Autor Wątek: Podsiodłówki Ortlieb  (Przeczytany 7515 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Podsiodłówki Ortlieb
« 15 Mar 2023, 15:17 »
Moja też przymierzona i, choć niejeżdżona, to wydaje się że będzie bardzo OK.
Moje dotychczasowe badziewie na rzepy, nie dość że za małe, to wymagało jeszcze przypięcia gumą bo inaczej latało niezależnie od roweru, a jak już przypiąłem to bana włożony do środka po kilku godzinach był już w połowie przecierem.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Mar 2023, 16:18 »
Dzisiaj przyszła. Nie taka mała ta torba Ortlieba :) Przynajmniej na moim nowym rowerze. Większej mi nie potrzeba!
No jak można Grizzla taką cegłą deformować!  :lol:
To rower do jazdy na lekko i bikepackingu. Z przodu torebka Apidury idealnie się komponuje, a z tyłu taki klocek? Nie bardzo rozumiem koncepcję kupowania lekkiego karbonowego roweru, a później dokładania do niego ciężkiego zestawu toreb, wtedy tracimy część tego czym ten rower się wyróżnia.

Ja to bym radził odesłać tego Ortlieba i pozbierać na Tailflina, który jest lżejszy, daje większą pojemność i demontujesz go w parę sekund. A tutaj samą torbę zdemontujesz, ale bagażnik zostaje.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 15 Mar 2023, 17:26 »
A tutaj samą torbę zdemontujesz, ale bagażnik zostaje.
Nie ,to nie tak :) Ten bagażnik, to Quick Rack Alu Black (https://elensport.pl/sklep/produkt/bagaznik-ortlieb-tylny-quick-rack-alu-black/8032.159.1.1.pl.0.htm) Po wymianie sztywnej osi tylnego koła na taką: https://www.bikester.pl/sram-mtb-maxle-stealth-os-sztywna-tylna-142mm-santa-cruz-scott-rama-M458219.html i niewielkiej jej przeróbce mogę zakładać i zdejmować bagażnik równie szybko jak ten Tailflina. Koszt całego zestawu (bagażnik, oś i torba) ok. 770 zł co przy cenie Tailflina (1955 zł) jest dość konkurencyjne ;)
A po zdjęciu bagażnika (i błotników ;))mam nadal rasowego karbonowego  grawela :)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Mar 2023, 18:42 »
Koszt całego zestawu (bagażnik, oś i torba) ok. 770 zł co przy cenie Tailflina (1955 zł) jest dość konkurencyjne ;)

Cenowo to wiadomo, że Tailflin ma kosmicznie ceny,. Ale 1955zl to cena wersji karbonowej, a ta aluminiowa cięższa jedynie o 130g kosztuje 1650zł. Poza tym Tailfin to jest cały system - możesz kupić wersję z możliwością zainstalowania sakw (zarówno normalnych jak i tych Tailflina z doskonałym systemem zamykającym, dużo lepszym od zwykłego gdzie sakwy nic nie skaczą), a w wersji alu masz otwory montażowe takie jak w widelcu - możesz tam mocować koszyki, bidony i tak dalej.

Tak więc Tailfin to jest cały system, a ze względu na niską wagę nadaje się do bikepackingu, torba z bagażnikiem (i to większa niż w Ortliebie) waży tyle co sama torba Ortlieba, do tego system Tailflina będzie sztywniejszy, na wybojach to obawiam się że takie mocowanie jak w Ortliebie może hałasować. Niestety Tailflin ceny ma koszmarne, ale do drogiego roweru jest to fajna alternatywa dla bagażników. Od typowych toreb bikepackingowych jest oczywiście cięższy, ale jeszcze akceptowalnie, natomiast wygoda dostępu do rzeczy fajna.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 16 Mar 2023, 16:58 »
Marku - bardzo ładny rowerek.
Chyba na tegorocznym zlocie pojawi się kilka nowych Canyonów :)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 16 Mar 2023, 18:29 »
Prawie tak ładny jak Twój :D
A Canyonów pewnie będzie sporo, bo to zrobiła się bardzo popularna marka!
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 26 Mar 2023, 12:24 »

Cenowo to wiadomo, że Tailflin ma kosmicznie ceny.

To skutek braku sensownej konkurencji.

Widać, że koszt wejścia jest pewnie wysoki, a rynek niszowy, bo o ile w przypadku podsiodłówek, uprzęży i innych toreb bikepackingowych rynek szybko się zapełnił (począwszy od solidnych manufaktur, poprzez badziewiarzy po rowerowych potentatów). A w przypadku konstrukcji w rodzaju Tailfina jest zerowy wybór.

Offline Mężczyzna KWOJSA

• Na forum od: 06.09.2023
« 6 Wrz 2023, 16:29 »
A tutaj samą torbę zdemontujesz, ale bagażnik zostaje.
Nie ,to nie tak :) Ten bagażnik, to Quick Rack Alu Black (https://elensport.pl/sklep/produkt/bagaznik-ortlieb-tylny-quick-rack-alu-black/8032.159.1.1.pl.0.htm) Po wymianie sztywnej osi tylnego koła na taką: https://www.bikester.pl/sram-mtb-maxle-stealth-os-sztywna-tylna-142mm-santa-cruz-scott-rama-M458219.html i niewielkiej jej przeróbce mogę zakładać i zdejmować bagażnik równie szybko jak ten Tailflina. Koszt całego zestawu (bagażnik, oś i torba) ok. 770 zł co przy cenie Tailflina (1955 zł) jest dość konkurencyjne ;)
A po zdjęciu bagażnika (i błotników ;))mam nadal rasowego karbonowego  grawela :)

Możesz blizej opisać jakie przeróbki były potrzebne?
Też mierzyłem ten bagażnik do Grizla i wydawał się za krótki żeby siegać to osi ( a te zamówiłem od Tailfina)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum