śruba zasadniczo jest okrągła
Cytat: Borafu w 13 Wrz 2011, 14:06A mnie coś się zdaje, że Ci to mylenie stron całkiem odpowiadaŚruby mam gdzieś, ale mylenie wschodu i zachodu przeszkadza mi w pracy. Czemu miałoby mi to odpowiadać?
A mnie coś się zdaje, że Ci to mylenie stron całkiem odpowiada
miki - co do butelki, to o dziwo potrafię
A co do nauki przez praktykę, to... Po ponad 5 latach studiowania geografii nie powinnam chyba mieć problemów z odróżnianiem wschodu od zachodu, prawda?
Ale jak nie mam butelki w ręku, to nie przypomnę sobie, w którą stronę się ją odkręca, a w którą zakręca, jeśli nie wykonam takiego ruchu rękami.
Co do problemów z kręceniem - ja osobiście zawsze mam z pedałami problem
W lewo/prawo bezwzględne
Janusz, to jak to jest z tymi pedałami? ja nigdy nie wiem... a z Kokopem i z Borafu (?) ile się na zlocie nakombinowaliśmy.............
Popatrz sobie, jak się kręcą pedały - ale tak, żeby platformy były ustawione poziomo. Jak kręcisz pedałami do przodu, to sama platforma względem tej długiej części (na której osadzona jest platforma) kręci się wcale nie do przodu, a do tyłu. Odkręca się - i właśnie do tyłu (względem roweru) trzeba pedaly odkręcać. Czyli - lewy pedał zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, prawy - odwrotnie (są dwa różne gwinty). Gdyby pedały przykręcały się w czasie jazdy, za Chiny nie dałoby się ich potem odkręcić.
No i Ty mówisz, że nie wiesz jak śrubki przykręcać!Od razu wiedziałem, że coś ściemniasz
Nie istnieje coś takiego jak "bezwzględne lewo i prawo".
Cytat: Borafu w 14 Wrz 2011, 23:47No i Ty mówisz, że nie wiesz jak śrubki przykręcać!Od razu wiedziałem, że coś ściemniaszPotrzeba matką wynalazku (...)Jakbym miała sama wymyślić kierunek odkręcania na podstawie obserwacji gwintu w tych śrubach, to i przez rok bym nie wymyśliła