Cytat: maper w 10 Kwi 2023, 10:12Ja bym polecił ten:https://www.decathlon.pl/p/materac-dmuchany-forclaz-mt500-air-xl-195-x-60-cm-dla-1-osoby/_/R-p-189394?mc=8493806&c=OchraDosyć zimny materac. Szczerze doradzam. Zwracajcie uwagę na ciepłotę materaca. To podstawa komfortu snu, jeżeli chcecie biwakować nie tylko latem.
Ja bym polecił ten:https://www.decathlon.pl/p/materac-dmuchany-forclaz-mt500-air-xl-195-x-60-cm-dla-1-osoby/_/R-p-189394?mc=8493806&c=Ochra
Dosyć zimny materac. Szczerze doradzam. Zwracajcie uwagę na ciepłotę materaca. To podstawa komfortu snu, jeżeli chcecie biwakować nie tylko latem.
Prawdopodobnie kupię karimatę i materac, prześpię na nich którąś nockę i zadecyduję, w końcu mam 14dni na zwrot
Karimatę/ materac będę używał tylko latem więc przymrozków raczej nie biorę pod uwagę.
Cytat: Belfer w 11 Kwi 2023, 00:16Prawdopodobnie kupię karimatę i materac, prześpię na nich którąś nockę i zadecyduję, w końcu mam 14dni na zwrot Takie podejście jest niehonorowe, bo trudno jest się tak przespać, aby nie było śladów używania.
Robens Pro ma R-V 2.4Spokojnie da się na nim przespać w minusowych temperaturach, bo przecież dochodzi nam śpiwór.Jeżeli w takich temperaturach rozbijamy namiot, to gleba w pewnym momencie zaczyna działać jak grzałka. Będzie zawsze miała wyższą temperaturę niż otoczenie.Jeżeli śpimy pod chmurką to też można tak dobrać podłoże, by lepiej korzystać z jego właściwości.Wszystko jednak zależy od naszych zdolności finansowych i oczekiwań. Minimalizacja wagi kosztuje. Jeżeli napinamy budżet dla gramów, to potencjalna awaria daleko wychodzi poza strefę komfortu. Tym bardziej, że z reguły dochodzi do niej w terenie i to w momencie, kiedy nic z nią nie zrobisz.
Kup to i to. R-value się sumuje, karimata w decathlonie to niecała stówka - za takie pieniądze będziesz Pan zadowolony. No i piszesz że komfort jest priorytetem: Będzie miękko, bo to co przeciśnie się przez materaz, oprze się na sprężynującej karimacie.
A co tu niehonorowego?Jako konsument mam prawo zwrotu towaru nie spełniającego moich oczekiwań (przy zamawianiu w Internecie). Jedna czy dwie nocki w domu nie zniszczą materaca lub karimaty. Mam prawo wyciągnąć z opakowania, nadmuchać itp.
Jeżeli towar został sprzedany przez internet, klient może w ciągu 14 dni zwrócić towar i żądać zwrotu zapłaconej ceny bez podawania przyczyny. Towar może zostać odpakowany i wstępnie sprawdzony, ale nie może być używany.
Cytat: Belfer w 11 Kwi 2023, 11:13A co tu niehonorowego?Jako konsument mam prawo zwrotu towaru nie spełniającego moich oczekiwań (przy zamawianiu w Internecie). Jedna czy dwie nocki w domu nie zniszczą materaca lub karimaty. Mam prawo wyciągnąć z opakowania, nadmuchać itp. Masz prawo do zwrotu jedynie towaru nieużywanego. Wolno go odpakować, obejrzeć, ale nie używać, bo to już jest mało eleganckie.https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00309#6CytujJeżeli towar został sprzedany przez internet, klient może w ciągu 14 dni zwrócić towar i żądać zwrotu zapłaconej ceny bez podawania przyczyny. Towar może zostać odpakowany i wstępnie sprawdzony, ale nie może być używany.Niestety ludzie w Polsce kombinują, znałem nawet takie przypadki, gdzie ludzie kupowali w Decathlonie śpiwory na wyjazd, a po nim je zwracali jako nieużywane
Miałem materacyk Robbens Vapour 60. Miał wsółczynnik R=1.6. Latem było ok, ale już w chłodniejszych porach roku mocno ciągnęło przez niego i nawet bardzo gruby śpiwór nic nie dawał. Ten z Decathlonu ma R=1.5. Zastanów się czy nie będziesz żałował wydanej kasy? Ja mam takie doświadczenia, ze jak przyoszczędziłem to najczęściej żałowałem półśrodka.Zastanów się, czy nie lepiej przy ograniczonym budżecie zainwestować w dobrą karimatę.
Ja tez nie lubię karimat: Głównie dlatego, że są mało pakowne. No i twarde. Mająć 50+ ciężko się na tym wyspać. Rano boli jeszcze bardziej niż zwykle :-).Dlatego nie ma bata: albo zainwestujesz w dobry materac (czyli thermarest , albo będziesz narzekał.