Nie podoba mi się.
"Jedno zdjęcie mówi więcej niż tysiąc słów" - internety. Coś w tym jest
Bardzo ładny rower.Doczepiłbym się jednak do klamkomanetek. Miałem takie w rękach, moim zdaniem jeśli mają być być 10-rz, to lepiej wybrać Tiagrę 4700. Wszystkie inne z Shimano 10-rz z prowadzeniem pancerzy pod owijką są mniej lub bardziej gumowate. Nawet Dura Ace ma gorszy klik niż Tiagra. Ewentualnie Sensah.
Tiagra 4700 działa z przerzutkami szosowymi 11-rz i wszelkimi GRX-ami.Myślę, że klamkomanetki 105 5700 są rynkowo warte tyle samo co Tiagra 4700. Przerzutki Tiagry też są stosunkowo tanie, bo wiele osób wymienia na GRX.Jeśli masz trochę luźnego kasy, to polecam wymianę, bo jest szansa, że jesteś w stanie bez dodatkowych kosztów ulepszyć rower
Worek i jego koncepcje Różne miałeś pomysły, ale dopłacać, żeby wymienić klamkomanetki na model z niższej grupy to już nawet jak na Ciebie grubo Miałem te klamkomanetki 10s w swojej pierwszej szosówce i teorie o "gumowatości" to między bajki wkładam. Klamki jak i każde inne.
One nie są tragiczne, ale powodując i porównując bezpośrednio jedne do drugich, różnica jest wyraźna. Jedynie Ultegrę 6700 uważam za porażkę
Witam wszystkich.Zakończyłem projekt swojego roweru. Rower składany od podstaw własnymi rękami .Jest to rower szosowy złożony na ramie firmy Mosso Model 730TCA. Waga gotowego do jazdy z pedałami, uchwytem na nawigację koszykami i światłami wynosi 8,4kgRama i widelec Mosso 730TCA rozmiar 53Linki i pancerze Jagwire LEX-SLKlamkomanetki, tylna i przednia przerzutka Shimano 105 5700 w tylnej kółka SunRace SP880Hamulce 105 R7000 szczękowe z klockami SwissStop Flash Pro Korba Shimano 105 R7000 50/34Łańcuch KMC x10SLKaseta Ultegra 6700Pedały Look KEO 2 MAX Wkład suporty Token TK878EXKierownica XLC HB-R07Sztyca Cannondale z carbonitu offset 15mmSiodło Fizik Vento Argo R5Stery Mosso MH41 zintegrowane Zasiał sztyca Token Super Lite Koła składane aluminiowe na Piastach DT 190 tył Bitex RAF12 nyplach i szprychy DT Swiss. Obręczy niestety nie pamietam waga obu kół 1510g.Opony S-Works Turbo Dętki SCHWALBE Extra LightZacisk kół XLC Pro SL QROwijka Selle Italia Gran Fondo.Mostek Easton 110mmChyba o niczym nie zapomniałem Pozdrawiam wszystkich. Szerokości i przyczepności na trasach.
Ja tu cały czas piszę o zmianie biegów ;] konkretnie to ta mała dźwignienka zwłaszcza w Ultegrze 6700 nie ma wyraźnego punktu, w którym następuje przeskoczenie na innym bieg. Tiagra jest stosunkowo twarda, ale przynajmniej ten punkt jest jednoznacznie wyczuwalny.
Cytat: KondzioLBN w 17 Lut 2023, 17:44Witam wszystkich.Zakończyłem projekt swojego roweru. Rower składany od podstaw własnymi rękami .Jest to rower szosowy złożony na ramie firmy Mosso Model 730TCA. Waga gotowego do jazdy z pedałami, uchwytem na nawigację koszykami i światłami wynosi 8,4kgRama i widelec Mosso 730TCA rozmiar 53Linki i pancerze Jagwire LEX-SLKlamkomanetki, tylna i przednia przerzutka Shimano 105 5700 w tylnej kółka SunRace SP880Hamulce 105 R7000 szczękowe z klockami SwissStop Flash Pro Korba Shimano 105 R7000 50/34Łańcuch KMC x10SLKaseta Ultegra 6700Pedały Look KEO 2 MAX Wkład suporty Token TK878EXKierownica XLC HB-R07Sztyca Cannondale z carbonitu offset 15mmSiodło Fizik Vento Argo R5Stery Mosso MH41 zintegrowane Zasiał sztyca Token Super Lite Koła składane aluminiowe na Piastach DT 190 tył Bitex RAF12 nyplach i szprychy DT Swiss. Obręczy niestety nie pamietam waga obu kół 1510g.Opony S-Works Turbo Dętki SCHWALBE Extra LightZacisk kół XLC Pro SL QROwijka Selle Italia Gran Fondo.Mostek Easton 110mmChyba o niczym nie zapomniałem Pozdrawiam wszystkich. Szerokości i przyczepności na trasach.Jakieś zdjęcia może?