Autor Wątek: Gruzja 2023 - Maj/Czerwiec  (Przeczytany 2419 razy)

Offline Mężczyzna luckyLuke

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 31.05.2013
Gruzja 2023 - Maj/Czerwiec
« 24 Lut 2023, 09:41 »
Witam,

Wybieram się w okolicach końca maja może początek czerwca do Gruzji - na około 2 tygodnie. Dokładną datę wylotu i powrotu będę ustalał chwilę przed kupnem biletów.
Jestem z Wrocławia więc loty też będę miał z/do Wrocławia do/z Kutaisi.

Jak to widzę:
Przede wszystkim nie spinam się na jakiś sztywny plan. Mam kilka wariantów tras do zrobienia, ale jakie i od których zacznę zdecyduję później. Nastawiam się bardziej na poznawanie tego kraju, przede wszystkim walorów przyrodniczych, ilość zrobionych kilometrów jest mniej istotna. Chciałbym poznawać też kuchnię gruzińską - więc jakby była okazja to jedzenie w lokalnych knajpach. Spanie podobnie - jak tylko będzie gdzie to wolałbym spać w napotkanych pensjonatach (raczej budżetowych). Ale oczywiście kuchenkę, jakiś prowiant i namiot biorę, gdyby się okazało, że nie ma gdzie akurat spać.

Parę słów o mnie:
Wiekowo zawsze młody, mimo że 44 wiosny już minęły. Mam kilka wypraw z sakwami na swoim koncie, jednak wszystkie w kraju. Co nie znaczy, że nie podróżowałem po innych krajach, byłem chociażby na trekkingu w Nepalu. Więc obycie w obcych krajach trochę mam. Słabo (albo raczej wcale) znam rosyjski, ale robię powtórkę z podstawówki i przypominam sobie podstawowe zwroty.

Na tą chwilę jadę sam, ale może byłby ktoś chętny dołączyć? A może ktoś się wybiera w ten rejon w podobnym czasie i mógłbym się podpiąć?

Offline Mężczyzna luckyLuke

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 31.05.2013
Odp: Gruzja 2023 - Maj/Czerwiec
« 2 Kwi 2023, 12:41 »
Widzę, że nie ma chętnych na Gruzję.
Kupiłem już bilety - wylot mam 31 maja i powrót 10 czerwca. Lecę z Wrocławia.
Plan mam taki: 1 nocleg w Kutaisi (zakup SIMa, butli gazowej, małe zwiedzanie) - później nad morze Czarne w okolice Poti. Następnie objazd regionu Swanetii. Jeden dzień planuję trekking na jeden z lodowców na wysokim Kaukazie.

Może jednak by się ktoś skusił?

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Odp: Gruzja 2023 - Maj/Czerwiec
« 3 Kwi 2023, 21:57 »
Jeśli planujesz spać w Kutaisi to polecam miejsce (w prywatnym domu/hostelu) w którym spaliśmy kilka lat temu. Nazwy już nie pamiętam (coś z parasolem) ale odnalazłem nr telefonu do właścicielki Niny, która mówi po polsku. Zorganizowała nam transfer z rowerami z lotniska do miasta - jest spory kawałek i pomogła w zakupie gazu.
Tel. +995557511511 mam nadzieję, że aktualny ale jeśli nadal bawi się w ten biznes to raczej numeru nie zmieniła. Lokal wygodny i blisko centrum.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum