Autor Wątek: Rower rekreacyjno-turystyczny  (Przeczytany 7078 razy)

Offline Mężczyzna Kruk

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 14.02.2023
Odp: Rower rekreacyjno-turystyczny
« 15 Lut 2023, 08:18 »
Też, tak myślę.
Rower OK, tylko kupujący nie pasuje.
Nie bardzo rozumiem... Raz wtopiłem kupując rower na odległość i nie chcę powtórzyć tego błędu.

Sprzedawca odradzał mi tego VSF, stwierdził, że będzie dla mnie za mały. To byłaby niezła ironia: zamienić za duży rower na za mały...  ;D
52 cm vs 53,5 cm (21 cali), zaiste trudno znaleźć złoty środek  :o Przy moich 175 cm ta rama nie daje luzu w przekroku, jest na styk. Długość jest OK, jednak kierownica mogłaby być trochę wyżej - obecnie jest na równi z siodełkiem a i tak zastosowałem zmyślny system ATS, żeby zmieścić 2 mostki.
Wiem, że to nie jest dużo, ale geometria ramy też chyba wpływa na wielkość. Mógłbym zobaczyć zdjęcie jak siedzisz na rowerze? ;)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 15 Lut 2023, 08:37 »
z tymi wymiarami trzeba uważać. Bo co firma to są różnice. Ja się tak wkopałem kupując  nieco za krótki rower. Więc najlepiej uważam dogadać się czy można odesłać w razie niepasowania, albo osobiście sprawdzić.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 15 Lut 2023, 08:37 »
Takich selfiaków nie mam a rower obecnie 300 km ode mnie. Przeszukałem galerie i zdjęcia, gdzie cokolwiek widać geometrię są nieliczne. To chyba najlepsze, bo prostopadle z boku robione a i kierownica nie skręcona:

Offline Mężczyzna Kruk

« 15 Lut 2023, 14:14 »
Dzięki za fotkę.

Wieczorem zadzwonię do sprzedawcy i zapytam jak z ewentualnym zwrotem. Szkoda że nie udało mi się namierzyć w okolicy takiego roweru żeby się przymierzyć.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 15 Lut 2023, 14:23 »
pytanie czy Ci się śpieszy, może coś bliżej Ci się trafi.

Offline Mężczyzna Kruk

« 15 Lut 2023, 14:27 »
Nie aż tak, tylko że teraz, aż do lata rowery będą drożały. ;) Kusi mnie żeby jeszcze spróbować zmienić w obecnym mostek na krótki regulowany. Do tego jeśli faktycznie zacznę w miarę regularnie jeździć, to łatwiej przyjdzie mi zwiększenie budżetu.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 15 Lut 2023, 14:35 »
Też, tak myślę.
Rower OK, tylko kupujący nie pasuje.
Nie bardzo rozumiem... Raz wtopiłem kupując rower na odległość i nie chcę powtórzyć tego błędu.
Wcześniej pisałem że ten rower mi się podoba, a potem stwierdziłem że może być za mały.
A że rower dalej mi się podoba, zażartowałem sobie że kupujący nie pasuje.

Mam nadzieję że pomogłem.

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 15 Lut 2023, 20:14 »
Patrzyłeś na Allegro? W zeszłym roku potrzebowałem na szybko rower, na OLX nic blisko nie było a na Allegro znalazłem gościa z Wrocławia, który miał całą halę nieużywanych używek z Niemiec.
Pojechałem przymierzyłem i jestem bardzo zadowolony. Było tanio i na osprzęcie 2 klasy lepszym niż dzisiejsze nówki.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 16 Lut 2023, 09:15 »
Tak sobie pomyślałem, że przymiarka jednak by się przydała. Ja trafiłem z rozmiarem ale te 6 cm różnicy wzrostu może być kluczowe. No i styl jazdy, przeznaczenie roweru. Mój to jednak Dziadkowóz;) toczy się niespiesznie, po niewymagającym zazwyczaj terenie. W Twoim wieku to jeszcze można poszaleć :D Z drugiej strony mam 3 (a właściwie 4) rowery do różnych przeznaczeń i różnej geometrii i każdy mi pasuje. Więc może jednak przymierz tego Treka z Puław o ile nie przeszkadza Ci brak tarcz lub poszukaj w okolicy. Giełdy samochodowe bywają rezerwuarem rowerów z wystawek a za 2 tysie można co ładnego trafić.

Offline Mężczyzna Kruk

« 16 Lut 2023, 09:22 »
Cały czas monitoruję OLX/Allegro pod kątem fajnej używki. Jeśli znajdę coś interesującego to pewnie wrzucę tu z prośbą o opinię. :)

Co do stylu jazdy, to mój jest bardzo spokojny, tak żeby można było rozglądać się na boki. :D

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 16 Lut 2023, 09:42 »
Niewątpliwie ewidentnie źle dobrana rama, za duża lub za mała, stanowi problem. Jednak nie ma co dramatyzować w niuansach. Jak poczyta się tematy o geometrii, to wychodzi z tego doktorat. Podobnie jak #Dziadek, mam kilka rowerów, różne geometrie i na wszystkich jeździ mi się dobrze. Zatem dobierz wielkość. Reszta, czyli Ty :) się ułoży.
Raczej przemyśl jak będziesz chciał użytkować rower. To ma większe znaczenie. W szczególności jeżeli lubisz zjeżdżać z utwardzonych dróg, to szukaj ramy, która przyjmie bez oporów przynajmniej 2" oponki. W typowych trekingach to jest rzadkość.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Kruk

« 16 Lut 2023, 09:53 »
Żeby być całkiem szczerym to sam nie wiem jak będę rower użytkował. Ostatnio w miarę regularnie jeździłem kilkanaście lat temu i był to głównie asfalt i czasem leśne i polne drogi.

Najrozsądniejszym (i najtańszym) wyjściem wydaje się próbować "dogadać" z moim obecnym rowerem. Może faktycznie spróbuję zmienić mostek. Opony też by się przydało bo mam mocno terenowe Schwalbe Black Jack i to chyba o szerokości 2,4''. Może zmiana kierownicy też by pomogła?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 16 Lut 2023, 12:03 »
Zobacz rowery typu Adventure. Zdolność ramy do przyjęcia szerszej opony to możliwość, a nie obowiązek. W drugą stronę to nie działa.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Kruk

« 16 Lut 2023, 12:47 »
Adventure? Czyli wyprawowe? Tu chyba mój budżet nawet na sensowną używkę nie pozwoli...

Chyba najbardziej uniwersalna opcja to rower corss ubrany w błotniki i bagażnik.

Edit: Ale skoro większość czasu spędzam na asfalcie to może gravel?  ::)
« Ostatnia zmiana: 16 Lut 2023, 13:00 Kruk »

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 16 Lut 2023, 13:37 »
gravel może być, trekking na sztywnym widelcu również . Na tego pierwszego też zabraknie budżetu - chyba że jest jednak z gumy  :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum