Autor Wątek: Nowe garminy (etrex SE i gpsmap 67)  (Przeczytany 2779 razy)

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Nowe garminy (etrex SE i gpsmap 67)
« 15 Mar 2023, 11:59 »
Pojawiły się nowe modele garminów, w tym etrex SE który ma bardzo ciekawy wygląd, i - co ważniejsze - ma bluetooth i współpracuje z Garmin Explorerem! Jeżeli bedzie możliwość wgrywania tras bezprzewodowo, to pozostaje tylko czekać na etrexy 3xx (z mapami). Dla mnie osobiście będzie to istotny powód aby zmienić swojego dotychczasowego etrexa, bo tego wgrywania nowych tras bezprzewodowo brakuje mi bardzo.
https://www.garmin.com/pl-PL/p/835742

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Odp: Nowe garminy (etrex SE i gpsmap 67)
« 15 Mar 2023, 13:00 »
współpracuje z Garmin Explorerem
Nie wiem, czy to zaleta, czy tylko cecha. Nie spotkałem tak nieintuicyjnej aplikacji, jak Garmin Explorer. No poza jakimiś rządowymi.

Offline Mężczyzna bzyk69

« 15 Mar 2023, 13:13 »
Na bezrybiu i rak ryba. Ważne żeby można było przerzucać bezprzewodowo gpxy. Resztę można zrobić w innych aplikacjach. Nic tak nie wkurza, jak konieczność łączenia kabelków telefon<>etrex na trasie, bo coś się w planach pochrzaniło i trzeba nowego gpxa wgrać.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Mar 2023, 13:51 »
Pojawiły się nowe modele garminów, w tym etrex SE który ma bardzo ciekawy wygląd
I czarno-biały ekran oraz brak wysokościomierza barometrycznego. To jest bardzo prosty model, więc nie widzę tu żadnego wow.

i - co ważniejsze - ma bluetooth i współpracuje z Garmin Explorerem! Jeżeli bedzie możliwość wgrywania tras bezprzewodowo, to pozostaje tylko czekać na etrexy 3xx (z mapami)

Łączność z BT i Explorerem to przecież mają Etrexy serii 35 obecne już parę lat na rynku. Tylko problem z Explorerem jest taki, ze podobno nie da się tego tak zsynchronizować, żeby to pozwalało wgrywać na urządzenie pliki bezprzewodowo, choć w teorii powinno cos takiego obsługiwać. Można jedynie bezprzewodowo wysyłać pliki z urządzenia do Stravy czy innych tego typu serwisów.

Natomiast prawdziwym przełomem w tych nowych odbiornikach (zarówno Etrex SE jak i GPSMap 67) jest czas pracy. Etrex 35 miał oficjalnie 16h, GPSMap 66s też 16h. Podczas gdy Etrex SE (zasilanie na AA) ma 168h, a GPSMap 67 (ma wewnętrzny aku, nie jak dotąd baterie AA) 180h. To jest przełom ogromny, czas pracy dłuższy 10-krotnie. Aż takie wydłużenie czasu pracy wydaje się niemożliwe, więc trzeba poczekać na opinie ile to realnie działa, ale wiele wskazuje, ze zastosowano tu nowe, energooszczędne procesory, które w nowych Edge 1040 znacznie wydłużyły czas pracy. Rezygnacja z AA w modelu 67 niestety nie spowodowała, że nowy GPSMap 67 schudł - dalej jest to bulwa z 3,5cm szerokości, co na rowerze nie jest fajnym rozwiązaniem. Natomiast przy takich czasach pracy rezygnacja z AA wydaje się sensowna, jeśli to działa ponad 100h to sens stosowania baterii AA znacząco maleje.

Natomiast jak pisałem - trzeba poczekać na opinie użytkowników jakie będą realne czasy pracy urządzeń, bo te 170-180h to się mało realne wydaje. Ale nawet jak to będzie poziom powiedzmy 60-80h to już będzie to wynik doskonały.
« Ostatnia zmiana: 15 Mar 2023, 14:08 Wilk »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Mar 2023, 14:08 »
Do tego jeszcze trzeba dodać, że Etrex SE to bezmapowiec, nie można tam wgrać map, mamy jedynie kreskę śladu i jakąś słabiutką bazową mapę (cała pamięć urządzenia to 28MB). Więc w obecnych czasach to prehistoria, nie wiem kto za coś takiego jest w stanie dać blisko 1000zł. To odpowiednik starego Etrexa 10, więc pewnie wypuszczą też wyższe wersje mapowe.

Natomiast te czasy pracy na filmikach reklamowych uwypuklają, więc nie jest to pomyłka, musieli znacząco podnieść ten parametr w nowych modelach, a to bardzo istotny parametr na wyjazdach rowerowych.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 15 Mar 2023, 15:18 »
Łączność z BT i Explorerem to przecież mają Etrexy serii 35 obecne już parę lat na rynku. Tylko problem z Explorerem jest taki, ze podobno nie da się tego tak zsynchronizować, żeby to pozwalało wgrywać na urządzenie pliki bezprzewodowo, choć w teorii powinno cos takiego obsługiwać. Można jedynie bezprzewodowo wysyłać pliki z urządzenia do Stravy czy innych tego typu serwisów.
Potwierdzam. BT obsługuje czujniki i wysyłanie danych np. na Stravę ale wgrywanie śladu niestety po kablu - mnie inaczej się nie udało.
Może ten czarno-bialy ekran też wpływa na czas pracy urządzenia?

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 15 Mar 2023, 15:39 »
czarno-biały ekran

A czy to urządzenie w ogóle wyświetla mapę?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Mar 2023, 15:58 »
Może ten czarno-bialy ekran też wpływa na czas pracy urządzenia?

Trochę pewnie wpływa, ale kolorowy i mapowy GPSMap67 ma ten czas pracy jeszcze większy, więc nie to decyduje. Myślę, ze wpływ na dużo dłuższy czas pracy nowych serii Garminów mają przede wszystkim bardziej energooszczędne procesory oraz dużo lepiej napisane oprogramowanie pod kątem właśnie oszczędzania energii.

A czy to urządzenie w ogóle wyświetla mapę?

Pisałem wyżej że jest to bezmapowiec. Ma wgraną jakąś tam szczątkową mapę bazową, ale generalnie nie obsługuje map, żadnej mapy tam nie wgrasz, nawigacja sprowadza się do jazdy po kresce śladu.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 15 Mar 2023, 19:13 »
Nic dziwnego, że działa długo skoro ma minimalną funkcjonalność. Wyświetlenie mapy zużywa baterię, a ten nie musi tego robić. Mogli jeszcze dać by ekran e-ink - czysta spekulacje - co dodatkowo ograniczyłoby zużycie prądu.

Przypuszczam, że normalna nawigacja nie zbliży się nawet do tego wyniku.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 15 Mar 2023, 20:04 »
dużo lepiej napisane oprogramowanie pod kątem właśnie oszczędzania energii.

Opis dla GPSMAP 76: "W domyślnym trybie śledzenia urządzenie może działać nawet 165 godz., a Twoja pozycja będzie zapisywana co 10 minut."
Czy to znaczy, że ślady będą "kanciaste". Jeśli dobrze rozumiem oszczędność energii, kosztem bardzo kiepskiego śladu trasy.
Czekam na realne sprawdzenie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Mar 2023, 21:55 »
Nic dziwnego, że działa długo skoro ma minimalną funkcjonalność. Wyświetlenie mapy zużywa baterię, a ten nie musi tego robić. Mogli jeszcze dać by ekran e-ink - czysta spekulacje - co dodatkowo ograniczyłoby zużycie prądu.

Jak pisałem GPSMap 67 z kolorową mapą i wszystkimi bajerami ma ten czas pracy wyższy niż Edge SE, więc nie jest to kwestia tylko braku mapy.

Opis dla GPSMAP 76:
Chyba chodziło Ci o GPSMap 67, bo 76 też istnieje i to jest seria morska Garmina.
"W domyślnym trybie śledzenia urządzenie może działać nawet 165 godz., a Twoja pozycja będzie zapisywana co 10 minut."
Czy to znaczy, że ślady będą "kanciaste". Jeśli dobrze rozumiem oszczędność energii, kosztem bardzo kiepskiego śladu trasy.
No i dlatego pisałem, że te 180h to raczej jest mało realne, to jest pewnie uzyskane na mocno oszczędnych ustawieniach, może z wyłączonym ekranem itd. Ale niech to będzie nawet poziom 60-70h - to już by było doskonale, w porównaniu do dotychczasowych 16h. A czasy pracy jakie uzyskują nowe Egde - dają podstawy ku takim oczekiwaniom, a przecież Edge więcej prądu ciągnie, jest bardziej skomplikowanym urządzeniem niż seria GPSMap, ma ileś podłączonych czujników, więcej procesów naraz obsługuje, więc w teorii jest szansa, że GPSMap 67 będzie miał jeszcze lepsze osiągi niż Edge 1040.

Offline Mężczyzna bzyk69

« 17 Mar 2023, 09:59 »

I czarno-biały ekran oraz brak wysokościomierza barometrycznego. To jest bardzo prosty model, więc nie widzę tu żadnego wow.

Łączność z BT i Explorerem to przecież mają Etrexy serii 35 obecne już parę lat na rynku. Tylko problem z Explorerem jest taki, ze podobno nie da się tego tak zsynchronizować, żeby to pozwalało wgrywać na urządzenie pliki bezprzewodowo, choć w teorii powinno cos takiego obsługiwać.

Skoro wyszedł odpowiednik etrexa 10, to mam nadzięję że zaraz pojawi się coś o funkcjonalności 22,32. Dziesiątki oczywiście nie biorę pod uwagę, bo ona może dobra jest na grzyby czy do geocachingu.
Jeżeli natomiast nowy odpowiednik etrexa 32x miałby możliwość pełnej współpracy z explorerem (w sensie: akceptował wysyłanie i odbieranie plików gpx), to byłby prawdziwy game changer.

Też bardzo długo rozważałem kupno Toucha, ale któryś z posiadaczy skutecznie mnie z tego wyleczył informując, że gpxa to tym bluetoothem nie przeslę.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 17 Mar 2023, 10:09 »
Też bardzo długo rozważałem kupno Toucha, ale któryś z posiadaczy skutecznie mnie z tego wyleczył informując, że gpxa to tym bluetoothem nie przeslę.

Kupując Etrexa 35T też sądziłem, że można będzie pliki przesyłać w dwie strony. Teraz wiem, że nie da się. Na wyprawę zabieram kabelek z przejściówką do komórki  >:( aby modyfikować wcześniej zaplanowany ślad.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 17 Mar 2023, 13:15 »
Kupując Etrexa 35T też sądziłem, że można będzie pliki przesyłać w dwie strony. Teraz wiem, że nie da się. Na wyprawę zabieram kabelek z przejściówką do komórki  >:( aby modyfikować wcześniej zaplanowany ślad.

To jest porażka, jeśli urządzenie ma komunikację Bluetooth, ale okazuje się, że transfer jest jednostronny. Myślę, że po części wynika to ze sporo mniejszej popularności nawigacji turystycznych niż rowerowych, na forum garminowskim ten segment praktycznie jest nie reprezentowany, podczas gdy działy dotyczące Edge mają mnóstwo postów, co pozwala jednak na pewną presję na Garmina.

Bo skoro urządzenie ma BT - to brak możliwości wysyłki to tylko kwestia oprogramowania. Jak sprawdziłem to aplikacja Garmin Explore Etrexów nie obsługuje, dopiero ten nowy Etrex SE jest wymieniony. Obsługuje natomiast serię GPSMap 64 i 66, ale tam jak pisali Król Julian i Wuj Tom i tak to nie chce działać, na Wyprawce Roztoczańskiej spróbuję się tym pobawić, bo jednak tę aplikację przecież poprawiają, więc mogło się coś zmienić w temacie.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 17 Mar 2023, 13:53 »
Miałem kilka podejść do Garmina Explore i za każdym razem się poddałem.
Natomiast prawdziwą porażką jest to, że do zsynchronizowania śladu gpx z pomocą Garmin Connect potrzebne jest połączenie internetowe, bez tego apka nie startuje.
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum