytrzymuje dużo, dużo więcej. Inna sprawa że Robbens posłużył mi kilka lat i nigdy się nie zepsuł, a x-lite rozpadł się dwa razy w ciągu jednego roku.
Wersje L zdecydowanie polecam.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 1 Lut 2023, 22:29 »
Jeżeli chodzi o izolację to mnie się najlepiej sprawdzały oryginalne karimaty Karrimora. A jak się podłożyło tzw. "koc termiczny" to było wręcz luksusowo. Być może karimaty Thermaresta też się sprawdzą. Mam kilka, ale zimą, jak ma spać na śniegu, zawsze biorę stare, dobre, żółte Karrimory.

Materac IMO słabo się sprawdza jak jest zimno, bo jednak warstwa powietrza w materacu przewodzi ciepło lepiej niż masa karimaty (tu powietrze się nie miesza).

Offline Mężczyzna darekmroz

• Na forum od: 20.10.2019
« 1 Lut 2023, 22:50 »
Podobnie jak Król Julian też wcześniej używałem Robens Vapour 60 i mam podobne odczucia co do jego termiki. Dlatego zamieniłem go na Thermaresta neoair xtherm max regular zyskując większą wygodę i lepszą termikę.
Początkowo też myślałem o xlite ale uznałem, że wolę dołożyć do xtherma, niż potem narzekać, że mi dalej ciągnie od gleby.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 1 Lut 2023, 23:06 »
Tu i tu izoluje warstwa powietrza, przy takich temperaturach różnicy w komforcie termicznym nie uświadczysz, różnicę będziesz miał w objętości i wadze materaca, a czy warto dokładać, to już kwestia mocno indywidualna.

To nie tak, że tylko powietrze, bo w X-lite masz w środku warstwę folii termicznej (stąd to szeleszczenie), a w Xthermie to chyba jest podwójna warstwa, lub grubsza folia.

Natomiast to robi różnicę w temperaturach koło zera, lub w warunkach snu na gołej ziemi, czy na betonie. Przy temperaturach koło 10 stopni to taka przesiadka na lepiej izolujący materac niewiele zmieni. W takim wypadku to chyba rzeczywiście lepiej mieć dodatkową bieliznę termiczną na te nieliczne sytuacje, gdy będzie trochę zimniej niż te 10'C.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 2 Lut 2023, 08:52 »
Używam materaca z Deca ale tego starszego czerwonego. W tych warunkach o jakich piszesz jest jak dla mnie wystarczający. Jego minusem jest wielkość po nadmuchaniu. Wąskie to cholerstwo jest ale może ten nowszy żółty jest szerszy. Grubość też nie powala ale idzie się przyzwyczaić.
Jak temperatura oscyluje w okolicach 0-8 stopni to zabieram dodatkowo karimatę też z Deca. Idzie pod spód i wtedy jest ciepło i miękko.
Też myślałem nat Thermarest-em ale kwota zakupu w stosunku do ilości dni kiedy by się przydał była za wysoka.
Paweł.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 2 Lut 2023, 10:32 »
No ale thermaresta kupujesz raz, i masz spokój. Dożywotnia gwarancja. To nie jest mydło, się nie wymydli :-)
Ja mam xtherma, i nie przejmuję się co zabrać: Czy materac na 10stC, czy wersję jesienną... Wystarczy jeden xthrem i nie ma potrzeby posiadania innych wersji/karimat itp.
To nie śpiwór, żeby się latem w nim przegrzewać :)
Mam porównanie xthrema z materacem z deca, tym żółtym xxl - i to jest niebo a ziemia. Zarówno w termice, jak i w wygodzie spania. Szelestem się nie przejmuję, bo ja się i tak odcinam stoperami. Ale wygoda... śpię jak król :)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 2 Lut 2023, 11:49 »
pełna zgoda co do xtherm ..
ale należy tez wspomnieć o jednym -.. poza ceną..
w okolicach 18/20 st. gorącota..

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 2 Lut 2023, 13:24 »
No ale thermaresta kupujesz raz, i masz spokój. Dożywotnia gwarancja. To nie jest mydło, się nie wymydli :-)
Ja mam xtherma, i nie przejmuję się co zabrać: Czy materac na 10stC, czy wersję jesienną... Wystarczy jeden xthrem i nie ma potrzeby posiadania innych wersji/karimat itp.
To nie śpiwór, żeby się latem w nim przegrzewać :)
Mam porównanie xthrema z materacem z deca, tym żółtym xxl - i to jest niebo a ziemia. Zarówno w termice, jak i w wygodzie spania. Szelestem się nie przejmuję, bo ja się i tak odcinam stoperami. Ale wygoda... śpię jak król :)
cena czyni cuda - w tym przypadku jest dla mnie zbyt wysoka. Jak się nie ma co się lubi, to się śpi na czym się ma.
Paweł.

Offline Mężczyzna misiek

« 2 Lut 2023, 13:28 »
Krzysiek Ty przestań kombinować - jak ma być zimno to bierz dodatkowo bieliznę termo. Wykorzystasz wieczorem na biwaku jak i do spania. To nad czym rozmyślasz to utopienie kasy bez gwarancji zadowolenia.
:lol: czasem lubię przekombinować, tak już mam  :lol: Bielizna termo to oczywiście też jest jakieś rozwiązanie. Podobnie cieplejszy śpiwór choć tu traci się trochę uniwersalność bo czasem może być za ciepło. A wystarczy, że będzie wygodniej to już większe zadowolenie.

... Wąskie to cholerstwo jest ale może ten nowszy żółty jest szerszy.
Żółty XL ma 60cm, Xlite L 64cm.

Jak temperatura oscyluje w okolicach 0-8 stopni to zabieram dodatkowo karimatę też z Deca. Idzie pod spód i wtedy jest ciepło i miękko.
Tego z racji gabarytów w szczególności i dodatkowej wagi chciałbym uniknąć.

... Mam porównanie xthrema z materacem z deca, tym żółtym xxl - i to jest niebo a ziemia. Zarówno w termice, jak i w wygodzie spania.

I to już jest jakiś punkt wyjścia.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum