Tu i tu izoluje warstwa powietrza, przy takich temperaturach różnicy w komforcie termicznym nie uświadczysz, różnicę będziesz miał w objętości i wadze materaca, a czy warto dokładać, to już kwestia mocno indywidualna.
No ale thermaresta kupujesz raz, i masz spokój. Dożywotnia gwarancja. To nie jest mydło, się nie wymydli :-)Ja mam xtherma, i nie przejmuję się co zabrać: Czy materac na 10stC, czy wersję jesienną... Wystarczy jeden xthrem i nie ma potrzeby posiadania innych wersji/karimat itp.To nie śpiwór, żeby się latem w nim przegrzewać Mam porównanie xthrema z materacem z deca, tym żółtym xxl - i to jest niebo a ziemia. Zarówno w termice, jak i w wygodzie spania. Szelestem się nie przejmuję, bo ja się i tak odcinam stoperami. Ale wygoda... śpię jak król
Krzysiek Ty przestań kombinować - jak ma być zimno to bierz dodatkowo bieliznę termo. Wykorzystasz wieczorem na biwaku jak i do spania. To nad czym rozmyślasz to utopienie kasy bez gwarancji zadowolenia.
... Wąskie to cholerstwo jest ale może ten nowszy żółty jest szerszy.
Jak temperatura oscyluje w okolicach 0-8 stopni to zabieram dodatkowo karimatę też z Deca. Idzie pod spód i wtedy jest ciepło i miękko.
... Mam porównanie xthrema z materacem z deca, tym żółtym xxl - i to jest niebo a ziemia. Zarówno w termice, jak i w wygodzie spania.