Autor Wątek: Co myślicie o Cane Creek Thudbuster ?  (Przeczytany 3926 razy)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Co myślicie o Cane Creek Thudbuster ?
« 7 Kwi 2023, 16:29 »
Witam
Muszę jakoś dostosować sztywnego wyprawowca do mojego kręgosłupa, które źle reaguje ostatnie kilka lat na wibracje i wstrząsy. Ma ktoś własne doświadczenia z Cane Creek Thudbuster? Jakieś opinie.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Wydaje mi się, że powinienem mieć taką sztycę zdjętą z MTB (wymieniłem na canyon vcls, zdjętą z kolei ze starej szosy) - jeśli leży, to mogę pożyczyć do przetestowania i ewentualnie odsprzedać w jakiejś dobrej cenie. Średnica 27.2.

Kupowałem z tego samego powodu (kręgosłup jęczący po 6-8h jazdy w terenie) i zasadniczo się sprawdzała, tyle, że ma oczywiste wady (waży ponad pół kilo, ogranicza możliwość instalacji toreb/lampek na sztycy).

• Skup i ubój. Rozbiór.

Jest też
https://byschulz.com/

Czytałem dobrze.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
15 lub 14 lat z LT:
https://electricbikereview.com/accessories/cane-creek/thudbuster-lt/
O co pytasz?

Stosujesz LT do roweru górskiego czy innego? Czy na polne drogi, leśne ścieżki LT nie ma za dużego skoku? Myślałem o ST.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Mam ST bo LT okazała się za wysoka :P
Też jeżdżę na sztywniaku - turystycznie i nie ma problemów z kręgosłupem :D
Kupiłem Thudbustera po tym jak na Słowacji złamała mi się zwykła amortyzowana sztyca.
Z zakupu jestem bardzo zadowolony - zero jakichkolwiek problemów z amortyzacją. Li tylko jest malutki luz "na boki" (nie przeszkadza podczas jazdy).
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Jeżdżę na LT od 11 lat, zarówno w rowerze miejskim jak i wyprawowym. Nie wyobrażam sobie powrotu do zwykłej sztycy albo zooma. Obie mają 11 lat i po ok. 50-70 tys. km i na razie istotnych luzów nie ma. Co ok. 30 tys. km trzeba gumy wymienić, co ok. 7-15 tys. km przesmarować, bo skrzypi. Moim zdaniem jeśli jest miejsce, to tylko LT, bo rower wtedy jest uniwersalny. Zawsze można założyć twarde gumy.
Co do bikepackingu, to LT nie ogranicza możliwości mocowania sakwy tylnej Ortlieb, ale sakwa i sztyca mogą się szybciej zużywać. Ja w obu rowerach mam bagażniki i z sakwą Ortlieb jeździłem tylko na krótkie wypady (do tygodnia), gdy zależało mi na jeździe bez bagażnika.
« Ostatnia zmiana: 7 Kwi 2023, 22:24 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

• Skup i ubój. Rozbiór.
Stosujesz LT do roweru górskiego czy innego? Czy na polne drogi, leśne ścieżki LT nie ma za dużego skoku? Myślałem o ST.

Od nowego jeżdżę z tym w reiserad - rower na podróże, który - wobec wagi, geo - równie dobrze służy do wszystkich innych zastosowań z wyjątkiem jazdy na czas.

Na polne drogi, leśne ścieżki LT jest git (ostrzeżenie: jeśli prujesz, obrywają obręcze!).
Bujanie - coś na kształt - występuje w sytuacji napieprzania rowerem pod limit - pedałujesz możliwie silnie, szybko, nieznaczne rytmiczne pływanie siodła przeszkadza w osiągnięciu maxmaksa.

ST nie znam.
Zależnie od gum, jakie stosujesz, równie/lepiej wybierze Ci, domniemuję, dobra guma 2,2" lub > w odpowiednim ciśnieniu.

Cholerstwo jest ciężkie. W mtb, żadnym innym tego bym nie walnął /nie dotyczy sytuacji łagodzenia obciążeń kośćca wobec urazu/.

Ponad 4o tys. km, kilka lat przechowywany pod chmurką (pod ścianą), nic nie wymieniał, 1x w roku psikam 'kiś brunox na przeguby.

Wobec w miarę zdrowego kręgosłupa drugi raz bym tego nie kupił.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Zimą, tak około 0C elastometr robi się sztywny. Efekt jest taki, że jak podnoszę ręką siodełko, to czuć mały luz góra-dół. Oczywiście można i powinno się wymienić gumy na odpowiednie/zimowe. Ale mi się nie chce i jeżdżę cały rok na defaultowej gumie.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
Problem mnie nie dotyczy. Nie jeżdżę jak jest 0C, ale dzięki za podzielenie się.

Offline Mężczyzna bzyk69

A czy serwisował już ktoś Cane Creek Thudbuster LT (G4), i wymieniał tulejki - takie jak można kupić w zestawie naprawczym do tegoż?
 https://canecreek.com/product/newest-version-thudbuster-4g-rebuild-kit-tool-bae0199/

Pytam, bo mój cane creek ma już dość duże luzy boczne, siodełko się buja na boki w okolicach pół centymetra.

• Skup i ubój. Rozbiór.
/.../ mój cane creek ma już dość duże luzy boczne, siodełko się buja na boki w okolicach pół centymetra.

:o

Offline Mężczyzna bzyk69

Pół centymetra w sumie. Linijką nie mierzyłem, ale odchył ma doskonale widoczny gołym okiem, kilka milimetrów. Będę rozbierał, i zaglądał co tam się dzieje - dlatego pytam czy ktoś już rozbierał cane creeka g4 na części i wymieniał tulejki (bo to naprawdopodobniej mnie czeka). Choć na stronie cane creeka w FAQ piszą że tulejki to tylko jeżeli skrzypi i piszczy i w ogóle G4 to jest super technika i się nie psuje ;-) Ale kto ich tam wie...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum