Autor Wątek: Amortyzator czy widelec sztywny?  (Przeczytany 33279 razy)

Offline mareK

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 23.03.2008
Amortyzator czy widelec sztywny?
« 14 Lis 2009, 12:22 »
Dzięki wielkie za odpowiedź, jezeli ten widelec ma "skok" 63mm a moj amortyzator 100mm to przy kilku podkładkach powinno sie mniej wiecej wyrównać, ale są jeszcze te inne kąty i odległości których zmiana moze też zepsuć mi jazde czego jestem świadomy. Mhmm, musze jeszcze to przemysleć dokładnie.

Jeszcze raz dziękuje za fachową odpowiedź: skolioza, arkadoo.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 14 Lis 2009, 20:50 »
- http://www.allegro.pl/ite...i_bagaznik.html podziurawiony, długa rura sterowa plus mostek czy to zniweluje jakoś brak amortyzatora ?

Do tego widelca mam jedną uwagę - jest zbyt ciężki. Nabyłem przed tygodniem podobny(kształtem) do kół 28" z piwotami i rurą st. 230mm i waży 900g, mój poprzedni widelec waży 850g.
Prawie 1.5 kg niewiele więcej ważą dobre widelce amortyzowane. No chyba że potrzebujesz  widelec do ciężkiego MTB lub zjazdówki.

Offline Szarn

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 10.03.2010
« 18 Mar 2010, 15:56 »
Co zrobić z niedziałającym amorem 28 Suntour NEX-4110? Nie przeszedł próby zalewowej wd-40:P i dalej jest zapieczony na sztywno :| . Jakoś nie mam zaparcia, żeby go samemu rozkręcać, więc powiedzcie czy warto oddać do naprawy(ile taka regeneracja w serwisie kosztuje?) taki w sumie mało warty amor(nowy koszt.149 zł allegro)?
Inna sprawa, że wybieram sie w tym roku do Norwegii, a tam jak Michał pisał ugięcie tylko przeszkadza..,tylko czy to bezpieczne jeździć na czymś takim długie trasy, bo może to kwestia czasu jak spręzyne szlak trafi.. :?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 18 Mar 2010, 16:23 »
Skoro nie chcesz w nim grzebać samodzielnie to albo oddaj do serwisu, albo wymień na coś sprawnego (lub sztywniaka - choć tu znowu problem geometrii). Na zepsutym amorze w długą trasę bym się nie pchał, bo nigdy nie wiesz co może się stać, np na zjeździe...
Wracam do jeżdżenia.

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 18 Mar 2010, 16:48 »
Jeśli rozważasz w ogóle zakup sztywniaka to zastanów się czynie obniży on zbytnio przodu. To prawie nigdy nie jest pożądane w turystyce. Od siebie dorzucę, że właśnie niedawno przerzuciłem się z amortyzatora na sztywne zawieszenie (zmiana roweru) i przy oponach jakie mam tj. około 2" jeżdżąc po szosie bardzo sobie chwalę
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Szarn

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 10.03.2010
« 18 Mar 2010, 17:59 »
Nie będę raczej instalował sztywnych wideł, według mnie do alu-ramy najlepszy amortyzator z blokadą na kierownicy i wtedy można szybko go przełączać na zjazdach/podjazdach według potrzeb :wink: ,  na razie się  męcze z tym badziewiem->..odkręciłem te dwie blokujące nakrętki nr 13 i teraz ciągnąć te tuleje na chama, czy najpierw odkręcić elementy 15 i 8? -> http://adszarpak.w.interii.pl/sun.JPG

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 18 Mar 2010, 18:09 »
Ja odkręcisz z dołu ( 13 i 16), to potem trzeba specjalnym kluczem odkręcić górę, na tym schemacie to chyba 15. Potem wyjmujesz pokrętło blokady ( wyciśnij na siłę ) i odkręcasz sporym kluczem płaski albo nasadowym. Potem już samo wyjdzie, będziesz wszystko widzieć na żywo.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 20 Cze 2010, 14:12 »
Zadam jeszcze jedno pytanie w sprawie amortyzatora. Mam widelec amortyzowany (80 mm) z blokadą skoku plus hamulce tarczowe. Chcę zamontować bagażnik na przednie koło, ale nie wiem, czy to możliwe, bo na dole nie mam otworów do montażu takiego bagażnika. Da się zamontować bagażnik Tubus Swing, ale jest on bardzo szeroki, więc może być problem z transportem samolotem. Do pudła może się nie zmieścić, a tak czy inaczej panowie (panie?) z obsługi pewnie nie będą zbytnio uważać i mogą mi go po prostu zniszczyć, a na pokład stalowych rur nie wniosę;).

Na wycieczce (Norwegia) będę jeździć głównie po asfalcie, ale ze 150-200 km zrobię też pewnie po trudnym terenie, gdzie amortyzator by się przydał. Mimo to priorytetem jest możliwość zamontowania bagażnika. Więc pytanie:

Czy lepiej zostać przy Tubusie Swing?
Czy może zamienić na widelec sztywny z możliwością zamontowania bagażnika i tarczówek?

Jeśli to drugie, bylabym wdzięczna za jakieś propozycje, bo nie wiem, gdzie coś takiego znaleźć. I czy taka zmiana nie sprawi, ze rower będzie się trudniej/niewygodnie prowadziło? Ostatecznie rama jest przystosowana do widelca z amortyzatorem...

Poprawiłem interpunkcję itp. Proszę stosować ą ę ó ź ż itp. Następny tak napisany post zostanie usunięty.
arkadoo

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 20 Cze 2010, 14:24 »
A masz piwoty na widelcu bądź gniazda na nie?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 20 Cze 2010, 14:30 »
Cześć,

Zapraszamy najpierw do działu Przywitaj się. Proszę pisać posty zgodnie z podstawowymi zasadami interpunkcji itp.

Mam Tubusa Swinga, więc w razie potrzeby mogę dokonać stosownych pomiarów lub zdjęć.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 20 Cze 2010, 14:43 »
To wkręcając piwoty możesz założyć bagażnik crosso, bagaż będzie wisiał niżej niż na Tubusie.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 20 Cze 2010, 15:04 »
A czy do Crosso nie są potrzebne jakieś otwory w dolnej części widelca? Mój nie posiada żadnych. Może też być problem z tarczami (czy sakwy nie będą o nie ocierać?), ale z drugiej strony na stronie Crosso jest napisane, że bagażnik jest przystosowany także do hamulców tarczowych, więc może niepotrzebnie się martwię.
Jeszcze jedno pytanie przyszło mi do głowy - czy lowrider Crosso nie wpłynie negatywnie na pracę amortyzatora (bardziej niż Tubus Swing mocowany w górnej części)? I czy jest wystarczająco porządny? Jest oczywiście znacznie tańszy niż Tubus i chyba wygląda trochę ładniej, choć to akurat drugorzędna (no, trzeciorzędna) cecha:)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 20 Cze 2010, 15:24 »
Nie potrzeba otworów w dolnej części, tam mocuje się na obejmy. Nie wiem, jak mocowany jest swing, ale crosso nie powinien wpływać na pracę amortyzatora, bo jest mocowany w dolnej części i nie naciska na sprężyny, czy co tam Ci amortyzuje.
Lowrider od crosso jest raczej porządną konstrukcją, sporo osób na forum je ma i chyba nikt nie narzekał :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 20 Cze 2010, 15:39 »
A czy ktoś z Was ma bagażnik Crosso montowany właśnie do widelca amortyzowanego i tarczówek? Chętnie obejrzałabym zdjęcie, ponieważ nie chcę kupować go w ciemno. Sama napiszę też do Crosso, wyślę im zdjęcie mojego widelca... Poprzednim razem nie odpisali mi na maila z pytaniem, ale może tym razem będą mieli więcej czasu:)

Jeśli chodzi o wpływ na pracę amortyzatora to mi też wydawało się, że bagażnik montowany na dolnej części widelca nie powinien mieć żadnego negatywnego wpływu. Tymczasem podobno właśnie bagażnik montowany wysoko - jak np. Tubus Swing - działa pod tym względem dużo lepiej niż bagażniki montowane w dolnej części. Nie znam się na fizyce, więc tego nie wyjaśnię, jednak czytałam o tym w paru miejscach, również na tym forum, np. w teście tegoż bagażnika napisanym przez Arkadoo:
http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=1210&highlight=swing

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 20 Cze 2010, 16:00 »
Cytat: "Janusushi"
A czy ktoś z Was ma bagażnik Crosso montowany właśnie do widelca amortyzowanego i tarczówek?

tak, ma marek.dembowski. Może się odezwie jak to przeczyta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum