Autor Wątek: Velo dunajec - szukam towarzystwa  (Przeczytany 5879 razy)

Offline Mężczyzna gregory83

• Miasto:
  • Na forum od: 28.03.2023
Velo dunajec - szukam towarzystwa
« 28 Mar 2023, 18:21 »
hej, chodzi za mną chęć przejachania velo dunajec w tym roku,  ale bardzo rekreacyjnie tzn. 30-40 km dzienni z postojami na podziwianie widoków, zwiedzanie. chcę przykładowo dojechać do szczawnicy i tam pobyc jeden dzień i tak w każdej większej miejscowości. Spanie pod dachem. Może ktoś myśli podobnie i ma taki plan? Chcę po prostu jechać bardzo na luzie i nacieszyć się otoczeniem.
Ja 39 lat, z wrocławia. Termin do dogadania. myślałem o czerwcu lub wrzesniu, ale każdy inny do zastanowienia.

Offline Mężczyzna zabiraj

• Miasto: warszawa
  • Na forum od: 29.03.2019
Odp: Velo dunajec - szukam towarzystwa
« 28 Mar 2023, 18:46 »
Gregory, Velo Dunajec jest piękny, ale 30-40 km dziennie to jakby stać w miejscu, "szkoda roweru", można na piechotę...trasa jest cudna, wrzuć bardziej ambitny plan, mogę być przewodnikiem (mam swoje lata) pozdrawiam Krzysiek

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 28 Mar 2023, 19:25 »
@gregory83, sprawdź czy będzie przejazd Drogą Pienińską od Czerwonego Klasztoru do granicy z Polską. Jakiś remont miał być a to jeden z ładniejszych odcinków.

@zabiraj, 40 km dziennie, żeby wszędzie wszystkiego popróbować to wcale nie mało. Szczególnie w górskich okolicach gdzie choćby na 3 korony chciało się wejść albo tratwą kawałek popłynąć. Można i 150 dziennie pocisnąć asfaltem, tylko czy otoczeniem będzie się kiedy nacieszyć ? :)
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Mar 2023, 19:38 »
Ale samo Velo Dunajec pomimo, że jest w górach to jest płaskie (poza kawałkiem nad Jeziorem Czorsztyńskim, gdzie jest jeden solidniejszy podjazd) i 30-40km to rzeczywiście jest bardzo mało, to są realnie 2h dziennie jazdy rowerem.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 28 Mar 2023, 19:52 »
Samego przelotu owszem. Ale kręcenia się po okolicach niekoniecznie. Jak zawsze, zależy od celu podróży.
Pozdrawiam, Zbyszek

• Miasto:
« 28 Mar 2023, 20:29 »
Dzięki za wskazówki, ale tak jak pisałem, chcę sie troche zatrzymywać, podziwać, na spokojnie popróbować lokalnych specjałów, wypic kawę z widokiem. Totalny luz plus rower. Wszystko do dogadania, moze być i 60 km. To zależy od towarzystwa, ale zależy mi na relaksie połączonym z rowerem.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 29 Mar 2023, 16:01 »
@gregory83, sprawdź czy będzie przejazd Drogą Pienińską od Czerwonego Klasztoru do granicy z Polską. Jakiś remont miał być a to jeden z ładniejszych odcinków.

Zamknięta w zasadzie od teraz do 30 czerwca.

https://poznajpieniny.pl/zamknieta-droga-pieninska/

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid037eXS9ig8srEtuSnzisXZVBBXMn9rp1Q978j7YXMcb7U4dFJTjfT8SK3RDNzkiuQKl&id=100064596915735

• Miasto:
« 30 Mar 2023, 11:55 »
dzięki wielkie. o tym nie wiedziałem. w takim razie trzeba planować wrzesień, ale towarzystwo nadal poszukiwane...

Offline Mężczyzna luckyLuke

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 31.05.2013
« 2 Kwi 2023, 12:49 »
Taki sam plan mam. Też go planuję przejechać bez spiny, bo z 10-cio letnim synem. Dystans 30-40 km doskonale rozumiem i też taki przewidywałem. No i też jestem z Wrocławia :)
Co do terminu to czerwiec na pewno nam nie będzie pasował. Najlepiej to jakiś przedłużony weekend w wakacje - przełom lipca - sierpnia może.
Daj znać jakbyś coś planował. Może uda się coś zgrać.

Offline Mężczyzna Krzysiek_

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 10.04.2022
« 24 Maj 2023, 15:17 »
Hej, wybiera się ktoś w najbliższym czasie trasą Velo Dunajec? Z chęcią się dołączę

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 24 Maj 2023, 19:00 »
Poczekaj aż uruchomią linie kolejową. Wtedy się wybieram

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 25 Maj 2023, 07:07 »
Trasa Velo Dunajec na odcinku Czerwony Klasztor - Szczawnica jest zamknięta.
Słowacy robią remont bodajże do końca czerwca. Tak tylko uprzedzam...

« 11 Lip 2023, 00:44 »
Trasa Velo Dunajec na odcinku Czerwony Klasztor - Szczawnica jest zamknięta.
Słowacy robią remont bodajże do końca czerwca. Tak tylko uprzedzam...

Droga została ponoć otwarta, podały oba PN-y:
https://www.facebook.com/watch/?v=605912438191697

« 26 Lip 2023, 00:17 »
Droga została ponoć otwarta

Otworzyli ale jeszcze nie ma barierek i komuś się spadło do Dunajca  :o

https://24tp.pl/n/108642

« 21 Sie 2023, 01:44 »
Zamykają jeszcze drogę nad Dunajcem do końca sierpnia:

https://www.facebook.com/pienap/posts/pfbid04M46KNCttxFKusij7sdYYoQAyv1QLYKxP35xuYoTJ8C9nGwKSi3pnK28fkRoxrbzl

Zarząd Pienińskiego parku narodowego z siedzibą w Spiskiej Starej Wsi UPRZEDZA zwiedzających, ale także przedsiębiorców czynnych w zakresie ruchu turystycznego danego obszaru o większych ograniczeniach , oraz zamknięciu Drogi Pienińskiej, na odcinku od Potoka Leśnickiego po most w Czerwonym Klasztorze.

Zwiększone ograniczenia oraz zamknięcie drogi planowane są w terminie od 22. do 31. sierpnia 2023 roku. Powodem jest finalizacja prac budowlanych na Drodze Pienińskiej. Zamknięcie ścieżki będzie trwać w podanych dniach zgodnie z wymaganiami realizatora prac rekonstrukcyjnych.
Powodem powstałych ograniczeń jest także arogancja i częste nieprzyzwoite zachowanie wielu turystów wobec pracowników budowy. Ignoracja dotychczasowych ograniczeń oraz brak dobrego zachowania prowadzi do zagrażania ich własnego bezpieczeństwa, ale także bezpieczeństwa reszty turystów i do całkowitego przedłużania prac budowlanych.
Pracownicy Zarządu PIENAP-u będą drogę otwierać zgodnie z wymaganiami  realizatora prac rekonstrukcyjnych a podczas całkowitego zamknięcia będą turystów kierować na trasę objazdową.
Z podanych powodów polecamy zwiedzającym skorzystać ze ścieżki turystycznej Czerwony Klasztor – Cerla – Targów – Leśnica.  Po tej trasie można również poruszać się rowerem, jednak trasa jest odpowiednia dla bardziej doświadczonych rowerzystów. Również można przejechać po drodze państwowej Czerwony Klasztor – Haligovce – Veľký Lipník – Lesnica.
Prosimy właścicielów placówek noclegowych oraz dostawców usług turystycznych o informowanie swoich klientów o ograniczeniach na drodze Pienińskiej oraz o polecenie podanych tras alternatywnych.
Prosimy zwiedzających o zrozumienie, poszanowanie, cierpliwość, przestrzeganie ograniczeń oraz przyzwoite zachowanie.
Droga Pienińska będzie po zakończeniu prac służyła nam wszystkim.
Dziękujemy za zrozumienie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum