Autor Wątek: Branża rowerowa - 2023  (Przeczytany 12399 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: Branża rowerowa - 2023
« 8 Mar 2023, 08:01 »
Jest wyraźny problem z dostępnością i nie za bardzo jest co sprzedawać, co może być powodem wzrostu marż na towarach najbardziej porządnych. Kolega prowadzi sklep i ostatnio dystrybutor u którego bierze opony powiedział mu, że interesujący mnie kolor i rozmiar to lipiec. Ciężko to nazwać inaczej niż kpiną. Akurat było coś online w jednym sklepie w PL, więc nabyłem gdzie indziej.
Podobnie mówi, że brak markowych rowerów na sprzedaż, bo główna dystrybucja jest za granicą i do Polski wysyłają mało co. Gdyby nie rodzimy producent, który w zamyśle miał być uzupełnieniem oferty, to by nie miał czym handlować. Z tym, że w przypadku rowerów, ceny są katalogowe, więc tutaj nie ma 30% wzrostów cen, że względu na braki w magazynach.

Offline Kobieta Agnieszka

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2013
« 8 Mar 2023, 08:15 »
Łe, a taki fajny temat na początku był.
Liczone od: maj 2013

Offline Mężczyzna Lupus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.09.2011
« 8 Mar 2023, 09:51 »
...Zobacz sobie jakie robią obroty i porównaj je do dowolnego, w miarę popularnego sklepu u Niemców...
Może być bikester? W przeliczeniu na złotówki około 127 mln w 2021. Dadelo (centrum rowerowe) w tym samym okresie 83 mln PLN. W 2022 to już 115 mln zł (+38%). Chyba nie tak źle wychodzi to porównanie?

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 8 Mar 2023, 10:20 »
Za zachodnią granicą jest kilka takich sklepów, tymczasem u nas jest CR + długo długo nic.
A wydaje mi się, że wielkość całego rynku też ma spore znaczenie.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Mar 2023, 10:32 »
No ale co mają koszty pracy w Polsce do ceny opon, które nie są u nas produkowane?
Idąc tym tropem produkty produkowane w Polsce powinny być w Niemieckim rynku 3-4 tańsze. Czy tak jest - tego nie wiem ale z tego co się słyszy to raczej tak nie jest.
Koszty pracy stanowią istotną część ceny końcowej produktu. Płace w sklepie rowerowym to oczywiście nie jest 30% końcowej ceny produktu, ale udawanie, że to nie ma wpływu na nic jest nieporozumieniem. Tylko dlatego opłaca się europejskim producentom sprzętu rowerowego budować fabryki w Azji, tylko ze względu na koszty pracy. Są o tyle niższe, że opłaca się wydać duże kwoty na budowy owych fabryk, że opłaca się to transportować pół świata.

Nie wiem skąd przekonanie, że to ( złe) sklepy definiują rynek rowerowy w Polsce. Sklepy są takie jakich mają klientów. To klienci poprzez swoje zakupy decydują o tym jakich mamy sprzedawców. Zwłaszcza jeśli mowa o niewielkich podmiotach, które faktycznie starają się odzwierciedlić potrzeby klientów w przeciwieństwie do wielkich koncernów mających klientów "gdzieś"

Ale to nie jest kwestia tego, że zawsze tak było. Przed pandemią stosunek wielkości rynku rowerowego w Niemczech do rynku w Polsce był z grubsza taki sam jak jest obecnie. A wtedy te ceny były porównywalne, podczas gdy obecnie zarysowuje się coraz wyraźniej tendencja wyższych cen w Polsce. W przypadku tańszych zakupów dalej wygrywa Polska, bo wysyłka z Niemiec to koło 50zł, ale przy droższych zakupach już coraz częściej wygrywają Niemcy. A to czy mniejsze podmioty odzwierciedlają potrzeby klientów - to dyskusyjna sprawa. Może w stosunku do stacjonarnych sklepów to prawda, ale w przypadku internetowych już bym nie powiedział. Podejście do klienta to widać przede wszystkim przy kwestii zwrotów i reklamacji, a z tym w mojej opinii w zachodnich sklepach dużo łatwiej. Miewałem sytuacje, gdy zaginęła paczka z wartym kilkaset złotych towarem - i sklep zachodni bez słowa wysyła kolejną. A w Polsce już różnie z tym bywa, trzeba się naużerać. A kwestia reklamacji to droga przez mękę, choć to już dotyczy nie sklepów, tylko podejścia dystrybutora. Ale z punktu widzenia klienta - znacznie łatwiej o reklamację gdy sprawa dotyczy zachodniego dystrybutora, choć bardziej kłopotliwa i droższa jest wysyłka.

Może być bikester? W przeliczeniu na złotówki około 127 mln w 2021. Dadelo (centrum rowerowe) w tym samym okresie 83 mln PLN. W 2022 to już 115 mln zł (+38%). Chyba nie tak źle wychodzi to porównanie?

No właśnie to już wcale nie są takie małe obroty. Nie jak największe zachodnie sklepy, ale ze średnimi już można to porównywać.

Za zachodnią granicą jest kilka takich sklepów, tymczasem u nas jest CR + długo długo nic.
A wydaje mi się, że wielkość całego rynku też ma spore znaczenie.
Ale tak było zawsze. I pomimo tego kiedyś ceny w Polsce były bardziej konkurencyjne. Niemcy oczywiście mają większy rynek, ale w Polsce koszty pracy są sporo niższe.

Offline Mężczyzna furman

« 8 Mar 2023, 11:03 »
Każdy rynek ma swoje problemy, to nie ulega wątpliwości. Myślę, że w przekroju całego rynku ceny są podobne, akurat Ty trafiłeś na opony, które z różnych względów różnią się ceną w tak wielkim stopniu. Tak teraz sobie przeglądałem różne strony i wychodzi na to, że są ceny zbliżone, jedno tam jest taniej, inne tu jest taniej.

Co do reklamacji to nie wiem jak jest. Ja nigdy nie miałem problemów. Z jednej strony skoro nasi walą takie ceny to sporo na tym zarabiają i reklamacje nie powinny być problemem bo mają z czego pokrywać koszty :)

Jeszcze jest jedna kwestia. Nigdy nie prowadziłem badań nad różnicą między klientem polskim, a niemieckim ale pewne trendy są widoczne. Na kilkaset transakcji na ebay miałem 2 zwroty. Na tą samą ilość transakcji na polskim allegro miałem kilkadziesiąt zwrotów. Oczywiście nie robię żadnych problemów, prawa trzeba przestrzegać, ludzie się mogą pomylić , zakup przez internet to zawsze zakup w ciemno. Dochodzą do tego jeszcze kwestie stanu w jakim znajduje się zwrócony sprzęt, a o tym można by dużo pisać.

Każda akcja powoduje reakcję.

Już pisałem - rynek kreują klienci, a nie sklepy.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Mar 2023, 11:13 »
Już pisałem - rynek kreują klienci, a nie sklepy.

Ja mam inne zdanie w tej materii. Kwestia zwrotów, generalnie kwestia ogólnego cwaniactwa - to już bardziej cechy narodowe. I to polskie cwaniactwo dotyczy zarówno klientów jak i sprzedawców, w obu tych grupach cwaniactwo jest powszechne. Sklep City-Bike dalej działa w najlepsze, pomimo  setek oszukanych ludzi przez długie lata, w Niemczech to nie byłoby możliwe. Tam owo cwaniactwo jest jednak na znacznie niższym poziomie, zarówno w segmencie klientów jak i sprzedawców.

Offline Mężczyzna furman

« 8 Mar 2023, 11:23 »
To, ze "cwaniacy" są po obu stronach to jest sprawa oczywista.
Najgorsze jest to, że grupa tych "złych" wpływa na jakość, którą odczuwają wszyscy.
Ja jako sprzedawca mogę powiedzieć, że 99% klientów jest bardzo w porządku, chociaż niektórzy są bardziej wymagający, a inni mniej co nie znaczy, że można ich gorzej obsłużyć.
Ale ten 1% ..a może nawet 0,05 % potrafi napsuć tyle krwi, że czasami mam ochotę powystrzelać :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Mar 2023, 11:26 »
chyba nie byłeś na mydealz.de, czyli oryginalnej niemieckiej wersji pepper.pl. Cebulactwo momentami nie gorsze niż nasi.
Może, ale tylko może, jest mniejsze przyzwolenie społeczne na krętactwo, ale że w narodzie niemieckim jest ich jakoś szczególnie mniej, to bym nie powiedział.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 8 Mar 2023, 11:43 »
Generalnie trzeba poczekać jeśli cokolwiek chcecie kupować ponieważ ceny spadną lub zostaną na tym samym poziomie po prostu ludzie będą mieli coraz mniej pieniędzy musimy za to podziękować naszemu  rządowi brawo PiS.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 8 Mar 2023, 11:59 »
spójrzcie na to inaczej. Korba kosztuje np. 40 EURO, dla nas to x prawie 5 i otrzymamy 200 zł.
Niemiec zarabia więcej to jedno, dla niego to 40 Euro jest jak dla nas 40 zł. Proste.
Stąd też tych korb sprzedadzą więcej bo to niedrogo dla nich. A u nas się klient zastanowi zanim wyda 200 zł. Jakby kosztowała 40 zł to byłby też luz jak u  nich.

Wystarczy zapytać kogoś w kraju zachodnim gdzie jest Euro czy kupiłbym paliwo za 6 euro, a nie np. 2 euro. Kupiłbym ale jakby marudził. Jak z kimś z tamtych rejonów gadam to właśnie wtedy oni łapią się za głowę jak my żyjemy.

Offline Kobieta Agnieszka

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2013
« 8 Mar 2023, 12:58 »
Generalnie trzeba poczekać jeśli cokolwiek chcecie kupować ponieważ ceny spadną lub zostaną na tym samym poziomie po prostu ludzie będą mieli coraz mniej pieniędzy musimy za to podziękować naszemu  rządowi brawo PiS.

Co dużo wnosi do pytania autora i tematu wątku.
Liczone od: maj 2013

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 8 Mar 2023, 13:03 »
Po prostu  branża rowerowa nie jest odrębnym bytem w naszej gospodarce, a ta mocno hamuje, co widać po wskaźnikach makroekonomicznych.
Jeśli trochę (czyli ok 1%) wzrośnie bezrobocie to będziemy mieli recesję.
Tak, że zakładanie nowego biznesu akurat w tym momencie, jeszcze na rynku który jest, jak by na to nie patrzeć, dość mocno konkurencyjny jest dość ryzykowne. Oczywiście jeśli sam pomysł i jego realizacja będą na dobrym poziomie może się udać.
2 połowa roku powinna być już lepsza, no chyba że ludzie po raz kolejny nabiorą się na socjalne obietnice polityków, to za jakieś 2 lata będziemy mieli scenariusz grecki.
« Ostatnia zmiana: 8 Mar 2023, 13:09 liftlodz »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 8 Mar 2023, 13:11 »
Wątek zaczął się ciekawie, a zaczyna wyglądać, jak prawie każdy, w interesie swoim prosiłbym o powrót do korzeni.

W mojej okolicy ostały się dwa sklepy rowerowe i jeden serwis, ten z mniejszymi obrotami, trochę droższy, jest bardziej elastyczny, bardziej skory do współpracy w mało popularnych tematach typu uszczelki do amortyzatora nieprodukowanego od 18 lat, oferują odbiór i dowóz sprzętu, komis i ogólnie ich lubię, w golińskim molochu, któremu zdarzało się sprzedawać po 900 rowerów w miesiącu, nie byłem od kilku lat.

W Poznaniu znam trzy serwisy, z czego jeden w miarę (ten na Świętym Wojciechu).

P.S. Tak chwalony tu i ówdzie bikster właśnie zaczyna mnie wkurzać, w ubiegły poniedziałek powinienem dostać paczkę, której jeszcze nie wysłali, bo brak na magazynie najbardziej błahego elementu zamówienia.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 8 Mar 2023, 13:18 »
Popieram zdanie wojtka i Agnieszki. Cokolwiek nie myślimy o poczynaniach polityków - odpuśćmy wtręty w tym kierunku.

Nie wiem, czy bikster jest taki dobry, w moim przypadku korby nie miał w ofercie w Polsce, a w fahrrad.de dostałem ją właśnie za 89 ojro wtedy plus 10 za przesyłkę. A przecież to ten sam sklep..

Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum