edit:Może to mój błąd, ale po doczytaniu przyznaję, że "dla uproszczenia obliczeń" przyjąłem włókno za materiał izotropowy.Kłaniam się.
Teraz piję do Rolfa - Co do wskazania ludzi, co tak jeżdżą... wiesz, ludzie na mój pomysł w serwisach rowerowych dt. przymocowania bagażnika do szosy patrzyli na kretyna (nie miałem innego roweru, bo mi ukradli, a gotówki też nie miałem, nie mówię tu o wielkim sakwiarstwie...), i mówili, że "nikt tak nie jeździ, to nie wytrzyma". Proszę spojrzeć na Waxmunda, ma rower wydaje mi się SZOSOWY, i ma bagażnik. Oczywiście nie mówię, że to rower wielce wyprawowy, bo na Gobi był Garym Fisherem, którego ramy są solidne.Nikogo nie nakłaniam do kupowania widelców z karbonu i mocowania tam bagażników Crosso, każdy ma to co chce mieć, lub - gorzej - ale jak to wynika "z prozy życia" - to, na co go akurat stać. Nie zgodziłem się ze zdaniem, że "nie można, bo tak", wyłożyłem, co swoje, i tyle. Chciałem pokazać tylko, że jeśli chodzi o mocowanie obejm, to nie ma się do czego przyczepić, a ogólne mocowanie jest na piwotach; jestem zdaniem, że obciążenie 2x5kg to spokojnie wytrzyma, bo są ludzie, i troszkę więksi ludzie; ja osobiście bardziej przypatrzył się ośce piasty prędzej, niż temu, czy mogę powiesić bagażnik na piwotach; sam carbonu nie kupię, nie jestem jego wielkim fanem (co kilka osób mogło chyba wywnioskować bo mojej obronie ), i wolę zainwestować TAKĄ SAMĄ KASĘ w porządny amortyzator, którego różnica wagowa nie będzie aż tak znacząca do SOLIDNYCH CARBONOWYCH produkcji, a nie tych, najbardziej wylajtowanych ważących 600g.
Czytając o tych Waszych problemach ze znalezieniem sztywnego widelca widzę, że miałam wielkiego farta, gdy rok temu, tuż przed wyprawą, dostałam w sklepie rowerowym sztywny widelec (na co dzień jeżdżę z amortyzatorem). Jeden z serwisantów miał akurat niepotrzebny stalowy (CrMo) widelec i mi go oddał za darmo. Pisałam o tym zresztą gdzieś na początku tego wątku. Pasuje do ramy, tarczówek i low-ridera Tubusa. Za dwa tygodnie będę w Polsce, więc jeśli komuś się przyda, to mogę sprawdzić, co to za model.