Autor Wątek: www.navime.pl  (Przeczytany 4996 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
www.navime.pl
« 26 Mar 2011, 10:07 »
Cytat: "marwask"
Więc... tak jak wspominałem, jestem otwarty na wszelkie sugestie :)

To ja mam jedną.
Nie podoba mi się, że ustawienie prosta/samochód/pieszo dotyczy całej trasy, a nie odcinka między punktami.
Bardzo często planując trasę dochodzę do miejsca gdzie wg systemu drogi nie ma, a w rzeczywistości da się przejechać. Wtedy ten mały odcinek prowadzę po prostej, a dalej znów wzdłuż dróg.

Offline marwask

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.08.2010
    • http://www.navime.pl
www.navime.pl
« 26 Mar 2011, 10:25 »
Cytat: "Borafu"
Nie podoba mi się, że ustawienie prosta/samochód/pieszo dotyczy całej trasy, a nie odcinka między punktami.
Bardzo często planując trasę dochodzę do miejsca gdzie wg systemu drogi nie ma, a w rzeczywistości da się przejechać. Wtedy ten mały odcinek prowadzę po prostej, a dalej znów wzdłuż dróg.

Wiem, że to bardzo przydatna funkcja, jedna nieporównywalnie bardziej skomplikowana do zrealizowania. Mam ją na uwadze i mi też by się przydała, ale na razie chciałem udostępnić to co już zrobiłem. Na pewno ją wprowadzę, jednak nie obiecuje, że będzie to w najbliższym czasie... Chce  dokończyć mechanizm "umawiania się" oraz tworzenia grup użytkowników. Planuję również, niestety dopiero w dalszej przyszłości, prostą aplikację na Androida.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
www.navime.pl
« 26 Mar 2011, 11:46 »
Kawał dobrej roboty marwask
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

DaRy

• Gość
www.navime.pl
« 26 Mar 2011, 18:16 »
:D

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
www.navime.pl
« 26 Mar 2011, 18:43 »
Nie chodzi wkupowanie, tylko o aktywny lub nawet bierny udział w forum. Jeżeli ktoś na forum umieszcza posty związane ze swoją www i udziela się tylko w jednym temacie, to jest to dla mnie reklama.

Dodatkowo podnosi argument, że jest biernym uczestnikiem forum. Zarejestrował się w sierpniu 2010, od tego czasu na forum spędził łącznie 4 godziny.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
www.navime.pl
« 26 Mar 2011, 19:05 »
Żebyśmy tylko takich spamerów mieli :)
Nie korzystam z tego serwisu ale wygląda nieźle.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline marwask

www.navime.pl
« 26 Mar 2011, 19:28 »
Cytat: "arkadoo"
Dodatkowo podnosi argument, że jest biernym uczestnikiem forum. Zarejestrował się w sierpniu 2010, od tego czasu na forum spędził łącznie 4 godziny.

Tak, jestem biernym użytkownikiem tego forum, ale właśnie dlatego, że się nie udzielam nie czuję potrzeby logowania się do serwisu... (spędzam na samej stronie wielokrotnie więcej czasu).

Miło, że inni doceniają moją pracę :) W zamian odwdzięczę się wprowadzając nowe funkcjonalności i spełniając wszelkie (oczywiście racjonalne) zachcianki ;)

Offline Janek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 31.05.2008
    • http://janulrich79.googlepages.com
www.navime.pl
« 26 Mar 2011, 20:06 »
Marwask, weź mi powiedź: po co to napisałeś? Chcesz mieć coś swojego? Uważasz że zrobisz to lepiej niż np. ridewithgps? Pytam się na serio, bez podpuchy :)

Wydaje mi się że z gromady serwisów tego typu użytkownicy wybierają wg tych kryteriów:
 - stabilne (nie zniknie za rok)
 - popularne (jest tam dużo tracków)
 - łatwe do używania
To narzuca wybór sprawdzonych marek. Bikemap, mapmyride, ridewithgps itp. Nowicjusze mają ciężki start - po co miałbym się przesiadać z ridewithgps?

Btw: doceniam, że to dużo kodowania. JSF+Primefaces? Sam pisałeś?
PS: Zrób 'bulk upload' - np. zip z plt'ami lub gpx'sami, to będzie łatwo migrować dane...

Pozdrower,
Janek

Offline marwask

www.navime.pl
« 26 Mar 2011, 20:57 »
Marwask, weź mi powiedź: po co to napisałeś? Chcesz mieć coś swojego? Uważasz że zrobisz to lepiej niż np. ridewithgps? Pytam się na serio, bez podpuchy :)

Tak, chciałem mieć coś swojego, na co będę miał realny wpływ. Każdy serwis, oczywiście mówię o tych lepszych, ma coś, czym się wyróżnia. Niestety żaden nie miał wszystkiego czego potrzebowałem, np. jak były zaawansowane statystyki, to nie było automatycznej lokalizacji zdjęć (i integracji z np. Google Picasa), planowania trasy itp, itd. Do tego doszedł jeszcze problem ze statystykami, a raczej specyfiką działania gps'ów i różnych błędów. Stworzyłem kilka algorytmów niwelujących efekt pływania sygnału. Przy wielu trasach okazało się, że pomimo tego, że trasa była po płaskim, to gps wskazywał, że np. cały czas jedziemy z górki - dlatego dodałem odczyt danych na temat wysokości z mapy. Pośrednim efektem były (na prośbę paru osób) statystyki dla narciarzy np. długości zjazdów, podjazdów, czasy itp. oraz dynamiczne kolorowania tras w zależności od szybkości i wysokości. W ten sposób navime zyskiwało coraz to nowe funkcje, których mogą nie mieć inni.

Wcale nie uważam, że jestem w stanie zrobić coś lepiej, niż duże firmy w których pracuje X deweloperów, ale sądzę, że jak się coś robi jako hobby i jednocześnie jest się aktywnym użytkownikiem tworzonego serwisu, to naprawdę może powstać coś fajnego.

To narzuca wybór sprawdzonych marek. Bikemap, mapmyride, ridewithgps itp. Nowicjusze mają ciężki start - po co miałbym się przesiadać z ridewithgps?

Zawsze początki są trudne, szczególnie, gdy wszystkim, począwszy od projektu, po implementację i utrzymanie robi się samemu. Wtedy niestety brakuje czasu na coś chyba najważniejszego - marketing. Po co miałbyś się przesiadać? Bo jest już sporo zrobione, a jeśli czegoś brakuje, to sądzę, że szybciej coś wdrożę na Twoją prośbę, niż duży serwis, który ma tysiące użytkowników...

Jakbyś trochę poszukał, to byś znalazł dokładną rozpiskę użytych technologii (czyli wymienione przez Ciebie, plus wiele innych). Na co dzień pracuję w javie, więc wybór był oczywisty (nie jestem zwolennikiem php). Wszystko, wszystko napisałem sam...

PS: Zrób 'bulk upload' - np. zip z plt'ami lub gpx'sami, to będzie łatwo migrować dane...

Jest już taka opcja (kolega kiedyś chciał ;) ), wybierasz nowa trasa, import z wielu plików, zaznaczasz max 10 na raz i fru, po pewnym czasie pokaże się lista z wyborem nazwy dla każdej trasy, podstawowymi statami i wyborem rodzaju aktywności, teraz tylko zapisz i już są w navime. Niestety, jeśli któraś trasa z całej paczki nie będzie chciała się zaimportować (np. jakiś błąd w zapisie xml), to nie zaimportują się wszystkie... Nie mam czasu tego poprawić, ale pamiętam o tym.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
www.navime.pl
« 26 Mar 2011, 21:07 »
ja sie zarejestrowalem. nie mam pojecia czy zostane tam na dluzej, ale przetestuje i poogladam na czym to wszystko polega :)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Janek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 31.05.2008
    • http://janulrich79.googlepages.com
www.navime.pl
« 27 Mar 2011, 09:57 »
Cytat: "marwask"

Jakbyś trochę poszukał, to byś znalazł dokładną rozpiskę użytych technologii (czyli wymienione przez Ciebie, plus wiele innych). Na co dzień pracuję w javie, więc wybór był oczywisty (nie jestem zwolennikiem php). Wszystko, wszystko napisałem sam...

No dobra. Przyznaję że skala Twojego zapału mnie zdziwiła. Mi po pracy się nie chce już kodować :P

Kilka uwag:
1. Tak, dodawanie grupowe działa. Dobre!
2. L&F nie jest do końca spójny - napisy na buttonach bez odstępów, niektóre etykietki z dużej litery inne z małej itp pierdułki. Ale to nie soft komercyjny więc nie ma co się czepiać :)
3. Istotny brak: podczas wyznaczania trasy nie da się zmieniać trybu linie-pieszy-auto dla jej fragmentów. A to dość ważna funkcja - np. chce routować fragment po drogach, potem fragment liniami a potem znów po drogach. No i wtopa: po pracowitym wyrysowaniu nie da się tego zapisać. To chyba najważniejsza część do poprawy!
4. Listy technologii dalej nie znalazłem. Ale 'cid' w URLu zdradza jboss seam :)

Pozdrower!
Janek

Offline marwask

www.navime.pl
« 27 Mar 2011, 10:46 »
Cytat: "Janek"
2. L&F nie jest do końca spójny - napisy na buttonach bez odstępów, niektóre etykietki z dużej litery inne z małej itp pierdułki. Ale to nie soft komercyjny więc nie ma co się czepiać :)

Niestety nad serwisem nie pracuje sztab ludzi, tylko jedna osoba i dlatego jest jeszcze sporo niedoróbek:(
Nie jestem też specem od grafiki i szeroko pojętej "klikalności" serwisu nad czym bardzo ubolewam. Sądzę, że właśnie w tej kwestii użytkownicy serwisu najbardziej mogliby mi pomóc. Czasem przestawienie paru opcji, zmiana nazwy itp. itd. mogą bardzo zmienić postrzeganie serwisu przez osoby, które pierwszy raz mają styczność ze stroną.

3. Istotny brak: podczas wyznaczania trasy nie da się zmieniać trybu linie-pieszy-auto dla jej fragmentów. A to dość ważna funkcja - np. chce routować fragment po drogach, potem fragment liniami a potem znów po drogach.

Już o tym pisałem, funkcja dynamicznej zmiany trybu planowania jest bardzo istotna, jednak ze względu na stopień skomplikowania (chodzi głownie o prezentację profilu wysokości oraz o sam zapis w bazie) nie prędko to zmienię.

No i wtopa: po pracowitym wyrysowaniu nie da się tego zapisać. To chyba najważniejsza część do poprawy!

Wtopa i nie wtopa... jeśli wszedłeś na tego linka http://www.navime.pl/wyznaczanie-trasy-wykres-profilu, to rzeczywiście nie ma tu opcji zapisu... Szczerze, to nie planowałem zapisu na tej stronie ze względu na to, że miała tylko służyć to wstępnego narysowania trasy i podejrzenia profilu wysokości. Miało to być takie proste narzędzie, a nie główna funkcjonalność związana z dodawaniem trasy. Aby zapisać trasę, trzeba wejść z menu na "dodaj trasę" i następnie "zaplanuj trasę".

Tak sobie myślę, że z perspektywy zwykłego użytkownika, to może być spora niedoróbka i dlatego postaram się zrobić jakiś prosty mechanizm zapisu np. w formie linka lub bardziej zaawansowany - czyli zapis jako normalna trasa (ale tu będzie już wymagana rejestracja).

4. Listy technologii dalej nie znalazłem. Ale 'cid' w URLu zdradza jboss seam :)

Widzę, że kolega obeznany w temacie ;) Jednak chciałbym już zakończyć temat technologii w tym wątku, bo nie po to go tutaj założyłem.

Pozdrawiam
MW

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
www.navime.pl
« 27 Mar 2011, 14:52 »
Marwask, weź mi powiedź: po co to napisałeś?

Tzw. pytanie motywujące.  :D
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline marwask

www.navime.pl
« 27 Mar 2011, 17:37 »
No i wtopa: po pracowitym wyrysowaniu nie da się tego zapisać. To chyba najważniejsza część do poprawy!

Zrobiłem możliwość skopiowania linka do narysowanej / zaplanowanej trasy. Teraz widzę, że to bardzo fajny bajer, bo można na szybko zaplanować trasę i komuś podesłać linka, żeby sobie zobaczył.

Cytat: "Pustelnik"
Tzw. pytanie motywujące. :D

Hehe, jestem zmotywowany, ale też łatwo mnie podpuścić ;)

Offline Splawik4

• Miasto: podwarszawska wieś
  • Na forum od: 14.04.2010
www.navime.pl
« 28 Mar 2011, 00:32 »
Reklama czy nie reklama jak towar jest dobry to się nie ma co obruszać. Niby czym umieszczanie w poście linka do swojej strony w jakiejś wyprawy?

Marwask masz pomysł, wierzysz w to co robisz, jesteś zaangażowany w to co robisz, robisz to świetnie to tylko Ci pogratulować. Nie przejmuj się bo Władza tak czasem ma, że się odrywa od rzeczywistości. Bo władza Władzę niepostrzeżenie demoralizuje i daje jej poczucie nieograniczonej władzy i monopolu na prawdę.
nie ma rzeczy niemożliwych

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum