Autor Wątek: Branża rowerowa - 2023  (Przeczytany 12398 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Branża rowerowa - 2023
« 8 Mar 2023, 16:44 »
zawsze mnie ciągnęło do własnego biznesu, a do tego 25 lat w branży IT (network/cyber-security) i korpo skutecznie mnie wypaliło, więc jak nie teraz to kiedy  ;)

Skoro masz 25 lat doświadczenia, to stwórz jakiś memiczny token związany z cyklozą - na przykład połączony z nabijaniem statystyk na jakichś stravach czy garminach. Potem stwórz do tego własną platformę społecznościową z kanałem sprzedaży opartym na generowanym tokenie (oczywiście % od obrotu wraca do Ciebie, a tokeny wydane w Twoim sklepie są spalane)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 8 Mar 2023, 17:06 »
Skoro masz 25 lat doświadczenia, to stwórz jakiś memiczny token związany z cyklozą - na przykład połączony z nabijaniem statystyk na jakichś stravach czy garminach. Potem stwórz do tego własną platformę społecznościową z kanałem sprzedaży opartym na generowanym tokenie (oczywiście % od obrotu wraca do Ciebie, a tokeny wydane w Twoim sklepie są spalane)

Co? Nic z tego nie rozumiem. Token spalany w sklepie... Za stary jestem. Zrobię zakupy gdzie indziej.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 9 Mar 2023, 00:18 »
Skoro masz 25 lat doświadczenia, to stwórz jakiś memiczny token związany z cyklozą - na przykład połączony z nabijaniem statystyk na jakichś stravach czy garminach.

to jest OT, jak będę chciał inwestować w IT, utworzę stosowny wątek  :P

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 9 Mar 2023, 07:51 »
to jest OT, jak będę chciał inwestować w IT, utworzę stosowny wątek  :P

Niekoniecznie OT - jeśli zamierzasz traktować sklep rowerowy pod kątem przyszłej komercjalizacji, a nie tylko spełniania swoich pomysłów/hobby/samorealizacji ;)

Ja na przykład nie mam pomysłu co możnaby zaoferować klientom, gdybym swój sklep chciał założyć, prócz własnych usług importu/spawania co ciekawszych części i kasowania wysokich marży na leniwych klientach, którym się nie chce sprowadzać gratów z drugiej części świata  ::)

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 9 Mar 2023, 09:59 »
Wątek pełen porad i przemyśleń związanych z tym, o co Remik pytał...
Remik, a może zacznij robić na drutach wełniane szaliki ze wzorkiem roweru ;)

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 10 Mar 2023, 00:00 »
Remik, a może zacznij robić na drutach wełniane szaliki ze wzorkiem roweru ;)

Wszystko co sprawi przyjemność i więcej kapusty  ;)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 10 Mar 2023, 21:02 »
Co sądzicie, a może ktoś tu jest z branży ? Mówi się nawet o zapaści , ostatni kwartał 22 to spadek sprzedaży od 20 do 50 % u niektórych. Chodzi mi po głowie od dawna inwestycja w branżę rowerową, w sumie nadszedł czas, ale wątpliwości sporo. Dzięki za wszelkie sugestie i info.

Jako osoba z branży odradzam, chyba że masz kilka milionów na tą inwestycję.
Temat rzeka ale branża rowerowa to ciężki biznes, a jak lubisz jeździć na rowerze to to najlepsza droga żeby na nim nie jeździć  ;)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 10 Mar 2023, 21:37 »
jak lubisz jeździć na rowerze to to najlepsza droga żeby na nim nie jeździć  ;)

Podobno najlepszy pomysł na zabicie swojego hobby to zacząć na nim zarabiać ;)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Żubr

• Na forum od: 03.11.2010
« 10 Mar 2023, 22:33 »
Duże sklepy niemiecki i duże sklepy internetowe polskie to ciężko porównać. Nie ta skala. O ile jeszcze Centrum Rowerowe (Dadelo) to jest jak na polskie warunki jest duże (i jest ok). Ale porównajcie sobie to z np. bike24. Jaką to ma siedzibę (bodajże pod Lipskiem). Wielkością bardzie przypomina fabrykę samochodów niż sklep rowerowy.

I o ile takie typowe części, dla typowego rowerzysty to są w Polsce dostępne i cena jest ok, to już z tzw. specjalistycznymi po pandemii jest problem. Choć w sumie grupa GRX 400 to ja bym nie powiedział, że to jest bardzo specjalistyczne. To jest jednak poziom 105/SLX (nawet pomiędzy Deore a SLX)

Offline Mężczyzna zieluk

• Miasto: Frankfurt am Main
  • Na forum od: 26.10.2019
« 11 Mar 2023, 22:55 »
mnie do głowy przychodzą dwie nisze: spawanie ram na wymiar, ze stali, tytanu ew. innych kosmicznych materiałów i ew. konkurencja dla Dandy Horse tzn. składanie kół do rowerów.

Co do kondycji branży, wprawdzie może nie na terenie Polski ale Europy, to można się o niej przekonać odwiedzając targi rowerowe EUROBIKE we Frankfurcie nad Menem:

https://www.eurobike.com/de/ihr-besuch-2023/offnungszeiten-eintrittspreise-2023/

dla branży 21.06. - 23.06.2023 (od godz. 9 do 18) bilety od 63€ / dzień
dla zwykłych zjadaczy chleba 24. & 25.06.2023 (od godz. 9 do 18) bilety od 15€ / dzień

Jakby ktoś szukał noclegu, to ze 2 osoby mogę za darmo przenocować. A i na targi się wybiorę.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 12 Mar 2023, 18:55 »
Podobno najlepszy pomysł na zabicie swojego hobby to zacząć na nim zarabiać ;)

Jakiś straszny mit to jest, jakby każdy w życiu miał chałturzyć - to dopiero byłaby mizeria. Potrzeba i pasja to podstawa dobrej roboty  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum