Autor Wątek: Branża rowerowa - 2023  (Przeczytany 12400 razy)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Odp: Branża rowerowa - 2023
« 7 Mar 2023, 19:59 »
Ale co tu w ogóle porównywać ..skąd te niskie ceny i duże stany magazynowe mają się wziąć?
Zerknij sobie na największy sklep rowerowy w Polsce jakim jest CR, to sp. z o.o. notowana na giełdzie. Zobacz sobie jakie robią obroty i porównaj je do dowolnego, w miarę popularnego sklepu u Niemców. Trzeba się pogodzić z tym, że polski rynek rowery w przekroju dużych marek jest niszowy i w zasadzie nikt go nie bierze pod uwagę. I nie zrzucać winy na sklepy bo działają w takich warunkach jakie mamy tutaj u nas.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Mar 2023, 20:38 »
Patrzysz  na to z własnego punktu widzenia. Sklepy sprzedają w takich cenach żeby utrzymać się na rynku. Jest tyle zmiennych wpływających na cenę sprzedaży, że nawet trudno było by mi wszystkie wymienić i nie zamierzam tego robić żeby nie wyszło z tego, że kogoś bronię. Mamy wolny rynek, jeśli ktoś uważa, że ma biznesplan pozwalający  mu oferować towar taniej niż w Niemczech niech otwiera biznes. Sukces gwarantowany.

Oczywiście, że patrzę z punktu widzenia klienta. I dlatego zupełnie nie rozumiem dlaczego opony rowerowe sprzedawane w Polsce nagle są 30% droższe niż w Niemczech, gdzie przecież są wyższe koszty pracy. W Niemczech też była pandemia, też cierpią przez wojnę na Ukrainie - to z jakiego powodu nagle są u nas takie ceny? Przecież Niemcy nie prowadzą działalności charytatywnej, oni też mają marże w sklepach. Niemożliwe przecież, żeby te opony trafiające na polski rynek były 30% droższe. Bo poza tym, że polskie sklepy próbują sobie odbić chude czasy covida i inflacji to jakoś nie znajduję przyczyn tak wysokiego podnoszenia cen.

Zerknij sobie na największy sklep rowerowy w Polsce jakim jest CR, to sp. z o.o. notowana na giełdzie. Zobacz sobie jakie robią obroty i porównaj je do dowolnego, w miarę popularnego sklepu u Niemców. Trzeba się pogodzić z tym, że polski rynek rowery w przekroju dużych marek jest niszowy i w zasadzie nikt go nie bierze pod uwagę. I nie zrzucać winy na sklepy bo działają w takich warunkach jakie mamy tutaj u nas.

Ale to nie jest żadne wytłumaczenie. Rynek niemiecki i ich największe sklepy rowerowe zawsze były wiele większe od sklepów polskich i te proporcje się wcale nie zmieniły, w Polsce zawsze było gorzej z dostępnością. Ale przed covidem ceny wielu asortymentów były porównywalne, podczas gdy obecnie w Polsce są znacznie wyższe. I pomimo tego, że koszt przesyłki z Niemiec to z reguły koło 50zł, a w Polsce jest często darmowa lub koło 15zł - to przy zakupach na poziomie 300-400zł zaczyna się już opłacać zamawiać w Niemczech, przy kwotach większych to już się robią odczuwalne zyski.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 7 Mar 2023, 21:04 »
Tak więc, łatwo to nie jest. Jeśli masz dużo kasy, żeby kupic dużo towaru, zatrudnić ludzi i wysyłać kilkaset paczek dziennie z mikromarżą to można by spróbować.

Za dużo firm się tym zajmuje i tyle. Musi ich trochę upaść. Sporo tych sklepów rowerowych naokoło. Pełno rowerów w sklepie i nic ciekawego (no może akurat dla mnie). Do tego sklepy internetowe ciągnące na zerowych marżach. Niskie marże też prowadzą do innych patologii. To jest na pewno bardzo trudne dla kogoś kto ma sklep czy serwis rowerowy, rowery są jego pasją, ale po prostu na rynku nie ma jak się utrzymać i trzeba się zająć czymś innym.
Tak samo było około 15 lat temu ze sklepami komputerowymi. Dokładnie ten sam scenariusz. Doszło do tego, że towar sprzedawali bez marży zarabiając na kosztach transportu i nędznym back-end-rabacie. Sporo ich wtedy zniknęło.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 7 Mar 2023, 21:35 »
"Oczywiście, że patrzę z punktu widzenia klienta. I dlatego zupełnie nie rozumiem dlaczego opony rowerowe sprzedawane w Polsce nagle są 30% droższe niż w Niemczech, gdzie przecież są wyższe koszty pracy."

I oto jak to propaganda zalewa mózg :

Wypłata dla pracownika w Niemczech np w Bawarii
4000 Eu brutto (takie prawdziwe)  - na rękę 2598 Eu

Polska 4000 zł brutto (takie prawdziwe) - na rękę 2593.

I to by było na tyle, jeśli chodzi o koszty pracy.
No i jeszcze mają niższy VAT i znaaaacznie większą kwotę wolną.
« Ostatnia zmiana: 7 Mar 2023, 21:45 liftlodz »

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 7 Mar 2023, 22:30 »
Ja kupuję w niemieckich sklepach bo:

- towar jest zwykle dostępny,
- cena często jest niższa, ale to nie jest reguła, tylko że często są prawdziwe obniżki cen (zwykle wtedy kupuję),
- nie mam zaufania do tanich sprzedawców w PL (Allegro, OLX) co do oryginalności towaru.

Z reguły kupuję na zapas, rzadko kiedy bo muszę. Dlatego korzystam z okazji jak się trafiają obniżki cen.

Myślę, że ze sprzedażą u nas może być różnie. Ale usługi ciężko dostarczać z zewnątrz i to jest rynek, który będzie się rozwijał.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 7 Mar 2023, 23:39 »

Oczywiście, że patrzę z punktu widzenia klienta. I dlatego zupełnie nie rozumiem dlaczego opony rowerowe sprzedawane w Polsce nagle są 30% droższe niż w Niemczech, gdzie przecież są wyższe koszty pracy. W Niemczech też była pandemia, też cierpią przez wojnę na Ukrainie - to z jakiego powodu nagle są u nas takie ceny?

Nie wiem ile kupujesz, ale nie jest tak źle, ja zamawiam sporo w Niemczech, czasami w Hiszpanii (bikeinn) - ale polskie sklepy nie mają się czego wstydzić. Mimo niesprzyjających warunków często ceny w Centrum Rowerowym lub Rowertour są lepsze niż na zachodzie. Ja bardzo często zamawiam w bikester tylko i wyłącznie dlatego że wygenerowanie etykiety zwrotnej i cały proces zakup/zwrot nic mnie nie kosztuje przy zakupie powyżej 500 pln, bo wtedy przesyłkę i zwrot mam darmowy, i tym wygrywają póki co. Ostatnia sztuka roweru (promocja)  w danym rozmiarze w Centrum Rowerowym jest ceną nieosiągalną w żadnym innym miejscu europy, nie wiem jak oni to robią, ale szacun ...

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 7 Mar 2023, 23:46 »

Hmm.. tak z ciekawości zapytam - inwestycja z sentymentu, czy dla realizacji swoich marzeń o własnym sklepie/serwisie?  ;)

Pewnie wszystkiego po trochu, ogólnie zawsze mnie ciągnęło do własnego biznesu, a do tego 25 lat w branży IT (network/cyber-security) i korpo skutecznie mnie wypaliło, więc jak nie teraz to kiedy  ;)
Poduszka finansowa jest, źródło dochodu z IT również, ale czegoś brakuje, do tego rowery mnie mocno "kręcą" , zdobyłem sporo wiedzy i doświadczeń - więc ciężko chociaż nie spróbować, zawsze można z podkulonym ogonem wrócić do korpo, z moją wiedzą ssanie na rynku jest ogromne ...

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Mar 2023, 23:56 »
"Oczywiście, że patrzę z punktu widzenia klienta. I dlatego zupełnie nie rozumiem dlaczego opony rowerowe sprzedawane w Polsce nagle są 30% droższe niż w Niemczech, gdzie przecież są wyższe koszty pracy."

I oto jak to propaganda zalewa mózg :

Wypłata dla pracownika w Niemczech np w Bawarii
4000 Eu brutto (takie prawdziwe)  - na rękę 2598 Eu

Polska 4000 zł brutto (takie prawdziwe) - na rękę 2593.

Rusz tą główką, bo co komentarz to głupszy.
Średnia płaca w Niemczech wynosi 19300zł podczas gdy w Polsce 6900zł - i to jest różnica w kosztach pracy pomiędzy tymi krajami oraz koszty jakie ponosi pracodawca na pracowników, kwestie podatkowe przy tym są pomijalne. I pomimo, że średnio pracownik kosztuje pracodawcę niemal 3 razy tyle to jakoś ceny części asortymentu rowerowego są tam niższe.

Nie wiem ile kupujesz, ale nie jest tak źle, ja zamawiam sporo w Niemczech, czasami w Hiszpanii (bikeinn) - ale polskie sklepy nie mają się czego wstydzić. Mimo niesprzyjających warunków często ceny w Centrum Rowerowym lub Rowertour są lepsze niż na zachodzie. Ja bardzo często zamawiam w bikester tylko i wyłącznie dlatego że wygenerowanie etykiety zwrotnej i cały proces zakup/zwrot nic mnie nie kosztuje przy zakupie powyżej 500 pln, bo wtedy przesyłkę i zwrot mam darmowy, i tym wygrywają póki co. Ostatnia sztuka roweru (promocja)  w danym rozmiarze w Centrum Rowerowym jest ceną nieosiągalną w żadnym innym miejscu europy, nie wiem jak oni to robią, ale szacun ...

W tym, że w Polsce powinno być taniej - nie ma nic dziwnego, bo koszty pracy są w Polsce ciągle sporo niższe niż w wielu krajach Europy, więc niższe ceny powinny być naturalne. Dlatego zaskoczył mnie mocny przeskok w cenach opon, kiedyś te ceny były porównywalne, sklepy zachodnie wygrywały dostępnością, ale ceną nieczęsto, chyba że się trafiło na promocję. A tu na popularnym modelu opon nagle widzę przebicie rzędu 30%, rozumiem różnicę koło 10%, ale tyle to mnie już zaskoczyło, w Niemczech opona za 35euro (165zł), w Polsce za 230zł, przy czym nie dotyczy to jednego konkretnego modelu, tylko generalnie opon popularnych niemieckich firm (a te mają znaczny segment rynku opon rowerowych). Oczywiście nie można tego przenosić na całość asortymentu rowerowego, ale po tym doświadczeniu będę już regularnie sprawdzać czy w Polsce opłaca się kupować, a nie ograniczać się do porównania cen tylko polskich sprzedawców.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 8 Mar 2023, 00:52 »
W Polsce najtaniej znalazłem to za ok. 700zł (wysyłka za darmo), blisko 230zł za sztukę. Troszkę mnie to zirytowało, ale pomyślałem, że inflacja, wojna na Ukrainie, covid itd - takie ceny. Dla ciekawości sprawdziłem sobie ceny w niemieckim sklepie internetowym - i duże zaskoczenie bo wyszło mi ok. 540zł (wliczając 10 euro za wysyłkę).
To sprawdza się w wielu rzeczach.
Odkąd w 2018 przeprowadziłem się do Bawarii, mam nawyk porównywania cen żeby kupić taniej.
Od mniej więcej roku prawie wszystko kupuję w Niemczech.
Wracam do jeżdżenia.

« 8 Mar 2023, 06:14 »
No to skoro jest tak super w PL to czemu w Niemczech masz taniej, przecież typowy Niemiec zarabia , jak pisałeś 19300 zł ?
Pomyśl, może wymyślisz.
A gdzie produkują te twoje opony? W PL? Czy może jednak chciałeś kupić niemieckie Continentale?
Rusz ta główką.

Offline Mężczyzna furman

« 8 Mar 2023, 06:29 »

W tym, że w Polsce powinno być taniej - nie ma nic dziwnego, bo koszty pracy są w Polsce ciągle sporo niższe niż w wielu krajach Europy, więc niższe ceny powinny być naturalne. Dlatego zaskoczył mnie mocny przeskok w cenach opon, kiedyś te ceny były porównywalne, sklepy zachodnie wygrywały dostępnością, ale ceną nieczęsto, chyba że się trafiło na promocję. A tu na popularnym modelu opon nagle widzę przebicie rzędu 30%, rozumiem różnicę koło 10%, ale tyle to mnie już zaskoczyło, w Niemczech opona za 35euro (165zł), w Polsce za 230zł, przy czym nie dotyczy to jednego konkretnego modelu, tylko generalnie opon popularnych niemieckich firm (a te mają znaczny segment rynku opon rowerowych). Oczywiście nie można tego przenosić na całość asortymentu rowerowego, ale po tym doświadczeniu będę już regularnie sprawdzać czy w Polsce opłaca się kupować, a nie ograniczać się do porównania cen tylko polskich sprzedawców.

No ale co mają koszty pracy w Polsce do ceny opon, które nie są u nas produkowane?
Idąc tym tropem produkty produkowane w Polsce powinny być w Niemieckim rynku 3-4 tańsze. Czy tak jest - tego nie wiem ale z tego co się słyszy to raczej tak nie jest.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 8 Mar 2023, 06:55 »
No ale co mają koszty pracy w Polsce do ceny opon, które nie są u nas produkowane?
Ktoś to musi zamówić, zapakować, wysłać. Ktoś się opiekuje stroną internetową, wszyscy z tego żyją i zarabiają trzy razy tyle co w Polsce, ergo - musi być większa marża, bo ceny w hurcie w EU są podobne. Brak ceł i sprawna logistyka międzynarodowa powodują, że nie ma za bardzo podstaw, żeby w Polsce było drożej.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 8 Mar 2023, 07:25 »
Rynek rowerowy w Niemczech jest większy niż w Polsce (więcej tam rowerzystów).
A jak rynek jest większy to jest większa konkurencja, większy wybór i niższe ceny

Przecież to proste.

Offline Mężczyzna furman

« 8 Mar 2023, 07:38 »
Pozostaje kwestia jaki procent końcowej ceny stanowi koszt nabycia samego produkty, a jaki jego techniczna i logistyczna obsługa. Rotacja towaru również jest istotna. Niemiec sprzeda 100 opon po 50 euro/szt, a Polak ile sprzeda...5-10 ?
Nie wiem skąd przekonanie, że to ( złe) sklepy definiują rynek rowerowy w Polsce. Sklepy są takie jakich mają klientów. To klienci poprzez swoje zakupy decydują o tym jakich mamy sprzedawców. Zwłaszcza jeśli mowa o niewielkich podmiotach, które faktycznie starają się odzwierciedlić potrzeby klientów w przeciwieństwie do wielkich koncernów mających klientów "gdzieś"

« 8 Mar 2023, 08:00 »
Ktoś to musi zamówić, zapakować, wysłać. Ktoś się opiekuje stroną internetową, wszyscy z tego żyją i zarabiają trzy razy tyle co w Polsce, ergo - musi być większa marża, bo ceny w hurcie w EU są podobne. Brak ceł i sprawna logistyka międzynarodowa powodują, że nie ma za bardzo podstaw, żeby w Polsce było drożej.
Nie liczysz bardzo ważnej kwestii jak państwo łupi , że zacytuję premiera, podatkami i daninami przedsiębiorców. Innymi słowy co robi państwo aby gospodarka była konkurencyjna i uwierz mi, że nasze, odkąd wstało z kolan, robi wszystko żeby nasza gospodarka konkurencyjna nie była.
Wysokość płac na rynku lokalnym nie ma wielkiego znaczenia - po prostu te koszty wszyscy mają podobne.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum